Skocz do zawartości
freeq27

Kompletnie Losowe Zawiasy...

Rekomendowane odpowiedzi

Narazie nic nie zmienialem i od dwoch dni jest spokojnie, dzisiaj tylko kable lepiej ukladalem czyli wszystko jeszcze raz podlaczalem. Ale czekam dalej na Win 7 w 64bit bo i tak chce wkoncu sie przesiasc.

ja tez mialem cyrki... czyli raz chodzil nawet 2 tyg. bez 'restartu' ,a w jeden dzien potrafil i 10 razy sie restartnac w normalnym dzialaniu... pomoglo to co opisalem wczesniej... od tamtej pory juz prawie 2 lata bez zadnego problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi też sie cos w7x64(rc) przez ostatnie 2tyg wykładał losowo, a to przeglądarka, a to gra...zrzucałem wine na nadinstalowywanie sterów ati(bez ich usuwania) ale sam nie wiem

wczoraj w koncu zajrzałem w budę i po prostu wyjełem grafe i wsadziłem, tak samo zrobiłem z ramami(w innym kompie po takiej sztucce harce z freezami ustały) no i usunełem stery ati i zainstalowałem od nowa. Przez 4h nie było problemu, dalsze testy w drodze...

Dziś potestuje jeszcze czy sie wiesza(stawiałem tez na dźwięk, asus dx) do jutra, bo potem wpada mi ssd i bedzie nowa instalka w7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie dzis znow zaliczylem dwa freezy. Dzieje sie to zazwyczaj po kliknieciu czy cos takiego. Chyba sproboje podlaczyc inna klawiature i sprawie sobie przejsciowke 4pin do 8pin dla plyty glownej. No i dzis wieczorem przeinstaluje windowsa, oby cos pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie dzis znow zaliczylem dwa freezy. Dzieje sie to zazwyczaj po kliknieciu czy cos takiego. Chyba sproboje podlaczyc inna klawiature i sprawie sobie przejsciowke 4pin do 8pin dla plyty glownej. No i dzis wieczorem przeinstaluje windowsa, oby cos pomoglo.

dla mnie to ewidentny problem sprzetowy, jesli masz freeza z zapetleniem dzwieku to moze byc cokolwiek(sprobuj moich sposobow), jesli dzwiek gra normalnie - to na 99% problem z grafika... tez mialem freezy ale tylko w grach (pod obciazeniem w lato) - wprawdzie temp byla do 70'c w obciazeniu - wiec wcale nie duzo, ale cos z GPU bylo nie tak i dostawal freezy...

dotkjnij pamieci na grafice - moze one sie przegrzewaja...

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie to ewidentny problem sprzetowy, jesli masz freeza z zapetleniem dzwieku to moze byc cokolwiek(sprobuj moich sposobow), jesli dzwiek gra normalnie - to na 99% problem z grafika... tez mialem freezy ale tylko w grach (pod obciazeniem w lato) - wprawdzie temp byla do 70'c w obciazeniu - wiec wcale nie duzo, ale cos z GPU bylo nie tak i dostawal freezy...

dotkjnij pamieci na grafice - moze one sie przegrzewaja...

No wlasnie dzwiek tez sie zapetla... Wyglada to jak jakis sprzetowy blad, ale i tak bede probowal z windowsem bo to mnie nic nie kosztuje, jak nic nie da to bede dlaej myslal  :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec, system 64 bit zostal zainstalowany razem ze sterownikami dla mobo i grafiki. Niestety to nie pomoglo i zlapalem freeza podczas zjezdzania w dol strony w przegladarce. Jak narazie najbardziej prawdopodobna opcja to jednak cos nie tak z usb. Fakt jest taki ze z procesorem mialem taki dziwny problem przed zlozeniem ;D. Procesor byl nowy i wypakowalem go zostawiajac na stole w pokoju... po dwoch dniach przy nakladaniu pasty zorientowalem sie ze pytka od rogu tak z 1cm byla peknieta i pekniecie obejmowalo rowniez styki. peklnieta czesci byla troche wygiete do gory, ale pomyslalem ze warto sprobowac i naprostowalem delikatnie ta plytke szczypcami. Odziwo po zlozeniu komp wystartowal bez problemu, na poczatku myslalem ze te freezy to wina wlasnie procesora ale dzis w nocy zrobilem maly test :

Dołączona grafika

Wiec nie wiem czy to moze byc wina procesora ( dodam ze podczas testu odlaczylem wszystko od usb )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od nowosci miales pekniety procek? i sie dziwisz ze masz losowe zawiasy?... trzeba bylo odrazu go na gware...

No wlasnie nie do nowosci po jak mi przyszedl to ogladalem dokladnie i bylo ok ale potem zostawilem go na troche na stoliku w pokoju i pojechalem do polski ( bo mieszkam we wloszech ), jak wrocilem i skladalem kompa to byl pekniety, widocznie ktos go czyms mocno scisna...

Wlasnie tez myslalem ze to procek ale jak wytlumaczyc to ze przechodzi bez bledu 10h w orthosie... Wlasnie to mnie troche zdziwilo :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieś się z kimś na jakiś czas prockami. Jak będzie to samo, to płyta lub zasilacz.

Szkoda, że nie napisałeś o tym na samym początku...

Nie napisalem na poczatku bo zmylil mnie ten orthos. Szkoda ze nie mam tu nikogo z kompatybilnym prockiem... Ale bede cos myslal... Narazie komp sie testuje linxem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sprawdzić czy CPU przejdzie bez błędów LinXa, tak przynajmniej z 2h.

Wlasnie ukonczylem test Linxem :

Dołączona grafika

Jest moze jakis program ktory testuje poprawnosc dzialania kontrolera usb ? Szukalem na google ale nic ciekawego z tego nie wyszlo...

Rozebralem dzisiaj calego kompa i zrobiem fotki procka :

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Edytowane przez freeq27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tracisz czas i możesz jedynie od grzebania pogorszyć stan sprzętu. Wykombinuj znajomego/forumowicza w swojej okolicy z takim sprzętem i przetestuj procka.

Rozebralem kompa bo i tak bede sprzedawal obudowe...

W kazdym badz razie zmobilizuje sie aby sprawdzic kompa z innym prockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz mnie trafia, jeszcze raz wsadzielm procka, nowa pasta, doby docisk :D Nie dosc ze czujnik jest uje***** bo pokazuje mi -60 °C to jeszcze freezy nie ustaly ale doszly jeszcze samoczynne restarty. I jeszcze jedno, docisk dobry a radiator, nawet headpipe przy procku sa chlodne ( nawet przy odpalonym orhtosie )... Fakt ze procek sam w sobie jest raczej chlodny ale zeby az tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kolego, masz wyłamane 12spotów na procku, z czego przynajmniej kilka bedzie uszkodzonych wewnetrznie i przynajmniej 2 nie dociskają pinow z socketa i dziwisz sie ze masz freezy i restarty? Masz szczescie ze toto w ogole startuje, mozesz sie pobawic i posprawdzac, jednak moim zdaniem z tego proca mozesz sobie breloczek do kluczy zrobić.

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kolego, masz wyłamane 12spotów na procku, z czego przynajmniej kilka bedzie uszkodzonych wewnetrznie i przynajmniej 2 nie dociskają pinow z socketa i dziwisz sie ze masz freezy i restarty? Masz szczescie ze toto w ogole startuje, mozesz sie pobawic i posprawdzac, jednak moim zdaniem z tego proca mozesz sobie breloczek do kluczy zrobić.

Wiesz... na na poczatku procek przechodzi rozne katowania w orthosach i innych programach bez problemu wiec pomyslalem ze odziwo dziala :lol2: . Ale wczoraj jeszcze troszke naprostowalem plytke i doszly restarty :rolleyes: wiec niedlugo zawita nowy procek a ten do kolekcji xD hehe. Ale dalej nie tlumacze sobie ze kurde docisk jest a radiator chlodny nawet przy katowaniu... Nawet jakby headpipe byly uwalone to i tak by sie grzal troche ( wiem ze bardzo malo prawdopodobne ale pamietam ze byl tu na forum juz taki przypadek )...

Edit: Dopiero teraz przy taktowaniu 3.3 Ghz i bez wentylatora na chlodzeniu przy tescie w Linx przy podstawie zrobil sie lekko cieplawy xD Po czy freeeez ! woho

Szkoda ze musze z tydzien poczekac na jakiegos innego procka ;/ Myslicie ze warto do takiej konfiguracji jakiegos quada w 65nm pakowac ?

Edit: Problem rozwiazany, nowy procek i jazda ( q6600 g0 ) :D

Edytowane przez freeq27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi