Skocz do zawartości
EvilRogue

Komp Zwalnia I Przycina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moim problemem jest to że komp od jakiegoś czasu mi przycina, od jakiegoś czasu tzn od problemu z dyskiem, otóż w pewnym momencie dysk systemowy połozył się, nie odpowiadał i wyglądał tak jak by go nie widział komputer, po formacie system na dysku chodził aż do pierwszego wyłączenia kompa i po włączeniu ponownym już nie odpowiadał. Z początku myślałem że to radiator na procesorze nie wyrabia i coś jest na rzeczy, wymieniłem radiator i problem nie znikł, jakimś cudem udało mi się naprawić to, prawdopodobnie dysk nie był ustawiony jako aktywny czy coś takiego... ale do rzeczy, komp zaczął mi się przycinać nawet na YouTube, tzn puszczam muzyke i otwierając inne strony poprostu muzyka się mocno przycina czego wcześniej absolutnie nie było, tak samo z grami np. Stalker Zew Prypeci tak okrutnie mi się przycina że to masakra i nie da się grać, wcześniej nie sprawdzałem tej gierki jak komp chodził bez zarzutów ale z tego co słyszałem to to samo co wcześniejsze wersje Stalkera z tym samym silnikiem graficznym ( w tamte chodziły lux ). Zrobiłem test w 3dMark06 i jakoś wydaje mi się że dno :

Dołączona grafika

Mój system:

C2D E6400

Radeon X1950XTX

2 GB ram

Wszystko chodzi pod WIN XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Panel Sterowania->System->Sprzęt->Menadżer urządzeń

Znajdź kontrolery dysku. Kliknij na każdym z nich prawym klawiszem myszy i wybierz "Odinstaluj". Po odinstalowaniu wszystkich uruchom ponownie komputer.

2. Pobierz program HD Tune i daj screeny z wszystkich zakładek programu (robiąc wcześniej test na zakładce ErrorScan oraz na Benchmark).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Panel Sterowania->System->Sprzęt->Menadżer urządzeń

Znajdź kontrolery dysku. Kliknij na każdym z nich prawym klawiszem myszy i wybierz "Odinstaluj". Po odinstalowaniu wszystkich uruchom ponownie komputer.

2. Pobierz program HD Tune i daj screeny z wszystkich zakładek programu (robiąc wcześniej test na zakładce ErrorScan oraz na Benchmark).

Nie mogę znaleść kontrolera dysku, co tu dużo mówić nie jestem żadnym specem od kompów :S

Poniżej screen co jest :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając już, że nie masz zainstalowanych wszystkich sterowników, to kontrolery, o których mowa, to te na rozwiniętej liście.

W takim wypadku zamiast je usuwać, to zainstaluj wszystkie sterowniki - zacznij od sterowników do płyty głównej.

Zainstalowałem driver do Płyty Głównej i troche się rozjaśniło:

3449632[/snapback]

Dlaczego CPU-z pokazuje 1600 Mhz, czy ten procek nie powinien mieć 2,13 Ghz

W SPECIFICATION napisane jest 2.13 GHz i tyle powinno być, a że pokazuje 1.6 GHz to nie wiem, na kompie nie było żadnego overclockingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie kompletnie " rozsypał " się BIOS. Należy rozpocząć od właściwych ustawień w BIOSie. Widać źle ustawiony procek, i na peryferiach włączone urządzenia, których nie ma.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie kompletnie " rozsypał " się BIOS. Należy rozpocząć od właściwych ustawień w BIOSie. Widać źle ustawiony procek, i na peryferiach włączone urządzenia, których nie ma.

Gdzie Ty widzisz źle ustawiony procesor? Każdy Intel Exxxx ma bez obciążenia mnożnik x6. Funkcje Enhanced Intel SpeedStep (EIST) oraz C1E dbają o to, aby w spoczynku cpu doiło jak najmniej energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek jest dobrze ustawiony, pokazuje 1600mhz bo jest wlaczone EIST/C1E, ktore w idlu zmniejsza napiecie i mnoznik z 8 do 6 w celu oszczedzania energii i zmniejszeniu wydzielanego ciepla. Przy wiekszym obciazeniu napiecie i mnoznik sa podnoszone i proc wraca do normalnych zegarow.

@EvilRogue

Co to za plyta glowna?

Zainstaluj jeszcze raz sterowniki od karty dzwiekowej, karty sieciowej, kontrolera jmicron( ktory na 99% jest na twojej plycie), "bo są ale ich niema". Nieznane urzadzenie to moze byc sterownik ACPI albo jakies firewire crap wlaczone w biosie (podaj model plyty to bedzie wszystko jasne)

W zakladce mainboard (cpuz) zobacz czy pcie dziala w trybie x16, bo jesli jest x1 to jest to przyczyna kiepskiej wydajnosci w grach/benchmarkach.

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek jest dobrze ustawiony, pokazuje 1600mhz bo jest wlaczone EIST/C1E, ktore w idlu zmniejsza napiecie i mnoznik z 8 do 6 w celu oszczedzania energii i zmniejszeniu wydzielanego ciepla. Przy wiekszym obciazeniu napiecie i mnoznik sa podnoszone i proc wraca do normalnych zegarow.

@EvilRogue

Co to za plyta glowna?

Zainstaluj jeszcze raz sterowniki od karty dzwiekowej, karty sieciowej, kontrolera jmicron( ktory na 99% jest na twojej plycie), "bo są ale ich niema". Nieznane urzadzenie to moze byc sterownik ACPI albo jakies firewire crap wlaczone w biosie (podaj model plyty to bedzie wszystko jasne)

W zakladce mainboard (cpuz) zobacz czy pcie dziala w trybie x16, bo jesli jest x1 to jest to przyczyna kiepskiej wydajnosci w grach/benchmarkach.

Dołączona grafika

jest x16

Płyta Główna to ASUS P5B Deluxe

Zasilacz to Be Quiet! E5 - 500W

Jeśli chodzi o BIOSa to wczoraj przed pójściem spać zmieniłem na najnowszą wersje, bodajże z 2008r

Jeśli chodzi o sterowniki do dźwiękowej to nie instaluje sterów do zintegrowanej bo mam osobną i ma stery bo działa, karta sieciowa ? używam wi-fi i nigdy nie instalowałem

JMicron znalazłem, jak zainstaluje dam znać co wyszło..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie dlatego widzisz w menedzerze urzadzen tyle niezainstalowanych. Skoro masz inna karte dzwiekowa, to zintegrowana wylacz w biosie. Jesli sieciówek/firewire nie uzywasz, a instalowac sterownikow nie chcesz, tez je wylacz:

Bios- zakladka 'Advanced' ->OnBoard Devices Configuration ->

HD Audio Controller na Disabled

Onboard 1934 Controlled na Disabled

Onboard PCIE GBE lan_1 na Disabled

Onboard PCI Lan_2 na Disabled

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie dlatego widzisz w menedzerze urzadzen tyle niezainstalowanych. Skoro masz inna karte dzwiekowa, to zintegrowana wylacz w biosie. Jesli sieciówek/firewire nie uzywasz, a instalowac sterownikow nie chcesz, tez je wylacz:

Bios- zakladka 'Advanced' ->OnBoard Devices Configuration ->

HD Audio Controller na Disabled

Onboard 1934 Controlled na Disabled

Onboard PCIE GBE lan_1 na Disabled

Onboard PCI Lan_2 na Disabled

OK procek faktycznie dobrze ustawiony, co według mnie nie zmienia faktu że jest bałagan w BIOSie. Wreszcie ktoś zrozumiał, dzięki. Czyżby były aż 3 karty sieciowe ( jedną widać a dwie nie ).Wyłącz w biosie wszystko to czego nie masz. Kolega wyżej część urządzeń wymienił. Kiedyś osobiście popełniłem tylko jeden mały błąd w biosie włączyłem 2x lan ( mam jeden) i system notorycznie zwalniał. Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrzut z HD Tune

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na głównej stronie HD Tune przeglądałem przykładowe wyniki dla tego samego dysku co mój - o wiele mniejsze użycie procesora i ta linia dużo stabilniejsza, co to oznacza w moim przypadku ?

ps. dodam że zrobiłem praktycznie wszystko co mi proponowano powyżej i sytuacja się nie zmieniła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz w google: ultra DMA CRC error

Na jednym z for napisano żeby zmienić z IDE na AHCI, oczywiście tylko jak ma się zainstalowany sterownik kontrolera... mam zainstalowany i po zmianie na AHCI nie wchodzi do windy resetuje się tuz po pokazaniu się loga Win Xp i paska ładowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj to, jeśli puści cie na to forum http://forum.pclab.pl/t336988.html

No ok, stwierdziłem że taśmy nie mogą być problemem ( zmieniałem na inne i dalej to samo ), czy to problem z płyta główną? trochę wątpię, a więc postawiłem na dysk uszkodzony. Jako że mam 3 dyski jeden z nich oczyściłem i chciałem zrobić jako systemowy, do instalacji nie dopuszcza mnie komunikat "Na tym dysku nie ma jednak partycji zgodnej z systemem windows xp", cóż poczytałem i podzieliłem dysk na dwie partycje w tym jedna podstawowa druga logiczna, ta podstawowa dodatkowo Aktywna... to samo nie da się i już. Dodatkowo jak podłączyłem ten drugi dysk czysty bez systemu to ustawiłem w biosie żeby boot był właśnie z niego, efekt "brak pliku NTLDR" zmieniłem spowrotem na dysk z normalnymi plikami i załapało bootowanie płyty z windą. Nie mam już siły do tego, czy ktoś wie co może być że system nie chcesz się zainstalować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszelkie zarządzanie dyskiem możesz robić zarówno z poziomu Windows jak i z poziomu instalatora (dodawanie, usuwanie partycji).

Jakie masz te 3 dyski? Nazwy, pojemności, parametry mnie interesują (SATA/ATA).

Najlepiej na dysk systemowy nadaje się najnowszy dysk. Podłącz tylko jeden dysk, z poziomu instalatora usuń wszystkie partycje. Załóż jedną powiedzmy na 20GB (więcej nie ma sensu) i zainstaluj system. Resztę partycji załóż później z poziomu Windows. Pozostałe dyski podłączaj jak system już będzie zainstalowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszelkie zarządzanie dyskiem możesz robić zarówno z poziomu Windows jak i z poziomu instalatora (dodawanie, usuwanie partycji).

Jakie masz te 3 dyski? Nazwy, pojemności, parametry mnie interesują (SATA/ATA).

Najlepiej na dysk systemowy nadaje się najnowszy dysk. Podłącz tylko jeden dysk, z poziomu instalatora usuń wszystkie partycje. Załóż jedną powiedzmy na 20GB (więcej nie ma sensu) i zainstaluj system. Resztę partycji załóż później z poziomu Windows. Pozostałe dyski podłączaj jak system już będzie zainstalowany.

Dane dysków: ( na tej 80 chciałem nowy system założyć, a na 250 jest obecny )

Dołączona grafika

Benchmark z Everesta wszystkich dysków:

Dołączona grafika

Dodatkowo patrząc na temperatury to nie wiem co się dzieje, procesor masakra a niedawno kupowałem nowy radiator ( Scythe Samurai ZZ ) to jest oczywiście bez obciążenia latając tylko po necie, warto dodać że nigdy nie majstrowałem w opcjach procka i nie było overcloackingu.

Dołączona grafika

Edytowane przez EvilRogue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może żle zamontowane chłodzenie - za dużo lub za mało pasty. Zdrapałeś starą pastę przy wymianie chłodzenia?

Najszybszy dysk to ten 500GB i na nim najlepiej postawić system.

Coś z tym chłodzeniem jednak jest, radiator poprostu nie chce się zamontować porządnie na procesor... mam socket 775 co odpowiada tym "spinkom" które można sobie o kant d*** rozbić, trzy się zatrzaskują porządnie, a jeden nie i tak w kółko zawsze jeden luźny, poprostu nie chcą się dopiąć wszystkie... rozłączyłem wszystko i wyciągnęłem płyte główną specjalnie żeby zamontować radiator i nic nie wymysliłem, teraz siedzi tak na 4 wtykach do połowy zagłębione w płytę, czyli pare pyknięć w stół i sam się poluzuje... ktoś ma jakieś pomysły? Dodam że nie pamiętam żebym miał z tym problem podczas pierwszego montażu...

Edit

Radiator trzyma się na "słowo" ale wróciło wszystko do normy chyba:

Dołączona grafika

Dodam jeszcze że system przeniosłem na najszybszy dysk

Edytowane przez EvilRogue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi