Sound3D Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Witam. Posiadam Router TP-Linka. Podłączyłem wszystko jak należy, sprawdzałem na dwóch kablach i mam problem z połączeniem się z routerem. Zacznijmy od początku. Zresetowałem router, podłączyłem wszystko. ADSL + Ethernet. Włączam router na XP: 1. "Pobieranie adresu sieciowego" szuka szuka "ograniczenie lub brak łączności". Automatycznie nie działa, więc idę do pkt2. 2. Wpisuje ręcznie, przykładowo: Adres IP: 190.0.0.61 Maska podsieci: 255.255.255.0 Brama domyślna: 190.0.0.2 Adresy serwerów DNS: nic nie wpisałem 3. "Połączono". Ale dalej nie działa. 4. Wpisuje w przeglądarkę domyślny konf. routera 192.168.1.1 i dalej nic. Wyłączam XP, router, nic nie pomaga. ping IP 190.0.0.61 odpowiada, ping 192.168.1.1 nie odpowiada. Co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Jak po resecie adres routera to 192.168.1.1, to musisz na kompie wpisać Ip z tej samej podsieci, czyli coś pomiędzy 192.168.1.2-254... Skąd to 190 żeś wytrzasnął? To nie jest adres przeznaczony do sieci LAN tak w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound3D Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Jak po resecie adres routera to 192.168.1.1, to musisz na kompie wpisać Ip z tej samej podsieci, czyli coś pomiędzy 192.168.1.2-254... Skąd to 190 żeś wytrzasnął? To nie jest adres przeznaczony do sieci LAN tak w ogóle. Bo już próbowałem wszystkich sposobów. Wpisywałem też tak jak napisałeś i nic z tego. Na DHCP nie można pobrać bramy, wygląda to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zostaw automat, zrób reset przyciskiem i odczekaj kilka minut zanim podłączysz kabel do portu LAN. Czasem one się dłużej resetują nie wiedzieć czemu i właśnie tak wychodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound3D Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zrobiłem tak i nie działa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Możesz jeszcze przy automacie wpisać w cmd "ipconfig /renew" i sprawdzić czy dhcp w ogóle działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound3D Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Nie działa. W ogóle coś jest nie tak od strony routera moim zdaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 A to nowy router? Możesz ewentualnie sprawdzić u kogoś znajomego czy działa (sama część LAN), update softu albo gwarancja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound3D Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 A to nowy router? Możesz ewentualnie sprawdzić u kogoś znajomego czy działa (sama część LAN), update softu albo gwarancja Z 2 tygodnie będzie miał. Jutro jeszcze sprawdzę u kogoś. Ale wątpie, że pójdzie. Czeka go gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 to sprawdzanie tylko po to, żeby Ci go nie odesłali, że 'u nich wszystko działa' i obarczają Cię kosztami diagnozy i przesyłki albo wykrycia ewentualnych problemów z konfiguracją komputerów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 A wracając do początku - po co resetowałeś router? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound3D Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Bo nie mogłem połączyć się z drugim PC, więc pomyślałem spróbuje zrobić od zera (zrobiłem kopie zapasową ustawień) no i reset fizycznie, a tutaj taki fail... Ale tak czy tak po resecie router ma działać a nie nie działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolek666 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 A gdzie podstawowe informacje? 1. TP-Link ma wiele modelów roterów - podaj ten co posiadasz ty 2. Skąd (jaki provider) masz internet? sieć lan osiedlowa? wifi? neo? netia? skoro ADSL to pewnie neo... 3. Konfigurowałeś kiedyś router? podaj jakieś konkretne informacje to pomożemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Jak po resecie adres routera to 192.168.1.1, to musisz na kompie wpisać Ip z tej samej podsieci, czyli coś pomiędzy 192.168.1.2-254... Skąd to 190 żeś wytrzasnął? To nie jest adres przeznaczony do sieci LAN tak w ogóle. Bo już próbowałem wszystkich sposobów. Wpisywałem też tak jak napisałeś i nic z tego. Na DHCP nie można pobrać bramy, wygląda to tak: Czy adres 169.254.171.185 mieści się w 192.168.1.2-254 ? Wpisz na sztywno np 192.168.1.2 i próbuj wbić się na router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Wpisz na sztywno np 192.168.1.2 i próbuj wbić się na router. być może, że na routerze po resecie jakimś cudem wyłączyło się dhcp. Czasem tak bywa. Po wpisaniu adresu podanego wyżej wbijasz oczywiście na 192.168.1.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...