Skocz do zawartości
PCfan

Dziwne Odczyty Z Hd Tune - Problem Z Dyskiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam w drugim komputerze 2 dyski twarde - pierwszy o pojemności 20gb maxtor na którym jest system i drugi firmy samsung 40gb.

Komputer ostatnio działał dosyc wolno pomimo reinstalacji windowsa. Oto wyniki z Hd Tune:

Maxtor:

Dołączona grafika

Jak widac prędkość dysku jest chyba ok ale co chwile widac spadki transferu - dlaczego? Hd Tune nie wykrył na dysku bad sektorów. Oto wynik SMARTa:

Dołączona grafika

Wygląda to tak jakby były bad sectory ale ich nie ma?

SAMSUNG:

Dołączona grafika

Transfer żalosny ale przynajmnije nie ma tutaj takich spadów jak w maxtorze. Bady i SMART bez zastrzeżeń.

Płyta główna to MS-7015 oparta na chipsecie kt600 - sterowniki są zainstalowane.Dyski pracują jako ata100 na jednej tasmie(osobno sprawdzalem maxtora i wynik wyszedl taki sam). Czy wie ktoś co moze powodować tak słabą wydajność dysków?Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego samego Maxtora, wyniki podobne. Więcej nie wyciągniesz, bo to baaardzo stara technologia.

Z Samsungiem chyba coś nie tak. Jakiś limit rozmiaru? Oznaczenie sugeruje, że to 40GB - 33GB jeszcze w życiu nie widziałem. Czyżby był wcześniej podłączony do bardzo starej płyty z limitem 32GB?

Zapuść na obu dyskach test powierzchni przy pomocy Victoria 4.46 lub MHDD (linki i opisy w Google), to zobaczysz, że "Error Scan" oraz "Smart" z HD Tune nie mówią nawet połowy prawdy...

Z poziomu MHDD możesz odblokować pełną pojemność Samsunga. Sądząc jednak po wykresach, to nie ma sensu - dysk raczej nadaje się na wystawę lub do testów oprogramowania do odzysku danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego samego Maxtora, wyniki podobne. Więcej nie wyciągniesz, bo to baaardzo stara technologia.

Z Samsungiem chyba coś nie tak. Jakiś limit rozmiaru? Oznaczenie sugeruje, że to 40GB - 33GB jeszcze w życiu nie widziałem.

Zapuść na obu dyskach test powierzchni przy pomocy Victoria 4.46 lub MHDD (linki i opisy w Google), to zobaczysz, że "Error Scan" oraz "Smart" z HD Tune nie mówią nawet połowy prawdy...

Załozylem zworke na limit do chyba 32 GB - sam nie wiem po co. Chcialem porownac czy wyniki będa takie same.

Przeskanuje dysk victorią jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem Samsunga, z maxtorem sobie daruje chyba.Oto screen z testu z Victorii - test chyba wyszedl calkiem nieźle, prędkosć odczytu na poziomie 25-30mb/s

Dołączona grafika

Oto SMART:

Dołączona grafika

Samsung nie jest dyskiem systemowy.

Edytowane przez PCfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli obydwa dyski pracują z maksymalną przepustowością (patrz: zakładka Info w HD Tune, prawy dolny róg), na taśmie 80 pin, to raczej już nic innego nie da się zrobić, aby je przyspieszyć.

Maxtor ma AAM, które można kontrolować. Na testach odczytu sekwencyjnego niewiele to zmieni, ale w realnym użytkowaniu może być poprawa. Jeśli działa podobnie jak mój, to i tak większy hałas wydają wirujące talerze, niż sama skacząca głowica. Bardziej od "chrobotania" słychać gwizd.

Na screenach Samsung wygląda nieźle. Możesz wyłączyć blokadę rozmiaru i przeskanować resztę dysku, ale raczej nic więcej nie pokaże. Ciekawią mnie natomiast wyniki Maxtora.

MHDD robi "screenshoty" (po wciśnięciu F10) w postaci pliku tekstowego (MHDD\log\scrshot.log). Wprawdzie każdy nowy screen nadpisuje poprzedni, ale czasami lepsze to niż nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi