Skocz do zawartości
Gość

Zestaw Do Biura, Do Ok. 2300 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zostałem poproszony o złożenie zestawu do biura, zestaw z monitorem oraz systemem i antyvirem,

niestety jestem ograniczony do stacjonarnego sklepu oraz mam niewiele czasu - najlepiej jakby w piątek już był gotowy, przejrzałem nieco ofert i wychodzi na to, że zakupy zrobię w Bicie

mając takie fundusze stwierdziłem, że będzie to intel na 775, amd (am3) trochę napina budżet a i mobo słaby wybór

cpu: e5400

mobo: ga-g31m-es2l - wiadomo -> integra

ram: goodram 2 gb

hdd: wd 500aaks - samsungi droższe i jakoś nie jestem do nich przekonany

psu: mode-com mc s350w - wydaje się w porządku, tylko przejściówki będę potrzebował molex->sata

napęd: samsung 223c - chyba wszystko jedno obecnie, czy lg czy sm

buda: cm 332 elite - w sumie nic ciekawego nie ma w granicach 100pln

monitor: lg 2242s-pf - może nie ma dvi ale przy pracy z tekstem i tak chyba nie będzie różnicy

os: xp prof - tu nie ma innej opcji ze względu na używane oprogramowanie

antyvir: kaspersky 2010, 1 stan, 12 mies

summa sumarum wychodzi ~2300 pln

sprzęt ma posłużyć kilka lat, pakiet biurowy to openoffice

jakieś sugestie, porady? będę wdzięczny :)

Edytowane przez Adu82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ma byc typowo biurowy, to ja szedl bym raczej w strone jakiegos gotowca np. Dell'a, kompy typowo biurowe, praktycznie nieslyszalne i zuzywajace o wiele mniej pradu niz typowe "skladaki"

http://allegro.pl/item881654104_dell_vostr...z_nowy_f_v.html

http://allegro.pl/item886937223_dell_dimen...ista_basic.html

Jesli chodzi o monitor - jesli ma byc do biura to nie widescreen, tylko normalna 19" 5:4 z rozdzielczoscia 1280x1024.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie chodziło o to, żeby nie był to firmowy komp bo jest zabawa z serwisem a ja jestem jakby co "pod ręką",

wiem, trochę dziwne ale tak sobie zażyczono

a proponowane delle mają już vistę, która nie wchodzi w grę, tylko xp, poza tym sprawy takie jak prądożerność czy hałas są pomijalne, sprzęt ma po prostu działać bezawaryjnie, a jak wam się widzi to, co wykombinowałem?

co do monitora to mało dostępnych jest tych 19", wg mnie na 22" (nie full hd) będzie większy komfort pracy, miejsca na biurku jest pod dostatkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, wiec to co wykombinowales ujdzie, wymienil bym "zasilacz" na np. polecanego z tanich zestawow Fortrona FSP400-60GHN i dysk na Samsunga 502HJ, czas sie przekonac do firmy, ten dysk to aktualnie najlepszy wybor i najlepszy stosunek cena/jakosc. Ewentualnie mozesz zlozyc cos z X2 240.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w porządku, tylko, że jak już pisałem na początku zestaw ma być kupiony na dniach w jednym sklepie, co właśnie jest największym ograniczeniem...

na amd wychodziło mi nieco ponad budżet,

ten zasilacz to wersja mikroatx swego czasu chwalonego mc 350w,

chyba, żeby wziąć takiego anteca - Basiq 430W BP430 EC ?

co do dysku - ok, wezmę tego f3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi