Skocz do zawartości
anon92

Pomóżcie Przy Analizie Crash Dumps'ów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio w ciągu tygodnia 3 razy mi się zresetował komp. Wkurzyłem się bardzo zwłaszcza że ma niecały rok. Otworzyłem przez debuging toolsa pliki dmp, było ich aż 7 (6 na xp + 1 na win 7). Czy to normalne żeby w rocznym kompie aż 7 razy nastąpił reset? Tak się zdarza czy raczej mam coś poryte?

Oto pliki które prawdopodobnie powodowały resety:

XP:

sptd.sys - wyczytałem że to coś od daemon toolsa

win32k.sys

ntoskrnl.exe

ntoskrnl.exe

eamon.sys - wyczytałem że to coś od Noda 32

ati3duag.dll - zapewne jakiś sterownik karty graficznej miałem już od niego bluescreeny na innym kompie

Windows 7:

ntoskrnl.exe

Rozumiem że czasem programy bez powodu mogą spowodować taki reset i to nic poważnego mam tu na myśli sptd.sys i eamon.sys no i może ati3duag.dll. Ale martwi mnie za to ten ntoskrnl.exe dlaczego komputer zresetował się 3 razy od niego i to na różnych systemach ! Xp 32 bit i 7 64 bit. Możliwe że mam coś uszkodzone w kompie? Jak to sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź temperatury na cpu/gpu/nb, wykonaj próby na stres orthosem/gpu toolem, jeżeli nic nie da odpowiedzi spróbuj może nawet pomieżyć napięcia na zasilaczu. Nie opisałeś też najważniejszego: w jakich momentach występowały/jak wyglądały te resety?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak nie podałem najważniejszych informacji....

Intel E8400

DFI Lanparty DK X38

Gainward HD4870 GS

OCZ Titanum 2x2GB@800

OCZ StealthXStream 600W

Seagate barracuda 250 Gb 16 mb cache

Sprzęt kiedyś był kręcony (3.7GHz) ale teraz wszystko jest oryginalne.

Temperatury to CPU: 42-55, GPU: 60, NB: 49

Testy orthosem nie dają błędów. Grafika daje bo mam uszkodzoną, po kilku sekundach w OCCT sypie artefaktami ale podczas nawet kilku godzin grania w trybie turbo nic się nie dzieje więc ją wykluczam ponieważ resety działy się podczas IDLE, ani razu nie zrobił mi nic takiego podczas gry.

Raz uruchamiałem kompa pokazało sie "Zapraszamy" potem pulpit i od razu reset. Raz na win7 wybudziłem kompa z uśpienia i wyszedłem z pokoju jak wróciłem to komputer uruchamiał się ponownie. Jak się uruchomił to system dał mi komunikat że wystąpił błąd. Pisało typ błędu: Blue Screen ale jak on się resetował to nie widziałem. Tych starszych resetów szczerze nie pamiętam.

Pamięci wykluczam ponieważ chodziły wcześniej podkręcone 800@950 MHz na niskim napięciu i śmigały stabilnie więc teraz na seryjnych zegarach nie powinny sprawiać problemów.

Dysk raczej możliwe bo kabelek SATA nie łączy czasami w płycie głównej i dysk staje ale w tedy staje cały komputer a raczej przy odłączonym dysku nie byłby w stanie zapisać na nim pliku z błędem. Poprawiłem ten kabelek i zobaczymy.

Powiedzcie mi jeszcze czy aż 49 stopni na NB to normalne i bezpieczne?

Edytowane przez anon92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi