Skocz do zawartości
nidhogr

Rozbudowa Starego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Dysponuję poniższą platformą do rozbudowy:

płyta główna: Asus P5VD2-VM (Micro-ATX, zintegrowana grafika - link do opisu)

procesor: Intel Celeron D 336, 2800 MHz

RAM: Patriot Memory PSD22G8002 (2GB)

zasilacz: Codegen 300W

HDD: 40GB

i oczywiście obudowa, niestety "jakaś", więc dorzucenie chłodzenia z boku to konieczność wywiercenia otworu.

Przeznaczenie kompa to głównie prace biurowe, czasem gry (na fps-ach w strzelankach jednak mi nie zależy) i zabawy z grafiką 3d. Za jakiś czas prawdopodobnie będę kombinował z innym chłodzeniem ew. procesorem (obecne jest niemiłosiernie głośne, ale to ponoć wada tych Celeronów), ale to dopiero za kilka miesięcy.

Płyta główna i procesor zostały niedawno wymienione na ww., a że były za przysłowiowe "dziękuję" więc póki co zostają. RAM dokupiłem (w poprzedniej płycie były SDRAMy).

Teraz natomiast przyszedł czas na pozostałe elementy. Budżet: ok. 800zł (niewykluczone, że za ok. 4-5 miesięcy będę dysponował jeszcze kwotą 400-500zł). I ograniczenie – sprzęt z komputronika.

Wstępnie zaplanowałem coś takiego:

1. w pierwszej kolejności wymiana HDD na 500GB Samsunga F3EG (200zł).

2. następnie karta graficzna.

Wybór padł na:

Radeon 4670 Asus 512MB: (link) – 269zł

Radeon 4670 HIS 512MB: (link) – 279zł

GeForce 9600 GT Palit: (link) – 319zł

bądź w wersji bardziej „przyszłościowej”:

Radeon 4850 Gigabyte 512MB 2xDVI (PCI-E) Zalman: (link) – 439zł

Radeon 4850 Asus 512MB 2xDVI (PCI-E) Glaciator Fan: (link) – 449zł

3. nowa karta graficzna, to nowy zasilacz, wybór padł na Cooler Master eXtreme Power Plus 460W PFC (link) - 197zł.

Łącznie w wersji pośredniej cenowo – 716zł (grafika GeForce) bądź w wersji maksymalnej – 846zł (Asus 4850).

Pytanie tylko czy jest sens budowania najdroższego z ww. zestawów na tej płycie (standard Micro-ATX) – o tym niestety w żaden sposób nie potrafię się wypowiedzieć, a nie chciałbym kupować lepszej grafiki, ew. kiedyś innego procka po to tylko żeby wszystko zacinało się przez MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym do tego kompa kasy nie ładował wg mnie nie opłaca się. Komputronik to troche drogo czemu nie ESC? ja już brałem od nich 3 kompy i jestem bardzo zadowolony.

Z zestawów polecanych

Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 199 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 235 zł

RAM : GoodRam 2GB 1600MHZ - 170 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 159 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 185 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł

RAZEM : 1047 zł (877 bez RAM)

Możesz ewentualnie zamienić płyte główną na obsługującą DDR2 (naprzykład AsRock A785GMH też kosztuje 235zł dodatkowo jest zintegrowana grafa więc byś mógł poczekać na te 400-500 zł na grafikę np Palit GeForce 9600GT 512MB - 279 zł )

wtedy wykorzystasz te kość co już masz

Edytowane przez Adikss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała uwaga co do HD4850:

Towar niedostępny

Towar wycofany ze sprzedaży - wyczerpane ostatnie zapasy magazynowe

spóźniłeś się :wink:

Nawet do HD4670/GF9600GT wypadało by mieć lepsze CPU.

Inwestycja skończy się na tym, że oddasz komuś za dziękuję to co dziękuję dostałeś :rolleyes: i kupisz coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, tego niestety nie zauważyłem.

Bebechy raczej zostaną - z kompa korzysta narzeczona (główne przeznaczenie: biuro, internet, proste gry), ja chciałem od czasu do czasu przy nim usiąść (gry, grafika 3d) bo sam korzystam z lapka i do pracy codziennej w zupełności mi wystarczy (niestety KOTOR i NWN już nie pójdą). A że w PC dysk zaczął chodzić coraz głośniej to stwierdziłem że przy okazji może uda się coś jeszcze dorzucić do niego i samemu przy okazji z tego skorzystać bez konieczności kupowania całkowicie nowego PC.

Prawdopodobnie dokupię do PC Asusa HD4670. Nie wiem tylko czy zasilacz wytrzyma.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi raczej na czymś nowym i stabilnym, nie chciałbym mieć jakichkolwiek niespodzianek z zasilaniem.

Komp chodzi z tym Codegenem już od ok. 5 lat, płyta z prockiem i RAM zostały dołożone 2 miesiące temu. Ew. Tagan 350W (link) bądź Chieftec 350W (link). Tyle chyba powinno wystarczyć. Nie wiem tylko czy akurat ta grafika (Asus wspomniany wyżej) czy może coś innego.

A Komputronik bo może uda się kupić trochę taniej tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup AMD i plyte ze zintegrowana grafike, a gdy pozniej bedziesz mial kase dokupisz jakiegos Radka.

Taniej w komputroniku? Chyba chciales napisac "taniej"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi