anon92 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Witam, ostatnio w ciągu tygodnia 3 razy mi się zresetował komp. Wkurzyłem się bardzo zwłaszcza że ma niecały rok. Otworzyłem przez debuging toolsa pliki dmp, było ich aż 7 (6 na xp + 1 na win 7). Czy to normalne żeby w rocznym kompie aż 7 razy nastąpił reset? Tak się zdarza czy raczej mam coś poryte? Oto pliki które prawdopodobnie powodowały resety: XP: sptd.sys - wyczytałem że to coś od daemon toolsa win32k.sys ntoskrnl.exe ntoskrnl.exe eamon.sys - wyczytałem że to coś od Noda 32 ati3duag.dll - zapewne jakiś sterownik karty graficznej miałem już od niego bluescreeny na innym kompie Windows 7: ntoskrnl.exe Rozumiem że czasem programy bez powodu mogą spowodować taki reset i to nic poważnego mam tu na myśli sptd.sys i eamon.sys no i może ati3duag.dll. Ale martwi mnie za to ten ntoskrnl.exe dlaczego komputer zresetował się 3 razy od niego i to na różnych systemach ! Xp 32 bit i 7 64 bit. Możliwe że mam coś uszkodzone w kompie? Jak to sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThePrz Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Sprawdź temperatury na cpu/gpu/nb, wykonaj próby na stres orthosem/gpu toolem, jeżeli nic nie da odpowiedzi spróbuj może nawet pomieżyć napięcia na zasilaczu. Nie opisałeś też najważniejszego: w jakich momentach występowały/jak wyglądały te resety? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 http://forum.purepc.pl/index.php?act=annou...f=34&id=100 http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...ia-t315051.html Opcja nr 1: dysk. Opcja nr 2: zasilacz. Opcja nr 3: pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anon92 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) No tak nie podałem najważniejszych informacji.... Intel E8400 DFI Lanparty DK X38 Gainward HD4870 GS OCZ Titanum 2x2GB@800 OCZ StealthXStream 600W Seagate barracuda 250 Gb 16 mb cache Sprzęt kiedyś był kręcony (3.7GHz) ale teraz wszystko jest oryginalne. Temperatury to CPU: 42-55, GPU: 60, NB: 49 Testy orthosem nie dają błędów. Grafika daje bo mam uszkodzoną, po kilku sekundach w OCCT sypie artefaktami ale podczas nawet kilku godzin grania w trybie turbo nic się nie dzieje więc ją wykluczam ponieważ resety działy się podczas IDLE, ani razu nie zrobił mi nic takiego podczas gry. Raz uruchamiałem kompa pokazało sie "Zapraszamy" potem pulpit i od razu reset. Raz na win7 wybudziłem kompa z uśpienia i wyszedłem z pokoju jak wróciłem to komputer uruchamiał się ponownie. Jak się uruchomił to system dał mi komunikat że wystąpił błąd. Pisało typ błędu: Blue Screen ale jak on się resetował to nie widziałem. Tych starszych resetów szczerze nie pamiętam. Pamięci wykluczam ponieważ chodziły wcześniej podkręcone 800@950 MHz na niskim napięciu i śmigały stabilnie więc teraz na seryjnych zegarach nie powinny sprawiać problemów. Dysk raczej możliwe bo kabelek SATA nie łączy czasami w płycie głównej i dysk staje ale w tedy staje cały komputer a raczej przy odłączonym dysku nie byłby w stanie zapisać na nim pliku z błędem. Poprawiłem ten kabelek i zobaczymy. Powiedzcie mi jeszcze czy aż 49 stopni na NB to normalne i bezpieczne? Edytowane 25 Stycznia 2010 przez anon92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...