Suszin Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Witam. Potrzebuje pomocy z moim komputerem. Dużo gram w CS:S i przy takiej konfiguracji jaką mam spokojnie powinnem mieć z 200fps ale tak nie jest i gra potrafi nieźle przyciąć i też ogólnie za płynnie nie chodzi. Kumpel myśli że wina leży w pamięci ram, która jest jest źle dobrana. Co wy o tym sądzicie? Podam moja szczegółową specyfikacje komputera z Everesta: Procesor: Właściwości procesora Typ procesora Intel Celeron D 351, 3200 MHz (24 x 133) Nazwa kodowa Prescott-256 Seria G1 Zbiór instrukcji x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3 Oryginalna częstotliwość taktowania 3200 MHz Min. / Maks. mnożnik procesora 14x / 24x Engineering Sample Nie Pamięć podręczna L1 śledzenia 12K Instructions Pamięć podręczna L1 danych 16 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed) Płyta główna: Gigabyte GA-8I945GZME-RH Oto ta płyta: http://www.gigabyte....945gzme-rh.html Pole Wartość Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 05/28/2007-I945-6A79HG0VC-00 Nazwa płyty głównej Nieznane Właściwości magistrali FSB Typ magistrali Intel NetBurst Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz Przepustowość 4267 MB/sek Właściwości magistrali pamięci Typ magistrali Dual DDR2 SDRAM Szerokość magistrali 128-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 267 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz Przepustowość 8533 MB/sek Karta graficzna: Pole Wartość Właściwości karty wideo Opis urządzenia NVIDIA GeForce 9600 GT Napis z karty GeForce 9600 GT Napis z BIOS'u Version 62.94.4B.00.00 Typ mikroukładu GeForce 9600 GT Typ konwertera DAC Integrated RAMDAC Zainstalowane sterowniki nv4_disp (6.14.11.9562 - nVIDIA ForceWare 95.62) Rozmiar pamięci 512 MB Ram: Goodram Nazwa modułu GR667D264L5/512 1x512MB Szybkość pamięci DDR2-667 (333 MHz) Kingston Nazwa modułu Kingston 9905316-005.A04LF 1X1024MB Szybkość pamięci DDR2-667 (333 MHz) Zasilacz: Standardowy z obudowa Mustang 400W Proszę o pomoc. Już naprawdę nie mam sił na ten komputer. Od razu mówię że w gre nie wchodzi kupno nowego komputera czy jakiś drogich części bo jestem spłukany. A chodzienie po sklepach komputerowych i wciskanie mi czegoś za kase co i tak nie pomoże mnie dobija. Dziękuje z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Wina przyciec moze lezec po stronie softu rowniez. Tak w ogole to nie ten dzial ;] System masz czysty ? zrob reinstall albo przeskanuj na obecnosc wirusow, spyware i innego syfu ktorego mnostwo, porob defragmentacje i takie tam tak dla spokoju :P Kolejna sprawa to oprogramowanie, cos pracuje podczas gry ? Powylaczaj all co jest w tle. Jednym pamieci rozne dzialaja innym nie, ale bez przesady :P albo dziala albo nie. Jesli uzywasz XP to ok, choc 1,5gb to dzis malo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suszin Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Sorry nie wiedziałem gdzie to umieścić;/ Wina raczej nie leży po stronie softu bo próbowałem wszystkiego i ciągle tak jest. Ram niby nie dużo ale do gry w która gram powinno w zupełności wystarczyć. Coś musi być nie tak;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Celeron + 9600GT + marny zasilacz - nie ma co , ładna konfiguracja do gier . Nie słuchaj kumpla , to nie wina ramu a procka . Procek masz słabiutki , co z tego że 3,2Ghz jak to Celeron z 256 Cache L2 . Te procki dostawały w d... od Sempronów / Athlonów 64 z zegarem 1,8 Ghz . Karta się pewno nudzi przy nim - ta karta to normalna na DDR3 czy jakieś wymysły na DDR2 ? Zasilacz nadaje się do śmietnika , ale nie ma wpływu na FPS-y . Jakie masz ustawienia CS:S , może powyłączaj niektóre opcje - zmniejsz AA / AF , wyłącz HDR . Nie chcesz nic w kompie zmieniać to zmniejsz ustawienia w grze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suszin Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Celeron + 9600GT + marny zasilacz - nie ma co , ładna konfiguracja do gier . Nie słuchaj kumpla , to nie wina ramu a procka . Procek masz słabiutki , co z tego że 3,2Ghz jak to Celeron z 256 Cache L2 . Te procki dostawały w d... od Sempronów / Athlonów 64 z zegarem 1,8 Ghz . Karta się pewno nudzi przy nim - ta karta to normalna na DDR3 czy jakieś wymysły na DDR2 ? Zasilacz nadaje się do śmietnika , ale nie ma wpływu na FPS-y . Jakie masz ustawienia CS:S , może powyłączaj niektóre opcje - zmniejsz AA / AF , wyłącz HDR . Nie chcesz nic w kompie zmieniać to zmniejsz ustawienia w grze . Mam wszystko pozmniejszane. A co byś radził w takim razie za nie duże pieniądze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Pamięć masz DDR2 to luz . Najlepsze wyjście to AM2+ albo tanio dorwać procka i płytę na S775 . Sempron 140 2.7 Ghz - 125 zł Asrock A770DE+ - 199 zł Fortron FSP400-60GHN 400W - 159 zł Razem : 483 zł I masz wtedy o wiele lepszego kompa - dobry i szybki procek , dobra płyta i zasilacz , także karta będzie lepiej chodzić na takim sprzęcie . Albo dokładasz jeszcze 70 zł i kupujesz Athlon II X2 240 za 195 zł , ceny z esc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Kupujesz to + x2 240 lub x3 425 + A770DE+ i jest o wiele lepiej. Mogę Ci pomóc w oc. W x3 jest szansa na odblokowanie L3 i rdzenia. Edytowane 21 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 możesz też spróbować tego celerona podkręcić... celerony pamiętam łatwo się kręciły... (ja swojego z 2.0 kręciłem na 2.6 bez zmiany napięcia - regulacja fsb się skończyła - stara, stara płyta:) a procek to był ten z 128kb cache:P)... no z 600mhz więcej powinieneś z niego wyciągnąć... a to powinno dać duży zysk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suszin Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Oj to będę musiał troszkę pieniążków dozbierać. Co zrobić, mam pecha do sprzętu i znów mi bubel wcisnęli :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...