Skocz do zawartości
Krydor

Ram W Dualu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dwie kosci identyczne kingstona 512 ram. Dzialaja w dualu.

1. Jezeli kupie 2 kosci innej firmy 512 to bedzie mi to wszystko dzialalo w dualu ?

2. Jezeli kupie 2 kosci ale 1GB Kingstona identyczne to te 1GB i te 2x 512 Mb bedzie dzialac w dualu ?

3. Czy kosci musza bys identyczne tzn nawet CL musi byc taki sam czy Kingstony jedne CL2.5 a drugie 3 tez beda dzialaly w dualu?

Wiec jak to wyglada w praktyce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dwie kosci identyczne kingstona 512 ram. Dzialaja w dualu.

1. Jezeli kupie 2 kosci innej firmy 512 to bedzie mi to wszystko dzialalo w dualu ?

2. Jezeli kupie 2 kosci ale 1GB Kingstona identyczne to te 1GB i te 2x 512 Mb bedzie dzialac w dualu ?

3. Czy kosci musza bys identyczne tzn nawet CL musi byc taki sam czy Kingstony jedne CL2.5 a drugie 3 tez beda dzialaly w dualu?

Wiec jak to wyglada w praktyce ?

1.Jeżeli będą mieć takie same parametry to powinny działać wszystkie razem w dualu.

2.Jeżeli dokupisz 2x1GB do 2x512mb to mogą być problemy nawet jeśli jednakowej firmy.

3.Powinny być identyczne, bo inaczej płyta przestawia parametry tak aby były jednakowe.

Więcej info szukaj w instrukcji od mobo, jeżeli masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp na pyt 2 - TAK. Kiedyś miałem 2x512 MB Goodram i 2x1GB Kingston i te 4 kości ( oczywiście odpowiednio zamontowane z tym samym CL, jeśli mają rożne to ustaw CL ręcznie na wyższy w biosie) ) działały w dualu.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede zakladal juz nowego tematu tylko napisze tutaj.

Jaki ram jest wydajniejszy - 1 kosc 2gb czy 2x1gb w dualu?

Teraz mam ddr 400mhz. Widze ze Ram poszedl troche do przodu i w ogole sie nie orientuje co i jak. Dziwi mnie strasznie ze miedzy 1066 czy 1333 praktycznie nie ma roznicy w cenie. Jezeli bede bral ddr3 to na co zwracac uwage? Brac z najwyzsza czestotliwoscia? Czy to taki chwyt marketingowy i wlasciwie nie ma roznicy miedzy takim ramem a np ddr 2 800. I CL widze ogromny 5, 7 nawet 9. Ktory jest najwydajniejszy?

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki ram jest wydajniejszy - 1 kosc 2gb czy 2x1gb w dualu?

Różnica kilku (do kilkunastu) procent w wydajności. Obecnie nieopłacalne jest kupowanie kości 1GB.

Teraz mam ddr 400mhz. (...) Jezeli bede bral ddr3 to na co zwracac uwage? Brac z najwyzsza czestotliwoscia?

Upewnij się, że płyta Ci obsłuży, bo nie znam modelu, który miałby banki na DDR i DRR III. Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Zamierzam kupic jutro Mobo i procesor - procesor pod am3 a mobo z obsluga ddr3. Po jakims krotkim czasie - pewnie z tydzien bede mial rowniez nowy RAM. Czy moje ddry 400 beda dzialac na mobo pod ddr3 ?

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi