Skocz do zawartości
yunazz

Dokompletowanie Sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój stary sprzęt poległ w bojach z filmikami HD na yt i reklamach we flashu, nie mówiąc o graniu, dlatego postanowiłem coś z tym zrobić.

Sytuacja wygląda tak, że mam płytę i procka. Do nich potrzebuję dobrać kilka rzeczy, co by to wszystko jakoś znośnie funkcjonowało.

Płyta to Gigabyte GA-M61P-S3, proc to Athlon 64 X2 4200 (czy jakoś tak).

Stuff, który potrzebuję to pamieć, karta graficzna, zasilacz (i tutaj mnie najbardziej interesują porady). Dalej jest monitor, hdd i inne [ciach!]ły.

Na początku myślałem, czy nie złożyć tego wszystkiego po taniości, czyli jakieś goodramy 2x2 i słaba karta, ale doszedłem do wniosku, że dorzucę coś do lepszych części. Może pobawię się w OC. Zawsze mnie to intrygowało.

Tutaj mam kilka pytań, żeby zawęzić pole moich poszukiwań (bądź poszerzyć ;o)

1. Zasilacz noname 350W nie pociągnie raczej takiego zestawu, zakładając, że będzie 4gb ramu, duży dysk, i jakaś w miarę porządna grafa?

2. Jaka karta g. do takiego mobo + procek? 512 to max, czy z 1GB będzie można wyciągnąć 100% wydajności?

3. Myślę, że pamięć 2x2GB będzie tutaj najlepszym wyjściem?

Komp ma służyć do szeroko pojętej rozrywki. Filmy, net i trochę bym sobie pogierczył w końcu :]

Dzięki za odp.

PS Później zarzucę moje propozycje, żebyście coś o nich powiedzieli w miarę możliwości, bo teraz muszę spadac...

Edytowane przez yunazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pamięci planuję +- 350 plnów, na kartę ze 400. A zasilacz to tyle, ile będzie konieczne, żeby to udźwignął. Ta moja 350'tka raczej nie da rady, prawda?

Czyli załużmy, że mam max 800 zł na ram i kartę.

Da radę coś znośnego w tych pieniądzach dostać, szczególnie jeśli chodzi o kartę, bo ich ilość mnie przytłacza i kompletnie nie mam pojęcia, co teraz jest dobre? (jeśli kartę za 400 zł można nazwać dobrą ; O )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście proponuje ci 9800gtx + 512mb jest dobra do oc:) i daje sobie radę ze wszystkimi grami jakie do tej pory wyszły..

a pamięci proponuję Corsair Dominator DDR2 naprawdę dobre ramy :lol:

Edytowane przez Nozii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkreci ja do poziomu gts'a czyli tej samej karty xD a extremalnie wycisnie troche ponad to. Nic specjalnego. Najlepiej wypadlaby tutaj 4770 ale bedzie sie nudzic przy tym procku. Sam kupilbym najtanszego 98GT 512 lub 4730 ale to przy dobrej zasilce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortron 400W jest dobrym zasilaczem...

ale może niech kolega zainwestuje od razu w większy (dobry) na przyszłość myślałem to o jakimś 550W co o tym sądzisz?

Edytowane przez Nozii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi