Skocz do zawartości
Borovik

Nagły Reset Po Włączeniu Katod ...

Rekomendowane odpowiedzi

Mój config to : Core i7 920 @4 ghz, 3x23cm + 2x12cm wentylator, zotac gtx260, 2x samsung F1 640gb, 3x1gb ocz reaper i zasilacz chieftec 560w c12s bodaj ( w innym temacie dokładnie ). Kpilem dziś 2 czerwone katody do mojego 932HAF i wlaczylem je w obieg, wszystko ładnie porozstawiane , wlacznik fajnie umieszczony iii... Kiedy włącze katody podczas pracy komputera... Reset ;] ustawienia biosu to stock, bo kiedy był podkrecony to z katodami nawet systemu nie zaladowal i koniec... Do biosu wchodzi się normalnie temp. są w porządku, wszystko ok tylko... No własnie czyżby zasilacz nie wyrabial?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Kiedy włącze katody podczas pracy komputera... Reset ;]

Zasilacz to masz niezbyt mocny do OC tego configu... ale przyczyną może być też zbyt szybkie zab. nadprądowe w zasiłce. Bez kręcenia + od razu włączone katody startuje normalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to masz niezbyt mocny do OC tego configu... ale przyczyną może być też zbyt szybkie zab. nadprądowe w zasiłce. Bez kręcenia + od razu włączone katody startuje normalnie?

Zasilacz jest z kwietnia 2007 wtedy ciągnął e6600+8800gtx'a ;) Startuje do ladowania systemu, dalej wyłącza się i tyle... Katody wyłączone jest ok...Do tej pory przy OC tez było stabilnie, ale te dwie rurki go rozkładają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...zasilacze się starzeją... ;)

Podepnij zasilacz do katod pod inną linię, a jak nie pomoże to pewnie jest zwalony.

Wersja hardcore dignostic:

- podłączyć zasilacz CCFL przez rezystor 2.2 - 3.3ohm/1W (nie powinien się dymić ;) ) i/lub:

- zmierzyć miernikiem za 8pln prąd pobierany przez tenże zasilaczyk/zmierzyć napięcie na rezystorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...pisząc o zwalonym zasilaczu miałem na myśli zasilacz CCFL - jest cała masa syfu w sprzedaży. Rezystor lub zmiana linii może pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed katodami wszystko było ok, po ich założeniu, włączeniu , czy nie jest niestabilnie bardzo...

e?

zdecyduj sie czy jest źle, gdy:

a) nawet nie odpalisz katod

b) odpalasz katody przed odpaleniem kompa

c) odpalasz katody gdy komp jest już włączony

a - coś jest nie tak

b - zasilacz pracuje na skraju mocy, i nie daje rady pociagnac dodatkowych watów

c - sytuacja "normalna" - w części zasialczy odpala sie wtedy prawdopodobnie zabezpieczenie UVP (zbyt niskie napięcie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam sytuacje taka katody odlaczone komp wlacza się, przy ladowaniu systemu następuje reset i dalej dochodzi do ładowania i koniec ;) . Wymiana zasilacza jest chyba konieczna, bo chyba po prostu nie radzi sobie z taka ilością sprzętu podpietego... Dodam ze mam tez panel w obudowie Tacens'a. Czy mogło się tak stać ze kiedy podlaczylem te katody po prostu zasilacz nie wytrzymał i ... coś mu się stało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e?

zdecyduj sie czy jest źle, gdy:

a) nawet nie odpalisz katod

b) odpalasz katody przed odpaleniem kompa

c) odpalasz katody gdy komp jest już włączony

a - coś jest nie tak

b - zasilacz pracuje na skraju mocy, i nie daje rady pociagnac dodatkowych watów

c - sytuacja "normalna" - w części zasialczy odpala sie wtedy prawdopodobnie zabezpieczenie UVP (zbyt niskie napięcie).

Mi takie coś się zdarzyło tylko raz, po tym jak komp stał sobie przez tydzień bez odpalania. Włączyłem kompa ( z podpisu ), katody były wyłączone. System się załadował, zacząłem sobie działać po necie. Poszedłem włączyć katody, ciach friz i reset. Katody revolteca. Od tamtej pory nie miałem żadnego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie komp sie resetował także gdy włączałem katode (jedną) . Było to na nowym kompie z Striker 2 i Q9550 i tanim zasilaczem 750W. Komp przechodził kilka godzin stress testu , a wystarczyło pstryk i ciemno :) Oczywiście sprawdzałem bardziej normalne zasiłki (Enermax 625W) i to samo, także różnie to bywa z tymi katodami.

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie komp sie resetował także gdy włączałem katode (jedną) . Było to na nowym kompie z Striker 2 i Q9550 i tanim zasilaczem 750W. Komp przechodził kilka godzin stress testu , a wystarczyło pstryk i ciemno :) Oczywiście sprawdzałem bardziej normalne zasiłki (Enermax 625W) i to samo, także różnie to bywa z tymi katodami.

pzd

Sry ale czy czytacie mojego ostatniego posta? Komp się włącza przy ladowaniu sys wywala się i startuje od nowa.... Katody odpiete... Czy przy zbyt dużym obciazeniu (kiedy podlaczylem katody itd.) mogło stać się coś zasilaczowi tak ze teraz mam taki cyrk??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry ale czy czytacie mojego ostatniego posta? Komp się włącza przy ladowaniu sys wywala się i startuje od nowa.... Katody odpiete... Czy przy zbyt dużym obciazeniu (kiedy podlaczylem katody itd.) mogło stać się coś zasilaczowi tak ze teraz mam taki cyrk??

Sprawdź na innej zasiłce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi