Skocz do zawartości
Włodi

Mój Gtx Od Msi Strasznie Jarzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Udzielałem się z tym problemem już w przylepionym temacie o GTX-ach jednak reakcja była zerowa, więc pomyślałem, że może tutaj coś ruszy...

Mam kartę MSI GTX 280 1024MB OC (model: T2D1G) i od razu po jej zakupie i w zamontowaniu zauważyłem, że wyświetla dużo jaśniejszy obraz od mojego starego GF 6600. Ciężko jest pracować na ustawieniach domyślnych ponieważ strasznie pieką mnie oczy. Obniżyłem niby sztucznie jasność i kontrast w sterownikach ale wtedy obraz się robi brudny i biel staje się szara. Na starym GF-ie pracowałem na domyślnych ustawieniach sterowników (50% janość/kontast), monitor miałem ustawiony też domyślnie na 50% i było idealnie, oczy mnie nie piekły.

Czy ktoś z Was też zauważył, że ta karta bardziej jarzy? Jak sobie z tym radzicie?

A może ja mam pecha i MSI po porostu coś namiszał , a u innych producentów jasność jest ok?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Digital vibrance nie zmienia jasności ekranu a tylko jakby nasycenie barw.

Gammą świrowałem w sterach gf-a lecz to też tylko sztucznie przyciemnia obraz a biały kolor jest dalej za jasny.

Dopiero jak rusze suwakami janosc/kontrast to jest coś lepiej. Nawet testowałem przez pare dni na niższych ustawieniach i nic.

Ta karta ma jakby za duży kontrast. Na ciemnych obrazach jest w miare ok - oczy odpoczywają, jednak jak np. otworze google na pelnym ekranie to bialy kolor mnie doslownie razi. Nie mogę nic czytać jak są czarne litery na białym tle.

Pytanie czy ma ktoś z was tego gtx-a od MSI? Może to ta firma coś pomiszała fabrycznie w karcie że tak jarzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Digital vibrance nie zmienia jasności ekranu a tylko jakby nasycenie barw.

Gammą świrowałem w sterach gf-a lecz to też tylko sztucznie przyciemnia obraz a biały kolor jest dalej za jasny.

Dopiero jak rusze suwakami janosc/kontrast to jest coś lepiej. Nawet testowałem przez pare dni na niższych ustawieniach i nic.

Ta karta ma jakby za duży kontrast. Na ciemnych obrazach jest w miare ok - oczy odpoczywają, jednak jak np. otworze google na pelnym ekranie to bialy kolor mnie doslownie razi. Nie mogę nic czytać jak są czarne litery na białym tle.

Pytanie czy ma ktoś z was tego gtx-a od MSI? Może to ta firma coś pomiszała fabrycznie w karcie że tak jarzy?

A jaki masz monitor ? Bo ja raczej regulowałbym monitor najpierw....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

(...)

Nie dotykaj gammy w sterach! Nie wiedzieć czemu jak tylko zaczniesz manipulować obraz zaczyna świecić w sposób jaki opisałeś (przed chwilą sprawdziłem :blink: ). Wywal stery, zainstaluj ponownie, jak obraz będzie świecił zainstaluj Rive i tam działaj. Ustawienia gammy znajdziesz tu:

post-20691-1263480387_thumb.jpgpost-20691-1263480497_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz monitor ? Bo ja raczej regulowałbym monitor najpierw....

Monitor mam LG L1710B. Przedtem na tej samej grafie miałem iiyame 24" full HD i też mnie oczy piekły. Na tym LG-ku i gf6600 kiedyś pracowałem latami i mnie oczy nie piekły.

Nie ma czegoś takiego, żeby "karta" dawała jaśniejszy/ciemniejszy obraz sama z siebie.

Masz tą starą grafę jeszcze? Jak tak, to zamontuj i sprawdź. Ustaw jasność regulując parametry w osd monitora. Sterów grafy nie tykaj.

Moim zdaniem jest to możliwe, że każda karta świeci inaczej. Skoro w sterach da się regulować jasność kontrast to tak samo producent może ją regulować w biosie karty (czy gdzieś tam).

Dzwoniłem do MSI i gośc oczywiście powiedział, że nie spotkał sie z takim problemem ale powiedział też, że moja karta nie jest referencyjna (a od początku myślałem, że jest) i że jest robiona przez nich. Czyli wnioskuję z tego to, że mogli oni coś pomieszać w ustawieniach w fazie produkcji i dlatego ta karta tak świeci.

Stara karta jest niestety ze starym kompem daleko wywieziona na wioskę, a pod tego kompa i tak nie mógłbym podłączyć bo była ona pod AGP niestety...

Nie dotykaj gammy w sterach! Nie wiedzieć czemu jak tylko zaczniesz manipulować obraz zaczyna świecić w sposób jaki opisałeś (przed chwilą sprawdziłem :blink: ). Wywal stery, zainstaluj ponownie, jak obraz będzie świecił zainstaluj Rive i tam działaj. Ustawienia gammy znajdziesz tu:

Tak jak pisałem wyżej ustawienia gammy nic nie dają. U mnie nic się nie dzieje gdy ruszam gammą w sterach (tzn. nic nie świeci potem na stałe).

Macie jeszcze jakieś pomysły? A może ktoś z Was ma tego GTX-a od MSI i ma podobny problem?

Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi