Mario618 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam Płytę główną GA-EP45-DS3R Rev.A2 Bios ver.F10, Procesor Intela E7300 2,66GHz L2 3MB Rev.M0 Mój problem polega na tym, że kiedyś posiadałem CPU AMD i płyty średnio kręcące się więc nie robiłem wiele. Teraz się trochę chciałem pobawić ale no właśnie i tu meritum tej nie wiem (w manual'u mb nie ma nic napisane) pod jaką nazwą występuje tutaj NBV (napięcie mostka północnego), także połowy z tych napięć nie rozumiem bo są dziwnie dla mnie zaszyfrowane tzn. skrócone np. MCH Core lub MCH/DRAM Reference. Problem tkwi w tym, że nie tyle co chcę poszerzyć swoją wiedzę ale stanąłem na częstotliwości 3,5GHz dla procka i napięciu 1,325VCORE które mogę obniżyć bo praował stabilnie przy 1,25 ale jak wejdę w magiczną strefę 3,8GHz to pracuje stabilnie przy 1,48VCORE słyszałem, że taki napięcie jest niepotrzebne i mogę to uzyskać nawet przy 1,35/1,37 ale muszę pobawić się resztą napięć i tutaj zaczyna się moja prośba do forumowiczów i inny pro ;) Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jak kręcić ramy a jak ktoś ma tą płytę to niech mi coś opowie o tych magicznych nazwach z M.I.T-u :) Aaaa.. zapomniałbym RAMY 2x4 G.Skill PK 1066MHz 5-5-5-15 VRAM 2.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 (edytowane) Tu masz wszystko wyjaśnione, także poszczególne napięcia są omówione: LINK Edytowane 21 Stycznia 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario618 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Dzięki, przydało by mi się jeszcze do RAM-u jak znasz jakiś b.dobry poradnik daj linka bo już szukałem a nic wnoszącego się nie dowiedziałem Zadziwiające jest dla mnie fakt. Doszedłem do 1,35VCORE i tylko 3,5GHz przy 3,6GHz i w OOCT Przy teście CPU:OCCT Test Mode Large Data Set Priorytet Wysoki Wyskakuje Error Detected on Core #1 I prosiłbym o Wytłumaczenie napięć i jakie wartości przy OC powinny tam być: 1. MCH Reference 2. MCH/DRAM Reference 3.ICH I/O A w CPU mam dodatkowo funkcję Advance Clock Control: 1. CPU Clock Drive default(800mv) możliwe wartości 700, 800, 900, 1000[mV] 2.PCI-Express Clock Drive default(900mV) możliwe wartości 700, 800, 900, 1000[mV] 4.CPU Clock Skew default(0ps) możliwe wartości z przedziału 50-750ps skok co 50ps Edytowane 21 Stycznia 2010 przez Mario618 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Dzięki, przydało by mi się jeszcze do RAM-u jak znasz jakiś b.dobry poradnik daj linka bo już szukałem a nic wnoszącego się nie dowiedziałemNiestety, ale nie znam takiego. W skrócie - ustaw ręcznie timingi, jeśli nie wiesz, na jakie wartości, to ustaw wszystko na default i w Evereście masz konkretne liczby. Spisz je, wpisz ręcznie i podkręcaj, ewentualnie je zwiększając. Zadziwiające jest dla mnie fakt. Doszedłem do 1,35VCORE i tylko 3,5GHz przy 3,6GHz i w OOCT Przy teście CPU:OCCT Test Mode Large Data Set Priorytet Wysoki Wyskakuje Error Detected on Core #1Być może zapomniałeś o napięciu MCH, albo masz za niskie, albo za wysokie. 1. MCH Reference 2. MCH/DRAM Reference 3.ICH I/O A to, co to jest? CPU i NB (MCH) GTL (Reference) Voltage – standardowo 63% napięcia VTT, zazwyczaj wyrażane w procentach. Wyjątkiem są płyty MSI, gdzie jest podane napięcie. Niezwykle ważna opcja dla C2Q, jeśli wyciska się ostatnie megaherce. Nie ma żadnych uniwersalnych ustawień, trzeba je zmieniać w zakresie 59%-63% i testować każde ustawienie. ICH I/O ustaw na default, nic nie wnosi do OC. A w CPU mam dodatkowo funkcję Advance Clock Control: 1. CPU Clock Drive default(800mv) możliwe wartości 700, 800, 900, 1000[mV] 2.PCI-Express Clock Drive default(900mV) możliwe wartości 700, 800, 900, 1000[mV] 4.CPU Clock Skew default(0ps) możliwe wartości z przedziału 50-750ps skok co 50ps To już przy bardzo wysokim OC (w okolicach 4GHz), nie musisz się tym przejmować. Nie ma uniwersalnych ustawień, musisz sam testować każde ustawienie. Moja rada - najbardziej zajmuj się napięciem CPU, VTT i MCH. Regulacja tych wartości jest kluczem do osiągnięcia dobrego wyniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario618 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Niestety, ale nie znam takiego. W skrócie - ustaw ręcznie timingi, jeśli nie wiesz, na jakie wartości, to ustaw wszystko na default i w Evereście masz konkretne liczby. Spisz je, wpisz ręcznie i podkręcaj, ewentualnie je zwiększając.Timingi ustawiam i raczej dobrze chodzą ale pytałem z Ciekawości czy jakiś dobry tutorialek jest. Być może zapomniałeś o napięciu MCH, albo masz za niskie, albo za wysokie. Napięcie MCH CORE od razu dałem takie jak w poradniku tzn. 1,3V - może dlatego że jest odrazu wysokie resetuje... A co do CPU PLL to od razu dać 1,55V wraz z CPU Termination 1,3V z CPU Reference 0,808 czy oscylować tym w jakiś granicach? A to, co to jest? To są napięcia jakie mogę jeszcze ustawić (pomijając RAM) a nie wiem jakiew wartości mniej więcej więc są na auto. Mogę zdjęcie wrzucić jakbyś chciał Moja rada - najbardziej zajmuj się napięciem CPU, VTT i MCH. Regulacja tych wartości jest kluczem do osiągnięcia dobrego wyniku. Więc zaraz do tego przystąpię. Dzięki za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Napięcie MCH CORE od razu dałem takie jak w poradniku tzn. 1,3V - może dlatego że jest odrazu wysokie resetuje...Raczej nie, nie jest zbyt wysokie. Czyli zostaje nam VTT. A co do CPU PLL to od razu dać 1,55V wraz z CPU Termination 1,3V z CPU Reference 0,808 czy oscylować tym w jakiś granicach?Możesz spróbować dać takie ustawienia. To są napięcia jakie mogę jeszcze ustawić (pomijając RAM) a nie wiem jakiew wartości mniej więcej więc są na auto.Jak jest napisane - ok. 63% VTT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...