Skocz do zawartości
Qlfonen

Problem Z Primary Partition

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem dosyc poczatkujacy jesli chodzi o temat partycji, dlatego prosze Was o rade:

Posiadam dwie partycje:

- Primary partition - jest na niej lekko mowiac balagan - kiedys byl na niej Windows XP, ale zostal zle usuniety i teraz na ta partycje nie da rady wejsc

- Logical partition - jest na niej poprawnie zainstalowany Windows 7, wszystko pieknie.

Problem polega na tym, ze nie moge ruszyc primary partition - nie moge sie ani na niego dostac, ani sformatowac (wyskakuje blad), a chcialbym ta partycje jakos usunac (ewentualnie polaczyc z logical partition), bo przeszkadza mi to, ze sa dwie.

Z gory dzieki za wszelkie porady, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. http://forum.purepc.pl/index.php?act=annou...;f=3&id=100

2. Podaj treść błędu.

3. Spróbuj na nią wejść przy pomocy Total Commander.

4. Pokaż screen z zarządzania dyskami.

1. ok

2. Jak jestem na windowsie 7 (logical partition), i wchodze do Mojego Komputera, klikam dysk C (primary partition) prawym przyciskiem myszy i klikam "format", po czym dostaje taki komunikat: "System Windows nie byl w stanie dokonczyc formatowania"

3. ? Ja moge przegladac pliki znajdujace sie na niej; system zainstalowany na niej sie po prostu nie uruchamia (czesc plikow jest usunieta)

4. http://img196.imageshack.us/img196/1028/79871876.png

Dzieki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz jej ruszyć, bo z niej tak naprawdę startuje W7 - są tam pliki bootloadera W7. Generalnie namieszane masz tylko trochę, ale zakładając, że nie masz na tym dysku wiele swoich danych, to można to jeszcze w miarę szybko i bezboleśnie odkręcić.

Podłącz dysk do innego kompa i:

- przenieś swoje dane na inny dysk (wszystko co ważne)

- usuń wszystkie partycje

- utwórz partycję podstawową na 30GB

- utwórz partycję rozszerzoną

- utwórz conajmniej 2 dyski logiczne (dokumenty/mp3/filmy/programy/gry/fotki wedle uznania)

- sformatuj dyski logiczne na NTFS

- przerzuć swoje dane na jeden z dysków logicznych

Podłącz dysk do swojego kompa i postaw system od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając, że dane z Q i C zmieszczą się na C, to się da.

Najlepiej by było, jak by dane w sumie zajmowały w granicach 30GB. Usuwasz 100, zakładasz 30, formatujesz, przerzucasz tam wszystkie dane, resztę partycji/dysków usuwasz i tworzysz z nich partycję rozszerzoną, a na niej 2 dyski logiczne. Następnie je formatujesz, przerzucasz na jeden z nich dane i instalujesz system na 30GB. Oczywiście jak jest więcej, to można walnąć większą partycję systemową, ale potem będzie na niej niewykorzystana przestrzeń.

Z drugiej strony w partycjach podstawowych nie ma nic złego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje, a Ty swoje. Na kij Ci partycja systemowa większa niż 30 GB? Chyba, że wszystkie gry i programy instalujesz bez patrzenia na C... :mur:

Usuń partycję 100 GB, utwórz 30 GB, sformatuj na NTFS, przenieś tam wszystkie dane, resztę partycji pousuwaj. Utwórz drugą partycję podstawową na 30 GB (jak by Ci kiedy do głowy strzeliło instalowanie drugiego systemu). Następnie utwórz partycję rozszerzoną i na niej przynajmniej 2 dyski logiczne - jeden na gry, drugi na filmy (czy jak tam chcesz).

Ten układ (łączenie C z Q) to chory pomysł, ale też można go zrealizować. Na końcu masz wolne miejsce. Tworzysz tam partycję, formatujesz, przenosisz dane, usuwasz C oraz Q, tworzysz jedną wielką i nikomu niepotrzebna partycję systemową ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi