cz9siu Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 (edytowane) Witam Sprawa wyglada tak: z lokalu z liveboxem(jest net szerokopasmowy ale nie neostrada) idzie z niego kabel bodajze UTP 70~m, ktory wpiety jest do specjalnego switcha w drugim budynku, switch ten rozdziela polaczenia w scianach w poszczegolnych pietrach i pokojach. I faktycznie dziala to, normalnie laptop po kablu ze sciany ma internet. W jednym z tych pokoi chcialbym ustawic router - pentagram cerberus P 6331-42, pelniacego funkcje Access Pointa. Jednak chyba nie potrafie go skonfigurowac. Na domyslnych ustawieniach normalnie wszystko dziala, netbook z win7 laczy sie po wifi i ma internet, lecz przez kilkadziesiat minut lub do jakies zmiany w konfiguracji routera(np. pokazujacej sie nazwy sieci), potem "brak dostepu do internetu". Natomiast laptop z vista laczy sie z pentagramem, ale nie ma internetu od samego poczatku(pokazuje "tylko lokalnie"). Probowalem roznych wariantow ustawien, przede wszystkim enkapsulacji, ale nie wychodzi mi, w ogole internet nie dziala po zmianach i musze przywracac fabryczne ustawienia. Jakies pomysly? Edytowane 19 Stycznia 2010 przez cz9siu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Ale zaraz, jak dobrze rozumiem to jest to router z modemem ADSL, kabel z gniazdka ze ściany wpinasz w wejście liniowe czy w port LAN? Wtedy sekcja Wireless ustawiona jako AP i powinno działać wszystko. Sprawdź konfigurację i automatycznego przydzielania adresów a jak nie to wpisz na sztywno z odpowiedniej puli i odpowiednio wysokie... Powinno działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cz9siu Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Po kablu dziala internet 5 min i trzeba router resetowac. Wywalilem liveboxa, na jego miejsce tego pentagrama i wciaz to samo. 5min swobodnego korzystania z internetu, a potem ograniczona lacznosc pojawia sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 :| dziwna sprawa, może jakiś firewall się odzywa po 5 minutach, sklonuj MAC. Może jakieś TTL ustawione jest, ale dziwne, że dopiero po kilku minutach. Tam jest jakiś admin co tym zarządza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cz9siu Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Nie ma admina, tylko ja to ruszam. Graficznie to wyglada tak: Internet -> livebox ------> kabel utp 70~m -> switch -> gniazdka w scianach pod rj45. Moze ten switch to komplikuje? Jak podlacze kablem bezposrednio komputer do liveboxa to nie "blokuje" polaczenia. A moze trzeba specjalnie skonfigurowac liveboxa pod tego switcha? :o Ustawienia tam domyslnie, DHCP wlaczone. Sklonuj MAC -> ktorego urzadzenia i w jaki sposob? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Teoretycznie switch nie ma wiele do gadania, on tylko łączy, przecież livebox też ma switcha w sobie, więc co za różnica czy podepniemy 2 kompy czy 20, to zależy od obsługi DHCP, chyba, że ja o czymś nie wiem... Switch raczej zarządzalny nie jest. Wycofuję się z pomysłu kopiowania maca, bo ten schemat co napisałeś mi rozjaśnił :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cz9siu Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) no wlasnie, polaczenie po kablu do switcha jest blokowane po kilku minutach uzytkowania, ale dlaczego? Przez drugi port w liveboxie czy pentagramie ustawionych w zrodlowym pomieszczeniu internet normalnie dzialal. Moze trzeba skrosowac kabel, ten o dl. 70m? Bo wszystkie uzywane kable sa zarobione 'na wprost' Edytowane 23 Stycznia 2010 przez cz9siu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Być może, ale nie rozumiem dlaczego by działało przez te 5 minut. Nie mogę nigdzie znaleźć czy livebox wspiera MDI/MDI - autocross, ale może Twój switch ma taką opcję, wtedy droga nie tędy. Dziwna sprawa EDIT: znalazłem, livebox ma MDI/MDI-X czyli automatycznie krosuje kabel w razie potrzeby Edytowane 23 Stycznia 2010 przez borsuk_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cz9siu Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 a to, ze kabel idzie te 70m na zewnatrz budynku moze byc tego przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Musiałby być gdzieś uszkodzony co znowu potwierdza, że nie działałoby nawet przez 5 minut. Byłoby albo pobieranie adresu sieciowego, albo ograniczenie lub brak łączności, albo kabel sieciowy jest odłączony, poza tym, jak sam mówisz, jeśli wypniemy switcha to działa okej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...