Skocz do zawartości
mozart

Płyta Am3 Pod Phenom X4 955be

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką dobra a niedrogą płytę możecie polecić do tego procka?

Rozważam zakup:

1. Asus M4A785TD-V EVO

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m4...ssfirex-243656/

2. MSI 785G-E53

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-785...ssfirex-251609/

3. Gigabyte GA-MA785GT-UD3H

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyt...ssfirex-243660/

Czy ew jakieś inne w tej cenie? Myślę nad jedną z trzech powyższych bo to chyba najlepszy i najnowszy chipset do am3. No i ma niezłą grafikę - HD4200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowszy tak, ale czy najlepszy? Niekoniecznie...

Jak napisał andrew777 weź tego Asusa bo zbiera dobre opinie w recenzjach i od użytkowników. Jeżeli integra nie potrzebna do można się zastanowić nad tym GB bo jest tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam coraz więcej wątpliwości więc powiem szerzej o moim zakupie:

Komp będzie używany głównie do symulacji i wirtualizacji (choć zagrać też lubię), dlatego stawiam na procek, który będzie miał duży przemiał danych. Poza tym jest to Black Edition więc ładnie się kreci samym mnożnikiem - i to jest dla mnie priorytet, żeby płyta dobrze współpracowała z prockiem - czyli chyba jednak chipset od AMD, dobre zasilanie procka (układ 8+2 fazowy jak w asus), no i żeby bios nie ograniczał kręcenia procka.

Najpoważniej myślałem o tym Asusie M4A785TD-V EVO bo ma dobrą i chłodzoną sekcję zasilania procesora. Tylko z tego co czytam to bios słabo sobie radzi w OC... Czy to się tyczy zmiany mnożnika procesora? Pamięci nie planuje jakoś ostro kręcić - 1600MHz by było dla mnie OK.

A skoro o pamięci mowa to będzie to DDR3 2x2GB 1600Mhz - może Patriot Gaming http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m4a79xtd-evo-243659/

No chyba że jest jakaś sensowna cenowo płyta na AM3 z trzykanałową pamięcią? Bo widzę że to coraz popularniejsze się robi i chyba bardziej wydajne by było 3x1GB...

Tak się składa, że w sumie grafikę mam - Palit GF 8600GT Sonic+ - czy będzie lepsza od tej integry Radeona HD4200? Jeśli tak to może dopłacić i kupić płytę z chipsetem 790?

Czyli np. Asus M4A79XTD EVO http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m4a79xtd-evo-243659/

Sam już nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale chwila - z tego co czytam to Phenom 955 to to samo co 965 tylko z niższym taktowaniem (nawet boxowy cooler taki sam), a że 955 jest w wersji Black Edition - czyli z odblokowanym mnożnikiem, to nie ma problemu z ustawieniem go na częstotliwości Phenoma 965.

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu.

Czemu niby jakiś 955 C3, który ma 95W i zablokowany mnożnik ma być lepszy od odblokowanego 955 125W??

Przecież 955 3.2GHz 125W kręci się samym mnożnikiem do 3.8GHz. A niby nowszy i droższy 965 140W który ma startowo 3.4GHz też kręci się tylko do 3.8GHz...

Więc zakup 965 tak jak i "zubożonego" 955 C3 zupełnie mija się z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aleśmy namieszali.

Wychodzi że:

1. wszystkie 955 mają 125W, zarówno C2 jak i C3

2. są 955 C3 zablokowane

3. są również C3 BE czyli odblokowane

4. C2 są również w wersji zablokowanej jak i BE

Zatem nie wiem czym się przejmować. I tak wszędzie są dostępne odblokowane Black Edition, a różnic między C2 i C3 raczej nie ma, no moż poza nazwą.

Podane przeze mnie wyniki OC dla 955 i 965 są zaczerpnięte z testów z pclab.pl

Edytowane przez mozart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Phenomy II X4 podkręcały się bardzo przyzwoicie w porównaniu do I wersji. Jednak wśród poszczególnych egzemplarzy panował spory rozrzut w możliwościach podkręcania i ciężko było trafić procesory, które mogłyby pracować stabilnie w okolicach 4GHz. A praca powyżej tej wartości na standardowym chłodzeniu była raczej nierealna. Zgodnie z oczekiwaniami, z nowym steppingiem jest znacznie lepiej i to powinno nas zadowolić. Osiągniecie 4GHz jest znacznie łatwiejsze i to przy użyciu niższego napięcia zasilania!

Wszystko z recenzji PurePC. Chyba wyjaśnia wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. 955 C3 zawsze sa zablokowane, tylko stare C2 mialy BE

3. Sa ale tylko 965 w C3 ma BE

4. 955 i 965 w C2 to BE

Roznice ogromne! OC, pobor, temp itp Naprawde warto brac 965 w C3. 955 w C3 nie ma be niestety, ale jak masz dobre mobo to pokrecisz przez htt. Jak masz kase bierz 965 C3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zdecydowałem się na 955 BE, nie zależy mi żeby było to C3, a jedynie odblokowany mnożnik. Jestem zdania, że nie opłaca mi się dopłacać 100zł do 965 tylko żeby wycisnąć z niego trochę więcej.

Wracając do tematu - czyli płyty głównej: czy warto dołożyć i kupić Asusa M4A79XTD EVO i używać posiadanej grafy (GF 8600GT)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zdania, że nie opłaca mi się dopłacać 100zł do 965 tylko żeby wycisnąć z niego trochę więcej.

czy warto dołożyć i kupić Asusa M4A79XTD EVO?

:mur: :mur: :mur:

Do procesora nie dołożysz, ale do płyty - tak... Wiesz, że to bez sensu?

Ale żeś się uczepił tego odblokowanego mnożnika... Cóż, zrobisz, jak chcesz. Bez sensu.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh no przekonaliście mnie. Będzie więc ta płyta GA-770T-UD3 lub GA-770TA-UD3.

Tylko chyba jeszcze u nas nie sprzedają tej nowszej.

Ale co do procka to zdania nie zmienię. Nie będę przepłacał żeby przy maksymalnym OC wydobyć trochę MHz więcej. I tak nie planuję kręcić do oporu. A że 955 będzie trochę więcej mocy łykał i jest mniej ekologiczny to nie jest dla mnie argument. Do "zielonych" nie należę;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już pokazałem jest. sam mam płytkę z serii A i wjechały do nas już dawno temu. (770TA z lekkim opóźnieniem ale już są) patrz link na początku tematu.

co do proca to zżera dużo mniej prądu. około 50zł na rok, i uważaj bo overclocking wciąga :D

Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi