Skocz do zawartości
benq2006

Pentium 4 2,4 Ghz Ht Vs Celeron D 2,6 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam możliwość zamiany procesora Celerona D 2,6 GHz na Pentium 2,4 GHz z HT zastanawiam się nad tym, który z nich będzie szybszy w codziennym użytkowaniu (granie nie wchodzi w rachubę). Płyta główna to Foxconn 865A01-PE-6LS więc nawet ma "jakotakie" możliwości OC, a chłodzenie to coś z AC (modelu nie znam).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam możliwość zamiany procesora Celerona D 2,6 GHz na Pentium 2,4 GHz z HT zastanawiam się nad tym, który z nich będzie szybszy w codziennym użytkowaniu (granie nie wchodzi w rachubę). Płyta główna to Foxconn 865A01-PE-6LS więc nawet ma "jakotakie" możliwości OC, a chłodzenie to coś z AC (modelu nie znam).

Pozdrawiam.

Radze CI wziąć Pentium 4 2.4ghz bo sam wlasnie zmienilem na te gowno i muli mi kompa nie samowicie przy wlaczeniu gg i neta. Ale decyzja nalezy do Ciebie..

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dla mnie to takie nie jest oczywiste, tym bardziej że Pentium jest wykonany w technologii 130 nm a Celeron w 90 nm. Co do cachu to Celeron ma 256 a Pentium 512 kb. No i szyna Pentium - 800, a Celeron 533 MHz. No i Celeron ma SSE3 a Pentium SSE2 tylko. Sam już nie wiem.

Może są jakieś testy? Bo ja nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam.

Edytowane przez benq2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p4 to grzalka...pozatym mialem z nim doczynienia i nie jest jakos mega szybszy niz celeron. bral bym celka do takich zadan. zimniejszy i mozna zawsze podkrecic.

albo p4 z ht i do tego win 7 :P

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W laptopie siedzi Celek 2,5GHz northwood, to się nawet do firefoxa nie nadaje. Wyświetlanie miniaturek folderu ze zdjęciami zajmuje go na dłuższą chwilę... W kompie miałem kiedyś D320 (256kb cache), trochę to się lepiej zbierało, ale gdzie i tu do Pentiuma? :|

Edytowane przez kwasior500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zalezy od tego ile oczekujesz od sprzetu za takie pieniadze. mialem p3 933 i do neta byl ok wg mnie(mialem 768ramu,szybki dysk i smigalo az milo), gralem nawet w fife 07 na nim i radku x700. raczej watpie zeby celek byl gorszy od tego p3... no tak czy siak super sprzetu nie bedzie mail. niech wezmie p4 i bedzie mial pewnosc ze do tej platformy juz nic lepszego nie kupi;)

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o czym my tu w ogóle dyskutujemy? Pentium będzie szybszy mimo tego, że jest starszym procesorem od tego Celerona - koniec, kropka.

Jeżeli autor robi coś ponad uruchamianie Office'a (i to też z uwagą na rozmiar otwieranych plików :plum:) i przeglądarki to dla mnie wybór jest jasny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W laptopie siedzi Celek 2,5GHz northwood, to się nawet do firefoxa nie nadaje. Wyświetlanie miniaturek folderu ze zdjęciami zajmuje go na dłuższą chwilę... W kompie miałem kiedyś D320 (256kb cache), trochę to się lepiej zbierało, ale gdzie i tu do Pentiuma? :|

Jesli sadzisz, ze wyswietlanie miniaturek sprawia klopot procesorowi to nie mam pytan.... W takim wypadku bardziej liczy sie kondycja systemu i przede wszystkim dysk twardy, ktory muli odczytujac takie dane. Dziwne, ze P4 mieknie przy miniaturach skoro moj leciwy Duron 1.8Ghz nie mial z nimi jakichkolwiek problemow.

Jezeli system zamula, dysk twardy mieli, ramu byc moze malo, to tu nie pomoze zaden celeron ani pentium. Co do SSE3 to trzeba miec jeszcze soft, ktory skorzysta z tych rozkazow wiec tego to bym w ogole nie bral pod uwage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sadzisz, ze wyswietlanie miniaturek sprawia klopot procesorowi to nie mam pytan.... W takim wypadku bardziej liczy sie kondycja systemu i przede wszystkim dysk twardy, ktory muli odczytujac takie dane. Dziwne, ze P4 mieknie przy miniaturach skoro moj leciwy Duron 1.8Ghz nie mial z nimi jakichkolwiek problemow.

Jezeli system zamula, dysk twardy mieli, ramu byc moze malo, to tu nie pomoze zaden celeron ani pentium. Co do SSE3 to trzeba miec jeszcze soft, ktory skorzysta z tych rozkazow wiec tego to bym w ogole nie bral pod uwage.

Dysk może nie jest pierwszej świeżości, za to system tak. I nie P4 tylko Cel. On mięknie przy wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawdzone procki. Obliczyłem próbkę 1M na celku - 1 m 53.500 s, a na Pentiumie 58.968s a na próbce 512K wyszło 9 sekund przewagi na rzecz Pentiuma. Czyli wybór okazał się dobry ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez benq2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten celek nie daje rady z firefoxem i flashem nawet....mam w pracy...pochlastac sie idzie...choc ten p4 to też paździeż jakich mało(cała seria z tym ht to dno)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi