Skocz do zawartości
mazzzi6

100hz Czy Mpeg4

Rekomendowane odpowiedzi

witam, zamierzam kupić tv lcd 32". z powodu iż dysponuje kwotą do 2000 trudno mi znaleźć tv z zastosowaniem wszystkich najważniejszych technologi. na full hd się oczywiście nie nastawiam (obraz nadawany w full hd a hd ready przy tej matrycy 32" niczym się nie różni). zastanawiam się jednak czy tv bez funkcji odświeżania 100hz będzie sobie radził z odbiorem obrazu full hd? bo jak wiadomo do oglądania w przyszłości hdtv potrzebny będzie tuner dvb-t mpeg4 a w tej cenie ciężko znaleźć tv posiadający te dwa parametry. więc nasuwa się pytanie czy warto kupić tv 100hz czy z mpeg4 czy jednak dołożyć grosza i kupić z tymi dwoma parametrami (oczywiście patrząc przyszłościowo niezależnie czy hdtv wejdzie za 5, 10 czy 15 lat) ???

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zamierzam kupić tv lcd 32". z powodu iż dysponuje kwotą do 2000 trudno mi znaleźć tv z zastosowaniem wszystkich najważniejszych technologi. na full hd się oczywiście nie nastawiam (obraz nadawany w full hd a hd ready przy tej matrycy 32" niczym się nie różni).

Widać różnicę przy odpowiedniej odległości. Tak jak nie widać różnicy przy 65" przy odpowiedniej odległości.

zastanawiam się jednak czy tv bez funkcji odświeżania 100hz będzie sobie radził z odbiorem obrazu full hd?

Jedno do drugiego nie ma nic do rzeczy. 100 Hz jest po to by obraz ruchomy mniej się rozmywał (mniejsze smużenie).

Ostatecznie radzę dołożyć te 270 zł by mieć mpeg4 i 100 Hz dobrze zrealizowane ... i full HD (np. Samsung LE32B650)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego TV 50Hz miałby sobie nie radzić z FHD?

Warto kupić 100Hz, Tuner MPEG-4 nie jest konieczny, no chyba że się uprzesz i będziesz na takim TV chciał oglądać naziemną cyfrową, wtedy się przyda (choć to nie jest konieczne bo można mieć TV z tunerem MPEG-2 + moduł w gniazdo CI który transkoduje sygnał z MPEG-4 do MPEG-2 - wadą tego rozwiązania jest to, że z TV naziemnej nie zobaczysz obrazu w HD, co jest możliwe w przypadku posiadania MPEG-4).

Tak czytam sobie Twojego posta (po raz chyba czwarty) i myślę, że za 2000zł możesz kupić Samsunga 32" zarówno FHD, jak i 100Hz + MPEG-4. Model LE32B650 (i pochodne - różnią się końcówką LE32B65x).

Napisz jeszcze jakie masz warunki, tj wielkość pokoju, gdzie są okna, co i o której najczęściej oglądasz, co będzie podłączone. 32" to nie jest dużo... Lepiej np. kupić 50Hz ale za to większy jeśli masz gdzie go pomieścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieć TV z tunerem MPEG-2 + moduł w gniazdo CI który transkoduje sygnał z MPEG-4 do MPEG-2

Takich rzeczy się nie robi. Prędzej wysyła się nieskompresowany sygnał z tunera DVB-T przez HDMI (po uprzedniej dekompresji z mpeg4).

Napisz jeszcze jakie masz warunki, tj wielkość pokoju, gdzie są okna, co i o której najczęściej oglądasz, co będzie podłączone. 32" to nie jest dużo... Lepiej np. kupić 50Hz ale za to większy jeśli masz gdzie go pomieścić.

Jeden woli wielkość a inny jakość ... czeba czasem iść na kompromisy nie przeginając ani w jedną ani w drugą. ... dla mnie 100 Hz to mus ... a 200 Hz - byłoby miło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle jeśli chodzi o odbiór naziemnej to już kwestia tego czy ma być HD, czy ma być wygodnie tj. wykorzystując tuner wbudowany w TV :) Co kto woli, osobiście nie korzystam z naziemnej bo 7 kanałow mi nie wystarcza :P

A co do odświeżania - próbuje właśnie dopytać autora jaki content ogląda, bo jeśli np. seriale to podejrzewam, że ciężko będzie dopatrzeć się różnicy między 50 a 100Hz, co innego w sporcie itp. Moim zdaniem trzeba TV dobrać do własnych potrzeb, do tego co, gdzie i jak się ogląda :P

AUTORZE! Proszę ponownie napisz z jakiej odl. oglądasz TV, jakie są wymiary pomieszczenia, co i o której zwykle oglądasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak: pokój nie duży 4x4m z jednym oknem (ciemny), tv umieszczony pod ścianą z oknem, odległość oglądania ok 2 m. najczęściej oglądane to kanały sportowe i filmy różnego gatunku. kinomaniakiem w sumie nie jestem, kupuje tv dlatego żeby już nie jeździć co miesiąc do naprawy ze starą kineskopówką:) chciałbym żeby posiadał w miare możliwosci wszystkie najbardziej przydatne funkcje tak abym nie był zaskoczony kiedyś że cos nie podejdzie. Samsung LE32B650 jest w sumie dobrym kandydatem na zakup. dzieki za rady.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według podpowiedzi obejrzałem sobie też plazmy a dokładnie Panasonic TX-P42X10Y. cena 2000 w ME, obraz w hd bardzo przyzwoity, zastanawia mnie natomiast jak to wygląda przy zwykłym cyfrowym polsacie podpiętym przez EURO? jeśli ma ktoś jakieś doswiadczenia z tym zwiazane prosze pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie. kupno tv nie jest jednak taką prostą sprawą. na 95% zdecydowany jestem na Panasonic TX-P37X10Y. po długich namysłach wywnioskowałem ze wielkość, funkcjonalność i cena tego tv spełniają moje warunki. jednak im więcej czyta się w internecie tym bardziej jest się niepewnym. do rzeczy co mnie jeszcze zastanawia 1. wypalanie się plazmy - czy to zjawisko występuje jeszcze w nowych plazmach jak tak to w jakim stopniu (żywotność)? 2. czy przy oglądaniu z blue ray jakość znacznie będzie odbiegała od full hd? z góry dzieki. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto kupić 100Hz, Tuner MPEG-4 nie jest konieczny, no chyba że się uprzesz i będziesz na takim TV chciał oglądać naziemną cyfrową, wtedy się przyda (choć to nie jest konieczne bo można mieć TV z tunerem MPEG-2 + moduł w gniazdo CI który transkoduje sygnał z MPEG-4 do MPEG-2 - wadą tego rozwiązania jest to, że z TV naziemnej nie zobaczysz obrazu w HD, co jest możliwe w przypadku posiadania MPEG-4).

Po czym predzej czy pozniej (a sa duze szanse, ze jednak predzej) przyjdzie DVB-T2 i cala ta zabawa pojdzie w kosz, bo transmodulatora DVB-T2 do DVB-T MPEG2 nikt nie zrobi...

Takich rzeczy się nie robi. Prędzej wysyła się nieskompresowany sygnał z tunera DVB-T przez HDMI (po uprzedniej dekompresji z mpeg4).

Alez robi, jak ktos nie chce miec kolejnego pudelka kolo TV ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazzzi, ja również po przewertowaniu forum hdtv miałem mętlik w głowie a mimo to zdecydowałem się na zakup 42S10 plazmy. Z tego co ja się dowiedziałem i co zdecydowało o zakupie plazmy to:

1. wypalanie się - obecnie plazmy mają żywotnośc 100 000 godzin a to oznacza, że w ciągu 11 lat przy przez 24 godziny na dobe musiala by być włączona [; - (oczywiscie pomijam tutaj prawidłowe uzytkowanie plazmy, czyli najlepiej unikać podpinania pod nią kompa i przesiadywania 20 godzin dziennie bo to moze spowodować nieco dłuższe "powidoki" ale do usuniecia w razie co specjalnym programem)

2. Jakość nie będzie znacznie odbiegała od full hd na 37" - plazma świetnie sobie radzi z obrazem niskiej rozdzielczosci czyli SD jak i świetnie zeskaluje z rozdzielczosci full hd do hd ready. Bez obaw.

Wczoraj byłem w saturnie i widziałem obraz z TVP naziemnej (nie hd) sd i obraz był naprawdę dobrej jakości - o wiele przewyższającej to co widzę na codzien w pokoju gdzie stoi samsung LCD 42" podpiety pod analogową antene -_-

Za dwa tysie (nawet za 1900 z kawałkiem ) na Twoim miejscu celował bym w 42" panasonica 42x10y.

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu :) Ja dzisiaj jadę odebrac swoją :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi