eryk1982 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam, obecnie jestem szczęsliwym posiadaczem Dell GX260 z PIV@2.8 na pokładzie. Komputer jest bardzo stabilny, jeszcze nigdy mi się nie zawiesił, mimo że ostatni Windowsa stawiałem ze 2 lata temu, jednak brakuje już odrobinę mocy procesora, zwłaszcza przy filmach w HD. Poza jednostką od Della mam wszystkie napędy, 2gb ramu DDR2 800mhz oraz geforce 7900gs. Chciałbym wymienić procesor i płytę główną na coś dwurdzeniowego, nie koniecznie high-end'owego :) i przede wszystkim jak najniższym kosztem (intel czy AMD, nowe czy używane - nie ma znaczenia) tak by wykorzystać ram i napędy które mam. Kompletnie wypadłem z obiegu, tak więc proszę o pomoc w doborze komponentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 (edytowane) Witam, obecnie jestem szczęsliwym posiadaczem Dell GX260 z PIV@2.8 na pokładzie. Komputer jest bardzo stabilny, jeszcze nigdy mi się nie zawiesił, mimo że ostatni Windowsa stawiałem ze 2 lata temu, jednak brakuje już odrobinę mocy procesora, zwłaszcza przy filmach w HD. Poza jednostką od Della mam wszystkie napędy, 2gb ramu DDR2 800mhz oraz geforce 7900gs. Chciałbym wymienić procesor i płytę główną na coś dwurdzeniowego, nie koniecznie high-end'owego :) i przede wszystkim jak najniższym kosztem (intel czy AMD, nowe czy używane - nie ma znaczenia) tak by wykorzystać ram i napędy które mam. Kompletnie wypadłem z obiegu, tak więc proszę o pomoc w doborze komponentów. No niby Athlony/Phenomy współpracują z DDR2 na AM2+, ale to trochę bez sensu. Proponuje http://www.proline.pl/sklep.php?p=CORE2QUAD+Q8300+2.5. Płyty do tego nie dobiorę, bo nie orientuje się co tam jest dobre price/performance. Generalnie, gdybym był na Twoim miejscu, to wymienił całość: RAM,płyte i CPU na atlhona II x4 620 + Gigabyte MA770t-UD3P. Razem jakieś 600 pln brutto + 2 GB ram DDR3 za 150 zika, a daje Ci to w przyszłości możliwość wymiany cepa na lepszego, np jakiegoś mega-dobrego Phenoma. Nie masz czasem tej grafiki na AGP? I jeszcze napisz jaki masz zasilacz. Edytowane 13 Stycznia 2010 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 No niby Athlony/Phenomy współpracują z DDR2 na AM2+, ale to trochę bez sensu. Proponuje http://www.proline.pl/sklep.php?p=CORE2QUAD+Q8300+2.5. Płyty do tego nie dobiorę, bo nie orientuje się co tam jest dobre price/performance. Generalnie, gdybym był na Twoim miejscu, to wymienił całość: RAM,płyte i CPU na atlhona II x4 620 + Gigabyte MA770t-UD3P. Razem jakieś 600 pln brutto + 2 GB ram DDR3 za 150 zika, a daje Ci to w przyszłości możliwość wymiany cepa na lepszego, np jakiegoś mega-dobrego Phenoma. Nie masz czasem tej grafiki na AGP? I jeszcze napisz jaki masz zasilacz.A na GA-MA770-UD3 ile spadnie wydajność? Pewnie tylko w benchmarkach się zauważy różnicę. Z Q8300 to już całkiem chybiony pomysł. Płyty drogie, wydajność na poziomie A II 620. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam, obecnie jestem szczęsliwym posiadaczem Dell GX260 z PIV@2.8 na pokładzie. Komputer jest bardzo stabilny, jeszcze nigdy mi się nie zawiesił, mimo że ostatni Windowsa stawiałem ze 2 lata temu, jednak brakuje już odrobinę mocy procesora, zwłaszcza przy filmach w HD. Poza jednostką od Della mam wszystkie napędy, 2gb ramu DDR2 800mhz oraz geforce 7900gs. Chciałbym wymienić procesor i płytę główną na coś dwurdzeniowego, nie koniecznie high-end'owego :) i przede wszystkim jak najniższym kosztem (intel czy AMD, nowe czy używane - nie ma znaczenia) tak by wykorzystać ram i napędy które mam. Kompletnie wypadłem z obiegu, tak więc proszę o pomoc w doborze komponentów. I jeszcze napisz jaki masz zasilacz.Zasilacz do wymiany w pierwszej kolejnosci. Dell do tych kompow wsadza zasilacze pod konkretna konfiguracje. Sprawdzilem z ciekawosci przed chwila w pracy Dell'a GX280 z P4 2.8Ghz, 2GB ram i dyskiem 80GB, zasilacz - 160W [sic!] Nie ma sensu modernizowac tego grata bo musial bys w nim wymienic wszystko. Ile masz kasy do wydania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eryk1982 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 (edytowane) Zasilacz Della, do wymiany, ale to oczywiste więc nawet nie wspominałem. @Powerslave oni jakioś inaczej wyliczają te waty, czytałem kiedyś o tym ale nie ma sensu googlować. Co do papy, to nie mam budżetu konkretnego wyasygnowanego, rzecz rozbija się by zrobić to najniższym kosztem czyli CPU+PSU+Płyta która ma 2 ATA najchętniej. Edytowane 13 Stycznia 2010 przez eryk1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 (edytowane) Jesli kolega ma ramy ddr2 800 i chce jak najtaniej to po kiego kija mu wciskacie ddr3? proponuje amd x2 - tansze niz intel a wydajnosc bardzo przyzwoita :) wiec amd am2 x2 model zalezy jaki mocny potrzebujesz proponuje cos z przedzialu 4800-5600 ram masz wiec nie musisz wymieniac :) jakas plyte pod am2 - zalezy ile chcesz na nia wydac za ok 150 mozna dostac budjetowe nowe z gwarancja...ewentualnie zeby taniej bylo to jakas lyte z allegro ok 100 i zasilacz 350W wystarczy polecam fortrona :) jak dobrze poszukasz to zmiescisz sie w okolicach 250zl za plyte proca i zasilacz :) Edit: 2 urzadzenia ata podlaczysz do wiekszosci plyt...gorzej jesli chodzi ci o 2 tasmy ata wtedy jest problem bo wiekszosc tanich plyt ma tylko jedno wejscie czyli na 2 urzadzenia (jedna tasma) Edytowane 13 Stycznia 2010 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eryk1982 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 1 ATA starczy. Pomysł z X2 mi się podoba ($). Jakieś konkretne wytyczne co do chipsetu / modelu płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 (edytowane) 1 ATA starczy. Pomysł z X2 mi się podoba ($). Jakieś konkretne wytyczne co do chipsetu / modelu płyty? w sumie jesli zalezy ci jak najtaniej to obojetnie jaki czip...byle by obslugiwal odpowiedni rodzaj procesora :) chyba ze chce kupic lepsze czesci to wiaze sie z doplata... dodatkowo jesli sprzedaz stare czesci to ewentualnie mozesz doplacic do lepszej plyty lub wziac na poczet nowych czesci co bedzie jeszcze taniej :) Edit: trzeba brac poprawke czy masz grafike na pcie czy kupisz plyte ze zintegrowana grafika...w koncu gdzies ten obraz musi wyswietlac :) Edytowane 13 Stycznia 2010 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...