Skocz do zawartości
Flasher18

Aktualizacja Bios'u > Asus Update Czy Ezflash 2 <

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Za jakiś najprawdopodobniej zabiorę się za aktualizację BIOS'u, ale i nie koniecznie, gdyż mam płytę Asus P5N-T Deluxe wraz z procesorem E8500 i podobno przy starszych wersjach BIOS'u procesor jest żle odczytywany z całkowicie innym taktowaniem (tak było w pzypadku znajomego, który ma dokładnie taką samą płytę jak i procesor). On co prawda zrobił to za pomocą programu Asus Update, ale jakoś nie mam do niego przekonania (większe ryzyko, że się aktualizacja nie powiedzie), dlatego zastanawiam się nad załączonym do BIOS'u EzFlash'em. Mam do was kilka w związku z tym pytań. Oczywiście od razu powiem, że wiele czytałem na forach jeżeli chodzi o EzFlash'a i Asus Update'a no i opinie są podzielone, więc ciężko jest podjąć jednoznaczną decyzję.

1. Z czego lepiej skorzystać, EzFLash 2 czy Asus Update?

2. Czy to prawda, że w EzFlash pojawiają się partycję, na których jest możliwość przeszukania pliku BIOS'u, gdybym go zapisał na jednej z nich?

3. Czy potrzebna będzie stacja dyskietek do tego procesu?

Dzięki, to chyba na razie tyle.

Pozdrawiam Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiszę tak bios aktualizowałem w asusie już 5 razy,4 przez asus update i nie było problemów (po prostu nie wiedziałem że jest coś takiego jak Ezflash w biosie).dopiero jak na win 7 nie chciał mi ten program działać to poczytałem i autualizowałem przez ezflash i jest prościej(jak niektórzy uważają bezpieczniej),nie potrzeba dyskietek,ja nagrałem na płytkę i jest wybór co miejsca położenia pliku z biosem lecz nie pamiętam czy na dysku twardym,pewne jest że płytka,dyskietka chyba pen i dysk ale to możesz sprawdzić uruchamiając program przecież nic ci nie uszkodzi

Edytowane przez amp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, jaki masz system. Jak zwykły XP, to można Asus Update. Jak coś kombinowałeś lub masz MX6, MX7, Vista, W7, to może się to źle skończyć - patrz: tematy na forum.

Czy tak ciężko zrobić PEN bootujący pod Dos i z niego flashować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 systemy: XP i 7. Będę robił to na XP oczywiście, jeżeli użyję programu Asus Update, natomiast jeżeli z pod BIOS'u to na pewno za pomocą Pendrive'a. Nagram stary BIOS (backup) po czym zainstaluje (zaktualizuje) do najnowszego. Płyta to Asus P5N-T Deluxe.

Tak przy okazji, czy pamięci KINGSTON HyperX Black 4GB DDR2-1066MHz KHX8500D2BK2/4G są dobre?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w sumie możesz mi polecić robienie aktualizacji z pod systemu? Nie będzie się to kłóciło, jeżeli mam 2 systemy?

Tak przy okazji, czy jeżeli mam procka, który będzie rozpoznawany w kompie w momencie gdy zaktualizuje BIOS, to czy przed tym nie będę musiał zrobić tej aktualizacji z innym procesorem?

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi