nappy Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Cześć, No niestety dzisiaj rano komputer powitał mnie w ten a nie inny sposób. Wcześniej wszystko działało ok przez kilka dni non-stop. Sprzęt jak w podpisie. Objawy: po próbie uruchomienia komputer zaskakuje na ~1s, kręcą się wentyle (prócz tego na grafice) i wyłącza się. Żadnych pisków, nic. Objawy podobne do tego co czasami zdarza się na chipsetach P35 po zaniku zasilania, czyli podwójny boot. Z tym, że tutaj drugiego boota już po prostu nie ma. Podejrzana o owe anomalie jest płyta, zauważyłem, że np urządzenia na usb dostają napięcie nawet przy wyłączonym komputerze (co wcześniej nie miało miejsca, konkretniej chodzi o podświetlenie myszy deathadder). Co już zrobiłem: -obejrzałem całego mobasa, żadnych kądziów uszkodzonych ani nic (kondy są solidstate), kurzu też praktycznie nie ma bo komputer ostatnio miał po prostu 'działać', grzebane nic nie było. -rozłożyłem całość 'na pająka' aby upewnić się czy nie ma przebić etc, -sprawdzałem bez pamięci/dysków/grafiki/procka i co ciekawe, bez procka kilka razy płyta jakby 'ruszyła' lecz znowu dziwne zjawisko - nie dało się jej wyłączyć przez przycisk pwr, trzeba było odciąć zasilanie z zasilacza. raczej przypadek, -resetowałem bios (oczywiste), speaker w ogóle nie daje znaku życia, byłbym wdzięczny za jakieś 'trafne' rady. nie mam zbytnio opcji zmotać płyty pod p35, później jedynie bd mógł sprawdzić na innym zasilaczu (jednak podejrzewam, że to nie jego wina). Procek? Chyba też nie, nie było z nim problemów przy parodniowym renderowaniu w 3Ds Max @ vRay czyli niemal cały czas na 100%. Ram? Też raczej nie, nie ma różnicy czy jest włożony czy też nie - zawsze to samo. help. uwalona płyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Sprawdź na innej płycie i będziesz wiedział. Co to znaczy "zmotać płytę"? załatwić? Ale widzę, że pracujesz na sofcie za ok. 20tys. więc chyba 300zł na płytę nie stanowi problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Nie stanowi, zupełnie. Chodzi raczej o czas etc, bo jeśli to płyta to całość musze reinstalować i rekonfigurować. Dodatkowo czas (pewnie kupie co będzie w Bydgoszczy dostępne). Chodzi o to, że mam terminy i chciałbym mieć pewność, że to to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Sprawdź na początek zasilacz i grafikę. Sam stwierdziłeś, że wentylator na grafice się nie kręci. Z drugiej strony bez grafiki powinny dochodzić beepy z mobo. W pierwszej kolejności podejrzewam zasilacz, w drugiej mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Grafika jest praktycznie nowa, nie ma speaker nie daje 'głosu' nawet bez niej. Właśnie sprawdzam miernikem napięcia (jakoś się odpaliło, tj do momentu działania wentyli [bez grafy]) i wydaje się być wszystko ok. Ok, napięcia wydają się spoko / w normie. 5V = 5.13V /zasilanie grafiki / 12V = 12.37V ok, czy asus P5Q Turbo będzie dobrym wyborem? W sumie jest tylko to + jakieś niższe gigabyte, a coś kupić musze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 To co opisujesz, to mi wygląda na problemy z płytą. Ewentualnie coś nie łączy w gniazdach zasilania? btw. w zastosowaniach profesjonalnych najlepiej sprawdzają się tzw. komputery markowe. Płacisz więcej ale masz serwis na poziomie. Jak padnie komputer, to za kilka godzin możesz mieć zastępczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 rosolini eh, wiem. Tylko takie zboczenie mam, że wszystko sam musze poskładać :P To i tak jets praktycznie do modelowania i 2D, bardzo rzadko renderuje. Za 30 min się wszystko wyjaśni, bd miał zastępczy zasilacz i jeśli nie ruszy to do wyboru: ASUS P5Q-SE+ - 335zł Gigabyte GA-EP45-UD3LR rev 1.0 - 339zł Asus P5QD-Turbo - 449zł Asus P5Q-C - 389zł Skłaniam się ku Gigabyte, chyba, że warto do P5Q dopłacić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czatpol Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Miałem podobny problem wymieniłem zasilacz i nic w końcu okazało sie że wina leży po stronie płyty głównej. Edytowane 15 Stycznia 2010 przez czatpol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 W identyczny sposob padl mi foxconn p35a-s, po wcisnieciu power porusza wentylami i potem cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 cóż, jak widać Twój nie był jedyny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Co do wyboru plyty to na twoim miejscu zastanowilbym sie za czyms tanszym, patrząc na twoje oc potrzebna Ci plyta ktora zrobi max 400mhz... a jesli nie potrzebny ci raid to przywal jakiegos asusa P5KPL/P5QPL czy cos innego na g31/g41, 2 razy taniej wyjdzie ale "It's your call ";) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Diagnoza była oczywiście słuszna, płyta padła. Dzięki wszystkim za pomoc, można zamknąć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...