prze Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witam Mam kłopocik. Kupiłem okazyjnie na allegro asusa gts250 dk top. Schody zaczynają się po włączeniu testu stabilności w FURMARKU. Po ok 200 sek. temperatura na karcie dochodzi do 95 C i rośnie :twisted2: Oczywiście wiatrak na grafice kręci się z max prędkością. Obniżyłem zegary do standardowych dla asusa gts250 dk, czyli: rdzeń 775 -> 740 ram 2360 -> 2200 shaderów nie pamiętam Dodatkowo w ściance bocznej obudowy nad kartą grafiki zainstalowałem 12 cm wiatrak wyciągający (jakiś AC, dmuchającego akurat w domu nie miałem) i to samo. KUPA KUPA KUPA, 95 C i rośnie :angry: Obudowa nie jest może z górnej półki, ale sharkoon rebel 9 powinien zapewniać dobrą wentylację. Macie jakiś pomysł? Czy ktoś z was ma takiego asusa i mógłby zapuścić furmarka celem sprawdzenia? W gierce (medieval2: totalwar, mod third age) jest niby OK, fraps pokazuje przez cały czas 50-75 klatek, a temp 60-70 C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 1. Zapchane kurzem chłodzenie 2. Zły docisk do GPU, może ktoś się bawił w ściąganie chłodzenia 3. Przysmażona pasta lub jej brak Któraś z tych przeczyn albo wszystkie naraz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Na chłodzeniu jest kilka drobin kurzu, ale nie poważnego. Sugerujesz zdjęcie chłodzenia i ponowne przesmarowanie? U kumpla na 8800 gts furmark daje jedynie stabilne 80 C Edytowane 18 Stycznia 2010 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Tak, mysle że należy zdjąć chłodzenie, oczyścić gpu i podstawe chłodzenia alkoholem, dać nową pastę typu AS5 i skręcić wszystko zważając na to czy docisk jest mocny. Nie wiem jak rozwiązane jest chłodzenie w tym modelu, ale jeśli są heatpipe to zwroc uwagę czy nie są zagięte uszkodzone etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Mam mieszane uczucia, bo na tą kartę jest jeszcze kilka dni gwarancji rozruchowej. Jakby co karta wygląda tak. Heatpipey ma, wyglądają elegancko, ale przyjrzę się im jeszcze raz. Jak nie ma plomb, to skuszę się na wymianę pasty, bo to nic trudnego. Zaproponujesz jakiś konkretny produkt? Myślałem właśnie o zaproponowanej Arctic Silver V, Zalman ZM-STG1 (łatwość nakładania, ale podobno po 4-5 miesiącach wysycha) lub OCZ Freeze (podobno lepsza od AS5). Edytowane 18 Stycznia 2010 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam8 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Byłem w serwisie i karta działa bez problemów. Więc to musi być problem z moim komputerem, tylko nie wiem z czym dokładniej. Zrobiłem tak jak mówiłeś ale nic nie dało. Mam Bios AMI, gdzieś w necie znalazłem komunikaty tego biosu i z tego wynika że nie wykrywa karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 AS5 jest ok, u mnie się bardzo sprawdza, łatwo się nakłada, nie traci właściwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam8 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Okazało się że to przez moją płytę główną... Jedną kartę graficzną trawi innej już nie. Dla ciekawostki powiem że Asus ENGTS250, Zotac 9800GT nie chodzą ale za to GTS250 Gainwarda albo Zotac GT240 już śmigają bez problemu. Wiecie może od czego to zależy? Może coś z płytą jest nie tak? Dodam że ten gainward ma 2 połączenia z zasilaczem ( 2* 6-pin) a asus tylko jedno. Może płyta nie dostarcza tyle napięcia do karty ile powinna. No i pytanie z drugiej beczki. Jeśli jednak to wina płyty głównej a miałem gwarancję na 2 lata ze sklepu +1 od Asusa to jeśli mi się skończyła sklepowa ale trwa nadal asusowska to mogę ubiegać sie o naprawę karty przez firmę Asus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 a miałem gwarancję na 2 lata ze sklepu +1 od Asusa to jeśli mi się skończyła sklepowa ale trwa nadal asusowska to mogę ubiegać sie o naprawę karty przez firmę Asus? Że coo ? od kiedy asus daje na płyty GP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam8 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Już po sprawie, płyta główna była wadliwa i wymieniłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Wygląda że niestety masz racje :( 3438151[/snapback] Walczę z tym Gainwardem GTX260 GS już jakiś czas i max to 675/1454/1150. Zabawy nibitorem tez niewiele dały po zmianie napięcia podkręcała sie jeszcze gorzej a próbowałem od 1,13 do 1,20.... i kicha . Ropy można tak do 715 na 1,12 V pociągnąc, ale shadery dalej jak 1454 Mhz nie pójdą. Podobnie pamięci niby 0,8 ns a powyżej 1150 sypią artami. Jedno mogę powiedzieć na pewno więcej Gainwarda/Palita nie kupię !! Oblukałem biosy palita/gainwarda , niektóre z nich mają błędy. Dla trybu 2d przypisane jest napięcie z 3d , dla 3d napięcie z 2d :lol2: . Możliwe , że stąd ten problem z oc u ciebie. 1250 to juz podkrecone pamieci .. jezeli 10% do dla Ciebie maly przyrost no to ok mi 1350 daje jeszcze dodatkowy kop .. no ale Ty zawsze wiesz lepiej Nie napinaj się , różnica nieco większe na 216sp , ale bez przesady :wink: . Edytowane 26 Stycznia 2010 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Panowie nie wiem co jest grane,a le nei moge ocnac karty - zainstalowalem Riva Tuner i lipa, co podkrece to po jej zamknieciu zegary wracaja do normy. Uzylem tez Asus smart doctor - wszystko fajnei, karta sie ocuje, ale za to nie wraca do zegarow 2D pod winda - malo tego Crysis warhead przestal dzialac. Czy jest jakis sposob na to? Uzywam Visty Ultimate 64 bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roger7 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Czy piszczenie GTX 260 (Gigabyte GV-N26OC-896H) w kilku grach, a dokładniej we wszystkich częściach STALKER (cień czarnobyla, czyste niebo, zew prypeci), czy Wiedźminie ale tylko gdy ładują się początkowe dema (producentów, nvidii, wydawcy itp.) oraz w menu gry i przy wyborze opcji - to jest normalna sprawa ? Pomaga tylko wymuszenie vsync on. Gdy piszczy karta, piszczy też zasilacz (Antec TruePower New 650W) W samej grze nie ma już żadnych pisków ani tym bardziej przy pracy w desktopie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Kupiłm Zotac GTX 260 i nie da się ustawić prędkości wntylatora poniżej 1350 RPM. Mogę dać cokolwiek między 25 a 40% a prędkość pozostaje bez zmian (monitoring pokazuej że wartość duty cycle się zmienia). Powyżej 40% normalnie działa. Coś mogę zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) Blacki a stery czasem nie zmieniałeś? Bo najnowsze 196.21 nie pozwalają na zmiany taktów w rivie :P Chyba że masz od kolegi sideband zmodowane :E Edytowane 27 Stycznia 2010 przez foh_23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 No zmienialem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Nikt nie ma pomysłu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Harry no a w rivatuner, EVGA Precision próbowales ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 No w obu tych programach. Chodzi o to że wartość procentowa się zmienia, ale nie przekłada się to na obniżenie prędkości. Zwiększenie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 @Harry Lloyd spróbuj ten myk z rivką. U mnie na 9800GT od Genszajsa działa :) http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?...mp;#entry189172 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crystal84 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 (edytowane) Do takich rzeczy to tylko MSI AFTERBURNER. Za pomocą wykresu można sobie ustawić obroty jak się chcę... http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=313795 EDIT: Teraz mi się przypomniało że widziałem jakiś czas temu temacik o zotacu gtx 260 i tym samym problemie. Za chiny facet nie mógł zejść poniżej 1300 RPM (o ile pamiętam). Nie zaszkodzi sprawdzić narzędziem od MSI bo wtedy z tego co mi się zdaje msi afterburner był bardzo mało popularny lub nie było go wcale ;) Edytowane 28 Stycznia 2010 przez crystal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Witam, Muszę zmienić swojego HD 4890 bo jest za głośny. Myślałem nad którymś z tych GTX 260 - Gainward i Gigabyte. Na temat tego Gainwarda naczytałem się, że jest głośny nawet na 40 %, a mi zależy na ciszy. Gigabyte z kolei to referat do tego firmowo podkręcony. Czytałem, że jednak to chłodzenie referencyjne jest ciche. To prawda ? Która z tych kart będzie cichsza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Nie wiem o co chodzi z tym mykiem w Rivie, ale u mnie przesuwanie suwaka w prawo zwiększa ilość RPM. A Afterburner nie działa na syfie jakim jest Windows 7? Bo u mnie wywala "Some of MSI Afterburner components are expired, missing or corrupted!". EDIT. Zauważył ktoś że w ostatnich betach znikły procenty w ustawieniach video a panelu NV? Czy w WHQL 196.21 też tak jest? Jeśli tak i to ma być na stałe to ja się już zamykam bo nie chcę dostać bana za bluzganie, ale po prostu mnie zatkało wczoraj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Hmm a u mnie na odwyrtkę. Pewnie sprawdzałeś już i w lewo z suwakiem Low Level Fan Control. Skoro nie działa można by BIOSem kombinować ale czy coś z tego wyjdzie to ja nie wiem. Kurcze szkoda bo wiem jak głośny wentyl potrafi denerwować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Najprostszym sposobem okazała się wymiana karty na Gigabyte GTX 260 SuperOverclock. Problem z głowy. Teraz jeszcze tylko budę zmienić i będzie spokój na pare miesięcy. To zapewne była ostatnia grafa Zotaca jaką kupiłem po tych jajach, a ich 9600 GT Eco zaraz idzie na serwis bo trzęsie się obraz i raz na czas odcina sygnał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Voltage ic jest dostępne tylko dla pwm volterra. Niestety wygląda na to , że tylko dwa vid-y są aktywne na raz. Napięcie jest ustalane za pomocą tych rezystorów , które zaznaczyłem. Wybrana jest niby tablica vr10 , wszystko można znaleźć w aplikacji od rt8841. Podnosząc napięcie poprzez poprzez rezystory i tak trzeba zmodyfikować bios by wskoczyło wyższe napięcie , ale niestety rośnie proporcjonalnie także napięcie w 2d. Dziwią mnie tylko dwa aktywne vid-y w biosie , skoro w ncp5388 aktywne są cztery vid-y , a te układziki to to samo niemalże i są stosowane zamiennie na pcb 654. Na pcb 897 stosowany jest adp4100 i także ma cztery vid-y aktywne i ma także ustalane napięcie poprzez rezystory na pcb. Reasumując: jeżeli VID ustalany jest przez stany rezystorów które zaznaczyłeś - to wygląda na to że nie brakuje "czegoś" w sekcji zasilania ale ograniczenia są raczej "programowe". Jest to jakaś pociecha ale HEX editorem chyba nic się nie zdziała :sad: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Przez to , że aktywne są tylko dwa vid-y nie ma sensu zabawa rezystorami. Zostaje zwykły vmod :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rellock Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 Witam, Zakupiłem ostatnio kartę Twintecha GTS 250 (wersja z jednym wentylem, bez Heat Pipe), karta okropnie hałasuje do momentu ładowania Windows. Wentyl przez kilkanaście sekund pracuje za 100% swojej mocy. Potem przechodzi do trybu 2D na 27% i jest ok. Zastanawiam się czy mógłbym zmniejszyć napięcie w wentylatorze i zmniejszyć obroty - komp dla dziewczyny, nie będzie katowany i podkręcany. Regulatory obrotów Fan Mate mają wtyczki 3 pinowe, zaś w wentylatorze z twintecha są 4 piny... więc chyba to rozwiązanie odpada? Z wentyla wychodzą 4 kable: 1 - czarny (to chyba GND?) 2 - zółty (chyba 12V?) 3 - zielony (nie wiem co to) 4 - niebieski (nie wiem co to) Czy gdybym któryś z nich odczepił to coś by to dało? jak zmniejszyć napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 Trzeba by sprawdzić czy w obciążeniu na stałe powiedzmy 5V wentyl na karcie wyrabia. Spróbował bym podłączyć tak, żeby się 2 pierwsze zgadzały 3 i 4 to pewnie odczyt albo regulacja obrotów - coś w stylu tych wentylków na boxowych procesorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COA Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 Witam, Muszę zmienić swojego HD 4890 bo jest za głośny. Myślałem nad którymś z tych GTX 260 - 3451014[/snapback] Oblukałem biosy palita/gainwarda , niektóre z nich mają błędy. Dla trybu 2d przypisane jest napięcie z 3d , dla 3d napięcie z 2d :lol2: . Możliwe , że stąd ten problem z oc u ciebie. Hmm.. a jak to poprawić ? Sprawdziłem chyba każdą możliwą kombinację VID. W pliczku mój bios txt ->bin GT200.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...