aer0jet Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Witam. Planuje od pewnego czasu, przeprowadzic upgrade mojego komputera. Moja maszyna sluzy mi glownie do zdobywania fragow jak i pracy w office oraz buszowaniu po interku. Obecnie dzialam na takim sprzecie: plyta gl. Asus A8n5x; Amd athlon 64 3000+; 1GB ddr ram; galaxy geforce 9600gt; dysk sata 160GB; Nagrywarka dvd/cd LG; zasilacz Sunon 450W. Chcialbym zamknac sie kwocie do 1000 - 1500zl i wymienic takie podzespoly jak: plyta gl, procek, pamiec. Przegladalem temat z zestawieniami komponentow jaki polecil mi moj przyjaciel. Pytania, ktore kieruje do was sa nastepujace: Jakie marki oraz modele, tychze czesci polecilibyscie (Amd,Intel,Asus,Asrock,MSI,Kingstone,Goodram,Patriot) ? Czy lepiej jest dobrac odpowiednio wspolgrajace ze soba komponenty, czy moze zdecydowac sie na totalnie swiezy zestaw ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 x4 925 + GA-MA770T-UD3P + Corsair 400W + 2/4GB goodram 1333/1600MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aer0jet Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Dzieki za odpowiedz. Czy warto rozwazyc kupno oddzielnego chlodzenia na procka oraz ew. dodatkowe chlodzenie do obudowy Logic (miejsce na 2 wiatraki - bok i tyl) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Chłodzenie procka jak najbardziej warto kupić oddzielnie, ale z tym zawsze możesz poczekać. BOXowe chłodzenie jakby na to nie patrzeć działa i chłodzi sprzęt, więc jeśli z gotówką stoisz nie najlepiej, to możesz docelowe chłodziwo kupić za miesiąc, dwa, albo jak będzie okazja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) Nie wiem jak jest z BOXami na AMD ale jeśli są podobne do BOXów na intelach (przypuszczam że tak) to jeśli masz na to kasę to zdecydowanie warto. Ja przez kilka miesięcy męczyłem się na BOXie bo w sklepie powiedzieli że BOXy nie są takie złe i że lepiej najpierw na nim popracować a jak się nie spodoba to dopiero wtedy zmienić. Przekonał mnie ten argument i postanowiłem przetestować BOXa. Niby w spoczynku na najniższych obrotach było to nawet dość ciche ale i tak słyszalne, i temperatura też nie zła. Ale w stresie chłodzenie stawało się już bardzo głośne a mimo to temperatury kiepsko trzymało. Niby pracować się dało ale o podniesieniu napięcia do OC można było zapomnieć. Niedawno zmieniłem chłodzenie na tanie (zaledwie 65zł) CM TX3 i po kilkunastu minutach testowania temperatur i głośności, zacząłem się zastanawiać dlaczego tego wcześniej nie zrobiłem ;) Temperatura spadła znacznie a chłodzenie na niskich obrotach jest zupełnie nie słyszalne i nawet po zwiększeniu OC nadal jest zdecydowanie chłodniej i ciszej niż na BOXie. Co do chłodzenia obudowy to zdecydowanie warto wsadzić przynajmniej na tył jakiś wentylator wyciągowy. Najlepiej zamontować największy jaki się zmieści. Nie musi to być jakiś wysoko obrotowy wiatrak - w przypadku 12-stki w zupełności wystarczy taki ok 800RPM. Dobra wentylacja obudowy ma bardzo duży wpływ na temperatury wszystkich podzespołów w niej znajdujących się. Ja mam jedną 12-stke z tyłu i jedną z przodu. I różnica temperatur, pomiędzy wyłączonymi wentylatorami a ustawionymi na zaledwie 600RPM podczas lekkiego obciążenia (np. oglądania filmu) waha się od 4*C do nawet 8*C dla różnych podzespołów. Edytowane 25 Stycznia 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 LogicLepiej zacząć od zmiany budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aer0jet Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) Nad tym tez sie zastanawialem, ale poki co, priorytetem sa dla mnie nowe czesci. Jesli dostane nowy kontrakt w klubie to szarpne sie na cos lepszego. Btw zastanawialem sie czy zamiast procka, ktory mi podales andrew, nie szarpnac sie na ktoregos z black edition ? Czy faktycznie, jest sens przeznaczyc na niego kazdy grosz ? Edytowane 25 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) BE nie daje nic poza odblokowanym mnożnikiem. Chyba, że kupisz x4 965. Jest w nowej rewizji i ma trochę lepsze oc. Edytowane 25 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...