Skocz do zawartości
eXoduse

Wybór Dysku 1/1.5tb

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, nie mogę się zdecydować jaki dysk o pojemności ~1TB kupić. Na dysku będzie się znajdował zarówno system jak i wszystkie dane. Na zakup mogę poświęcić góra 400zł. Wstępnie zastanawiam się nad dyskami:

Samsung F3 HD103SJ 1TB

WD Caviar GreenPower WD10EARS 1TB

WD Caviar GreenPower WD10EADS 1TB

Ewentualnie:

Samsung F2EG HD154UI 1.5TB

WD Caviar GreenPower WD15EARS 1.5TB

Im więcej przeglądam w sieci na temat dysków twardych tym mniej jestem zdecydowany na cokolwiek. Dysk nie musi być jakiś wyjątkowo szybki, ani cichy - na szybkości mi nie zależy (no ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku, chce żeby mi system chodził przyzwoicie), a hałasem sam się zajmę :)

Z góry dzięki za pomoc przy wyborze - za dorzucanie kolejnych modeli dysków bez jakiejkolwiek argumentacji, również "z góry dziękuje...".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie zależy Ci ani na ciszy ani na wydajności to po co pytasz? Kup najtańszy skoro nie masz wymagań!

Propozycje dobre...ale raczej dla kogoś szukającego określonych cech dysku...

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez wymagań? Może tak, jak nie przeczytałeś nic z tego co napisałem, to pewnie można tak przyjąć. Nie musi być to jakiś b. szybki dysk, ale wystarczający aby się na nim komfortowo pracowało - a z tego co czytałem wiele tych eco dysków nie jest chwalonych pod użytek systemu (pierwsze wymaganie, w końcu dysk który nie jest w czołówce najwydajniejszych produktów nie musi być od razu na końcu stawki...). Zależy mi na bezawaryjności o czym również wspominałem (drugie wymaganie) - także nie interesują mnie niesprawdzone konstrukcje. Nie rozumiem więc twojego posta - jak nie masz nic konstruktywnego do dodania to nie nabijaj postów i nie marnuj swojego "cennego" czasu, w którym mógłbyś "doradzić" komuś innemu. Jeżeli bym był sam w stanie stwierdzić, które dyski są sprawdzone i mają małą awaryjność zapewne bym nie zakładał w ogóle tego tematu - jeżeli sam nie dysponujesz taką wiedzą to zachowaj "cenne" rady dla siebie i nie psuj ciśnienia innym ^^

Edytowane przez eXoduse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty psujesz ciśnienie niesprecyzowanymi postami. Choćbym 10 razy czytał pierwszy post wniosek jest taki sam!

Skoro dysk ma być "wystarczający" to nawet GP są wystarczające. Jakbyś miał wymagania odnośnie dużych prędkości dla systemu wtedy napisałbym Ci od razu co sie kwalifikuje a co nie...

Napisałeś "nie musi być jakiś wyjątkowo szybki, ani cichy" czyli każdy dowolny!!!

Ciekawe gdzie pisałeś o bezawaryjności?..

Poza tym napisałem że wszystkie propozycje sa dobre więc się nie rzucaj bo w świetle twoich pytań odpowiedziałem na pytanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a do mnie dziś doszedł 2 dysk 1,5 TB teraz wybrałem Samsung F2EG HD154UI 1.5TB raczej na magazyn do filmów programów itp będzie oki nie wiem jak by sie spisywał na system ze względu na prędkość obrotowa [obr./min.]: 5400 .Ten dysk na pewno nie jest demonem prędkości jak ci na szybkości nie zależy a więcej na pojemności to ten .Co do awaryjności to nic nie wiadomo jaki 1 padnie ale ten z mniejsza prędkość obrotów dłużej pożyje niż szybszy ale to tylko moje widzi mi się :) bo raczej nie ma na to reguły :P ale bym tak obstawiał :P

Edytowane przez max340

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samsungi F2EG , też nie są święte, niby są 5400 , ale jak tak naprawde nie wiem czy to prawda. Na pewno są bardzo wolne,

mam takie podłączone 4 w macierzy i są głośne jak bym podłączył 4 dyski 7200.10 160GB ,

jeśli chodzi o hałas to i tak jest dobrze , 4 dyski samsung 1.5TB nie są głośniejsze od 1 barracudy 1.5TB

odczyt średni jak dobrze pamiec ca. 80MB/s, ale czas dostępu na sztywno 15ms, na kołkach 17,5ms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budzie Chieftec LBX-03B-B-B problem z zamontowaniem dysku masakra dysk na bank musi być na sztywno bardzo sztywno u mnie normalnie jak montuje się dyski na szynach wyniki tragiczne .Wiec męczyłem się niemiłosiernie z nim kombinując przekładając itp. i czas dostępu był 22-26m/s na szynach doszyłem do 17,8m/s( rożne kombinacje przykręcania tłumienie drgań itp. to mnie wcale nie zadowolił.

Dołączona grafika

Wiec naprawdę na sztywno zamontowałem w miejscu na dyskietki i wynik taki jak na wykresie wiec o niebo lepiej .Wiec dziwny dysk do montażu 1 raz się z czymś takim spotykam. Na magazyn może być bo w takim celu był kupiony.

ps dysk już był zapełniony w 50 % przy tych wynikach

Edytowane przez max340

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem ze była to opisywane i wiedziałem o tym ale nie powinno tego być opisywał to Elektronek i tez porównywał tam tez hałas Nie wie jak opisać teraz hałas bo tu te 3 teraz dyski pracują i chłodzenie procka pracuje przerabiam filmy A nie przysłuchiwałem sie na szynach przy tych wynikach czasu dostępu 22-26m/s szukałem innego rozwiązania . ps jak cos jutro ci powiem przy normalnej pracy i jak 2 pozostałe dyski nie będą niczym obciążone i tylko samsunga obarczę praca jak coś pytaj na Pw dodam ze wyjątkowo jest bardzo zimnym dyskiem duży plus porównaniu do Barracudy pozdro

Edytowane przez max340

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi