Skocz do zawartości
arthi

Jakie kable skrosowane czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Siec bedzie wygladac tak modem DSL podlaczony skretka do routera d-link, nastepnie skretka od routera do mojego komputera (karty sieciowej) i od routera do huba, a od huba kabel BNC do drugiego komputera (karty sieciowej kumpla, ewentualnie huba).

Teraz pytanie, jakie kable powinny byc pomiedzy poszczegolnymi czesciami sieci, skrosowane czy nie hmmm :) HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie masz dedykowanego portu Uplink na Hubie to będziesz musiał tylko ten kabelek krosować, pozostałe ładnie według schematu pozaciskasz i będzie OK.

Z tego co widze wiekszosc hubow ma port uplink, a ceny tych z gniazdem BNC sa w granicach 100zl, wiec wychodzi na to ze obejdzie sie bez krosowania, oczywiscie i tak nie mialem zamiaru sie z tym bawic, nie mam zaciskarki, wiec zdecydowanie zabawe z kablami zostawiam innym.

Dzieki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylisz 2 rzeczy

wyjscie uplink na twoim hubie moze byc crossowane wewnatrz huba, moze miec przelacznik cross/zwykly , a moze nie byc crossowane wogole

w zaleznosci od tego kabel router - hub musi byc crossowany albo nie

uplink moze byc zarowno bnc jak i rj-45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylisz 2 rzeczy

wyjscie uplink na twoim hubie moze byc crossowane wewnatrz huba, moze miec przelacznik cross/zwykly , a moze nie byc crossowane wogole

w zaleznosci od tego kabel router - hub musi byc crossowany albo nie

uplink moze byc zarowno bnc jak i rj-45

Na ale raczej zdecydowanie czesciej jest z crossem wewnetrznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siec bedzie wygladac tak modem DSL podlaczony skretka do routera d-link, nastepnie skretka od routera do mojego komputera (karty sieciowej) i od routera do huba, a od huba kabel BNC do drugiego komputera (karty sieciowej kumpla, ewentualnie huba).

Teraz pytanie, jakie kable powinny byc pomiedzy poszczegolnymi czesciami sieci, skrosowane czy nie hmmm :) HELP

Miedzy modemem a D-linkiem - to zalezy jaki masz modem - jezeli lucent to musi byc krosowany

Od routera do komputera - zwykly

Od routera do huba - to zalezy czy masz uplink w hubie - jezeli tak to zwykly kable ale do portu uplink w hubie , jezeli w hubie nie masz uplinki to kabel krosowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedzy modemem a  D-linkiem - to zalezy jaki masz modem - jezeli lucent to musi byc krosowany

Od routera do komputera - zwykly

Od routera do huba - to zalezy czy masz uplink w hubie - jezeli tak to zwykly kable ale do portu uplink w hubie , jezeli w hubie nie masz uplinki to kabel krosowany

No wiec modem to aztech 900 i z tego co wiem, teraz do mojej sieciowki jest podlaczont poprzez skrosowana skretke, wiec rozumiem ze do routera bedzie podobnie...?

PS. a tak przy okazji, ma to jakies znaczenie czy hub ma port uplink i kto bedzie producentem (lepsze, gorsze), znaznacze ze szukam urzadzenia w granicach 100zl(uzytek domowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi