Skocz do zawartości
michal12514

Czy Potrzebne Mi Jest Full Hd (1920x1080)? Oraz Inne Pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stoję przed jakże trudnym zadaniem zamiany starego Syncmastera 755dfx (sic!) na jakiś nowy, 22-24 calowy monitor. :)

Podstawowe pytanie: Czy potrzebne mi jest full hd w monitorze?

-nie robię grafiki, raz na rok edytuję film

-lubię grać, i gram

-lubię oglądać, i oglądam filmy

-korzystam z internetu (i lubię), aplikacji biurowych

Nie wiem do jakiej maszynki będzie podłączony monitor.. zmieniam peceta za parę miesięcy do 2700zł (około)

Myślę, że to wszystko. Gdy nakierujecie mnie na rozdzielczość, pewnie o coś się ejszcze zapytam ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem co Ty kolego

Siedzę na Samsung SyncMaster 753dfx już 6 lat i pora na zmianę

Założyłem temat ale odpowiedzi brak w moim temacie

Ja wezmę pewnie ten model z SyncMaster 23'' P2370HD z tunerem TV WIDE GLOSSY DVI/HDMI FULL HD

Z tego co zauważyłem ludzie teraz(większość) bierze coś najtańszego za 500-700

Trudny wybór

Zależy ile masz kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem właśnie Samsung SyncMaster 753dfx od 2002 roku i w 2009 zmieniłem go na W2252V. Czyli jeden z tych tanich ;) I muszę przyznać, że po przesiadce obraz jest o wiele wyraźniejszy i ostrzejszy. Poza tym większy obszar pracy, jak dla mnie kolorki ok no i geometria jest o wiele lepsza niż w SyncMaster 753dfx.

Jedyna wada jaką według mnie posiada to czasem zamiast szarego jest zielony, ale i tak jest to zauważalne jedynie w bardzo skompresowanych filmach, albo czarno-białych ;). Ogólnie polecam.

Macie jeszcze link do testów: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/S...trona/5332.html

Edytowane przez Radzio1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16:10 ciężko coś kupić bo to głównie starsze modele, obecnie króluje 16:9 czyli pozostaje ci rozdziałka 1920x1080 full hd.

Zobacz ten model: BENQ 24" LED G2420HDBL ma podświetlenie na LEDach.

Albo np IIYAMA E2407HDSD-B1 ze standardowym podświetleniem. Wiadomo to są matryce TN , czyli kolory nie będą żywe, jasność i kontrast trzeba i tak zmniejszyć co dodatkowo powoduje że obraz staje się trochę ponury. Ale skolei i tak lepiej się pracuje na takim tanim lcdku niż promieniotwórczym kineskopie. Sam planowałem wymianę na lcd jeszcze jakieś 2 lata temu, ale czas zleciał i dopiero teraz kupuje swój pierwszy panel :)

Edytowane przez freddy10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli korzystasz z aplikacji biurowych to zdecydowanie wybierz 16:10.

Wady Full HD:

1/ aby zmieścić całą stronę, trzeba pomniejszać widok, co zmniejsza komfort pracy; szczególnie uciążliwe w edytorze tekstu, jeżeli pracujesz w trybie widoku 2 strony na ekran

2/ proporcjonalnie większa część ekranu zajęta przez wstążkę/górne menu; ogranicza to przestrzeń roboczą w otwartym dokumencie; mocno uciążliwe w przypadku pracy z dużymi tabelami excela na jednocześnie wyświetlanych dwóch lub więcej arkuszach

3/ w internecie też niestety powierzchnia wyświetlanej strony jest mniejsza - większość stron jest formacie 4:3 lub 5:4, co ucina ci dół strony (więcej przewijania)

Jeśli chodzi o wybór monitora, to w granicach 1100 PLN można kupić Samsung Syncmaster 2443. Mamy taki w pracy, w porównaniu do wcześniejszego modelu 245b widoczny jest duży postęp samsunga w wyświetlaniu żywych kolorów na matrycy TN.

Do rozważenia również NEC MultiSync® EA241WM - posiadam model z tej samej serii (26 cali, użytek domowy dokładnie taki jak ty - rozrywka + pakiety biurowe) i jestem naprawdę zadowolony. Zalety - bardzo dobre odzwierciedlenie kolorów (jak na matrycę TN) + nie stwierdziłem kłopotów ze smużeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi