abezus Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Witam. Mam pytanie dotyczace obudowy komputera. Chodzi mi o to jak jest lepiej dla komputera... Czy lepiej jest jak lewa scianka obudowy jest zdjeta i dostaje sie tam ciagle swieze powietrze czy natomiast lepiej jak wszystko jest pozamykane. Pytam bo moim zdaniem lepiej jak wlasnie scianka jest sciagnieta a spotkalem sie z opiniami ze obudowa powinna byc zamknieta gdyz jest tam jakias cyrkulacja powietrza i gdy ja otworzymy to zaklucamy ja. Jak to tak naprawde wyglada ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Wszystko zależy jak masz zorganizowane chłodzenie w środku. Przy otwartej budzie mija się na przykład z celem montowanie wentylatorów z tyłu i z przodu obudowy i rzeczywiście może zrobić się chaotycznie. Przy zamkniętej obudowie idealny jest jednokierunkowy przelot powietrza, czyli np. z przodu wlatuje, z tyłu wylatuje i komputer chłodzony jest cały czas jednostajnie i wydajnie. Przy otwartej budzie można pokusić się o wentylator z boku obudowy, który będzie wiał do środka na bebechy ale to powietrze będzie się cały czas kotłować w bliżej nieokreślonym kierunku, ponieważ ściany obudowy nie pozwolą skutecznie mu wylecieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 No i dochodzi kwestia wszelakiego kurzu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 No ja mam wentylator z tylu... Z przodu nie mam nic... I sam nie wiem czy sciagac ta lewa scianke zeby bylo chlodniej czy nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 A nie łatwiej po prostu włączyć orthosa i jakiś program do sprawdzania temperatur i samemu sprawdzić?? raz z otwartą raz z zamkniętą?? to ci da najlepszą odpowiedz:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 najlepiej włączyć jednocześnie orthosa i furmarka i sprawdzać temperatury cpu i gpu. często jest tak, że jedna opcja jest najlepsza dla proca, a inna dla grafy, wtedy trzeba szukać złotego środka. chyba, że używasz tylko programów obciążających proca, to wtedy odpuść sobie męczenie grafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) Nie polecam rozwiązania z otwarta obudową, wnętrze dość szybko się kurzy i ogólnie jest głośniej, kup drugi wentylator na przód i zamknij obudowę. Jeśli już otwierać to na lato :razz: Edytowane 17 Stycznia 2010 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...