Skocz do zawartości
ksvk

Laptop Do Gier, 12,13 Cali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym kupić laptopa 12, 13 cali, na którym będzie można wmiare dobrze pograć. Mam do dyspozycji nie więcej niż 3750zł.

W laptopie tym muszą być:

- dobra grafika 512mb

- procesor dwurdzeniowy powyżej 2,0 ghz

- 3 gb ramu

- ładny design

- 3 usb 2.0

- dvd +/- rw

- hdmi

- bluetooth

Dobrze byłoby, żeby miał też:

- firewire

- czytnik linii papilarnych

- jakis fajny bajer typu dotykowy ekran

Wiem, że jestem troche mocno wymagający, ale zależy mi na takim laptopie.

Znalazłem dotychczas tylko dwa z tymi wymaganiami (oprócz dotykowego ekranu, firewire i chyba nie ma też czytnika linii papilarnych )

Oto one:

Hp dv3 - Tańszy, lepsza karta, gorszy procesor, mniej ramu, Vista

Też Hp dv3 - Droższy, gorsza karta, lepszy procesor, więcej ramu, Vista/xp

Który według was kupić?

Jeśli ten drugi to z Vistą czy xp?

Może całkiem inny, lepszy?

Proszę o odpowiedzi,

KSVK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile pamiętam Alienware zaprezentował małego laptopa do gier na CES. Crysis na poziomie 50FPS, 30FPS CODa na wysokich ustawieniach.

11.6" 1366x768, C2D, GF GT335 1GB, HDMI i DisplayPort, czas pracy na baterii ~6h (w 3D ~2h) w cenie <1000$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile pamiętam Alienware zaprezentował małego laptopa do gier na CES. Crysis na poziomie 50FPS, 30FPS CODa na wysokich ustawieniach.

11.6" 1366x768, C2D, GF GT335 1GB, HDMI i DisplayPort, czas pracy na baterii ~6h (w 3D ~2h) w cenie <1000$.

Szukałem tego laptopa, ale znalazłem tylko takie powyzej 5000, a mój nieprzekraczalny budżet to 3750

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając już drobiazgi w postaci wydajności, to nie wyobrażam sobie gier na 12-13 cali. Rozmowa o lapku do gier powinna zaczynać się do 15-17 cali. Chyba, że chcesz podpiąć zewnętrzny monitor/tv.

Ja bym zaczął oglądanie od Asus K70IO i w tych kierunku bym szukał.

Np coś takiego:

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/738993

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

g210 > g105m >HD3450> 9200m > X4500M=HD3410

w 13 calach najszybsze to G210m , 16 shaderów

http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForc...0M.17638.0.html

3dmark vantage 1000pkt

3dmark06 - 3500pkt

http://www.2bis.pl/go/_info/?id=7746&p...16fea97420cd885

ewentualnie jest przed sprzedaż , taki model, ale strasznie wolny procek -

http://emobilne.pl/product_info.php?products_id=2570

jeśli byś się zdecydował - to zamów go u tych ludzi (zagadaj u nich na PW) edit/ ci ludzie mogą też wiedizęc kiedy będzie ten komputer co napisał @rikii i byliby ci go w stanie ściągnąć)

http://www.allegro.pl/item895800003_asus_g...ti_hd_5870.html

obydwa to g210m , tu ponizej daje 12" , on ma 9200m - jest to juz kwarta dwa razy słabsza

z 12calowych to juz jest straszna bieda , taki używany

http://www.allegro.pl/item891415123_samsun...210_as04pl.html

oraz 2 i 1 rdzeńiowce - to już sa dwa razy słabsze

http://www.sklep.sck.com.pl/product_info.p...roducts_id/8473

http://www.sklep.sck.com.pl/product_info.p...roducts_id/8578

Edytowane przez pirez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem tego laptopa, ale znalazłem tylko takie powyzej 5000, a mój nieprzekraczalny budżet to 3750

A to ciekawe, bo ten notebook jeszcze nie został wypuszczony na rynek AFAIK.

Tak jak ci inni mówili - masz za duże wymagania. W przypadku laptopów trzeba godzić się na kompromisy albo płacić kosmiczne kwoty.

Ekranu dotykowego w laptopie do grania o ile mi wiadomo nie uświadczysz. Skoro chcesz dotyku to może rozważ opcję TabletPC + PSP GO? IMO bardzo fajne wyjście. Na pewno dużo lepsze niż ≤13" notebook do gier bo taki rozmiar matrycy nie jest zbyt przyjemny do zabawy, co ULLISSES już wcześniej napisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy ULLISSES ma jakiekolwiek doświadczenie w tym względzie ? wydaje mi się że nie

jak byłem mały to miałem CRT13" ( i to liczone z ramką) i jakoś potrafiłem grać i to dwie osoby naraz.

a nawet teraz mam 9 cala, i czesto grywałem sobie w wormsy, czy homm4 na atomie , nie mówiąc już o możliwościach jakie ma taki mały laptop który można postawić na stoliku w kazdej knajpie i grać biesiadując z kumplami.

12 i 13 to rozmiar który jest maksimum żeby można było odpalać sobie coś w komunikacji miejskiej, o ile oczywiście nie ściągniemy złowrogiego spojrzenia innych podróznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem bląd.

Dlatego że do 13" kupisz cienki config w tej cenie - do grania zapomnij....

Co do dotykowego LCD , w laptopie zbytek totalny , po pierwsze ekran zawsze wypalcowany i bolą łapy.

Moim zdaniem poszukaj czegoś 15" z Perynie 2,13 , 4G ramu , dyskiem 500 ,grafą conajniej HD4570 a najlepiej 4650.

To da Ci mobilność w miarę dobrą , pograsz nawet w nowe gierki , spokojnie odpalisz filmy HD a od patrzenia w ekran nie stracisz wzroku.

W tej cenie mozna już parę modeli upolować ....

Małe fajne zabawki wydajne kosztują około 6k :).

A dotykowy ekran to jest dobry w Palmtopie a nie Laptopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@konio68: HD4570 jest szybsze o 10% w 3dmark vantage i wolniejsze o 5% w 3dmark 01 od G210m - wg mnie to za mała przewaga żeby pisac to co ty piszesz

2. T6600 to penryn !!! http://ark.intel.com/Product.aspx?id=37255

ekran dotykowy - wystarczy kupić jakąś powlokę i zamontować, ponoć da się zamknąć w 400zł. ale ogólnie to jest bezsens , nie nadaje się do niczego - jeśli porównujemy do touchpad + kursus (miałęm keidyś 4" palmtopa klasy enterprise

Edytowane przez pirez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nawet teraz mam 9 cala, i czesto grywałem sobie w wormsy, czy homm4 na atomie , nie mówiąc już o możliwościach jakie ma taki mały laptop który można postawić na stoliku w kazdej knajpie i grać biesiadując z kumplami.

12 i 13 to rozmiar który jest maksimum żeby można było odpalać sobie coś w komunikacji miejskiej, o ile oczywiście nie ściągniemy złowrogiego spojrzenia innych podróznych.

Jakie granie w komunikacji miejskiej? A gdzie ty masz tam miejsce na myszkę, zewnętrzną klawiaturę (no, może klawiatura nie jest tak niezbędna)?

Ja się mimo wszystko uważam, że komfortowe granie zaczyna się od 15, a w zasadzie 17 cali. Jeżeli grać na małych ekranach to raczej w gry specjalnie do tego przygotowane, tam się tego braku przestrzeni tak nie czuje - przykładem są przenośne konsole, iPhone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no czemu klawiatura nie jest tka niezbędna ! koniecznie. a 5.1 ?

najważniejsze to kenigston lock - żeby nikomu nie przyszło do głowy żeby się gdzieś ruszyć z tym lapotem bo komfort tylko u @riikiego w pokoju na honorowym miejscu jest.

nie wszyscy grają w FPS , mało tego niektórzy pro CS gracze grają na joysticku , zamiast touchpadzie.

wydaje mi się że przesadzasz. dużo fajniej jest grać na 13" na nudnym wykładzie niż nie grac wcale - bo 17" jak otworzysz to juzcaą aulasię bedize chichotać, poza tym to już wtedy całkiem widać.

tak tylko że 4" musisz trzymać w rękach, a laptopa kłądziesz na kolanach, poza tym lapota mozna gdiześ postawic pograc wpare osób. pzoa tym mozna odpalić normalne gry a nie jakies "mini gry", ten laptop ma 1280x800 - spokojnie włączy się już każda

Edytowane przez pirez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najważniejsze to kenigston lock - żeby nikomu nie przyszło do głowy żeby się gdzieś ruszyć z tym lapotem bo komfort tylko u @riikiego w pokoju na honorowym miejscu jest.

I tu się mylisz drogi pirezie bo ja od dawna nie gram więc nie sądzę, by gracz znalazł u mnie swoją mekkę. Poza tym wyluzuj się, bo coś ton wypowiedzi się zmienił.

Odnośnie tego wykładu. W przypadku laptopa używanego 'na codzień' (nieco niefortunnie to określiłem ale myślę, że mój zamysł jest zrozumiały) masz rację, to wystarcza, ale autor szuka rozwiązania konkretnie do gier. Jest subtelna różnica, nie sądzisz?

Oczywiście da się grać na 13" i mniej, tutaj wątpliwości nie ma najmniejszych. Chodzi jednak o to, że takie rozwiązanie nie zapewni takich wrażeń jak większy odpowiednik i nie sądzę by był sens płacenia blisko 4k za takie rozwiązanie. Do takiego zabijania czasu może z powodzeniem służyć konsola, która będzie tańsza i bardziej mobilna.

P.S. Mój nick pisze się z dużej litery, przez małe 'r' brzydko wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie się wydaję po prostu że każdy robi tak jak mu wygodnie, ma swoją wizje, swoje potrzeby, swoje zastosowanie. Mnóstwo ludzi już zwróciło uwagę autorowi że 13" to za mało do gier, spoko namyślił się i nie zmienił decyzji , po co przekonywać dalej ? ja np teraz na gwałt potrzebuje 1600x1200 w 15" 4:3 laptopie zamontować, nie wiem jak to zrobię ani czy to jest w ogóle wykonalne ale potrzebuję. Mam swoje zastosowanie i już, nikt mnie nie przekona że tyle nie potrzebuje.

Rikki - inaczej G210 jest o jakąś połowę szybsza od stacjonarnego HD4350 - a na tej karcie odpalałem w 1280x1024 supreme comannder na najwyższych i było aż 24fps. sam dobrze wiem że 13" to naprawde wystarczająco dużo , połowę swojego życia grałem na monitorach o aktywnej powierzchni jak taki 13" laptop. pamiętaj że 13" możesz włożyć do każdego plecaka, do każdej teczki , na każdą okazje , gdzie i tak musisz wziąć coś formatu A4 lub flaszka 0,5L (2 piwa wchodza do kiesznie więc nie) ( biuro , szkoła). jak pisałem zresztą ostanio nie ,ale jeszcze w zeszłym roku bardzo często zdarzało mi sie grac z kumplami na 9 calach i naprawde komfort był wystarczający - raczej był narzekania na brak myszki a nie ekran

ps. @Rikki , jaki nick ? wpisz Rikki w google :) chyba imię , żeńskie...

Edytowane przez pirez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@konio68: HD4570 jest szybsze o 10% w 3dmark vantage i wolniejsze o 5% w 3dmark 01 od G210m - wg mnie to za mała przewaga żeby pisac to co ty piszesz

2. T6600 to penryn !!! http://ark.intel.com/Product.aspx?id=37255

ekran dotykowy - wystarczy kupić jakąś powlokę i zamontować, ponoć da się zamknąć w 400zł. ale ogólnie to jest bezsens , nie nadaje się do niczego - jeśli porównujemy do touchpad + kursus (miałęm keidyś 4" palmtopa klasy enterprise

no nie do końca jasno się wyraziłem...

chodziło mi o perynka na 1066 z 3M ..... coś z seri P7450 minimum ...

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=36734&code=P7450

Co do grafy nie jest tak do końca ... napisałem min.. HD4570 , a najlepiej 4650 w górę .

Łącząc tego proca nawet z4570 będzie zdecydowanie płynniej niż Z T6600 i G210 ....

A za tą kwotę można spokojnie fajną maszynkę w 15" zakupić ... a tak jak pisałem 13" z taką konfiguracją trzeba ostro posmarować i wybór znikomy.

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, a nie trafiłeś przypadkiem w głową mur i teraz się nie wykręcasz ? różnica między HD4570 a G210M jest symboliczna, śmiem twierdzić że może zależeć która est lepsza od numerów kolejnych sterowników. tak samo procesor 2,2Ghz 2MB a 2,13Ghz 3MB - to naprawdę nie są takie różnice żeby raz miało działać a raz nie. i nie zgodze się że P7450 + HD4570 będzie "zdecydowanie płynniej" , max 10% , albo słabiej o 5% od G210m + P7450 w zależności czy gra bardziej dla nvidii czy radka oraz czy nowsza czy starsza.

To jest jakieś archaiczne myślenie - albo z archaizmu brane. Owszem kiedyś były takie magiczne granice ale wynikały z goła czego innego. np. do tej gry trzeba mieć "akcelerator" , albo "pixel shader 4 sztuki ( a nie 2)" , tudzież "ta gra wymaga minimum 32MB na karcie grafiki". już konfiguracja jest posmarowana, nie trzeba nic smarować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym poczekał jeszcze troszkę, skoro już chcesz wydać prawie 4 tyś to wiedź że do sprzedaży weszły już mobilne procki z serii i3,i5,i7 (przykładowo samsung R580 niska cena i wydajne bebechy) więc pewnie i w mniejszych modelach pojawią się jako standard. A warto poczekać skoro taki mobilny i5 wydajnościowo bije dużo droższe procki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy ULLISSES ma jakiekolwiek doświadczenie w tym względzie ? wydaje mi się że nie

jak byłem mały to miałem CRT13" ( i to liczone z ramką) i jakoś potrafiłem grać i to dwie osoby naraz.

Miałem przez kilka dni Eeee oraz Wind w domu. Wybacz, ale na żadnym z nich nie da się sensownie przeglądać Netu czy używać TotalCmd. A granie na nich podchodzi pod masochizm. Od 8 lat używam 17 CRT siadanie na matrycach 15CRT/14 LCD mnie słabi. A po tym, jak kumpel zakupił lapka 17 cali, to na 15 już patrzę krzywo.

dużo fajniej jest grać na 13" na nudnym wykładzie niż nie grac wcale - bo 17" jak otworzysz to juzcaą aulasię bedize chichotać, poza tym to już wtedy całkiem widać.

Kolega chce laptopa do gier, a nie laptopa do zabijania czasu na wykładach. Po cholerę iść na wykład, żeby na nim grać na 13 calach, skoro można zostać w ciepłym domu/mieszkaniu/stancji i zagrać wygodnie na 17 calach?

Wykłady w większość nie są obowiązkowe - jak ktoś już idzie to raczej po to, aby przynajmniej cokolwiek zanotować od czasu do czasu.

Żeby nie robić już więcej OT, to podkreślę po raz ostatni. Za tą kasę i z takimi wymaganiami nie spojrzał bym na nic poniżej 15 cali z dobrymi parametrami, a najchętniej celował bym w 17 cali. Decyzja należy do autora tematu. Jak kupi 13, to chętnie usłyszę jego opinie po miesiącu użytkowania...

A co do i3, i5, i7, to myślę że cena może być zaporowa - przynajmniej dla tych 2 ostatnich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez kilka dni Eeee oraz Wind w domu. Wybacz, ale na żadnym z nich nie da się sensownie przeglądać Netu czy używać TotalCmd. A granie na nich podchodzi pod masochizm. Od 8 lat używam 17 CRT siadanie na matrycach 15CRT/14 LCD mnie słabi. A po tym, jak kumpel zakupił lapka 17 cali, to na 15 już patrzę krzywo.

no a ja mam lcd 19 cali od 7 lat i to s-pva , mnie słabi jak widze ekran TN , czy to znaczy że na ekrany TN jest zerowy popyt ? nie.

mam też w domu projektor i tylko na ekranie o szerokości 280cm jestem ewentualnie zdzierżyć oglądanie filmów, natomaist w jakości DVD - tylko te najlepsze bo inne całkiem mi nie wchodzą jak nie są na BR. Czy to oznacza że zapotrzebowanie na monitory "full HD" oraz ekrany projekcyjne o szerokości 260cm i mniejszej wynosi 0 ? Nie

- Jestem wzywany z uczelni w nagłym wypadku z pracy , muszę wprowadzić poprawki do 40MB arkusza kalkulacyjnego , mam do dyspozycji swojego NETBOOKA ze wszystkimi ustawieniami i makrami w excelu , lub dowolny laptop innych pracowników rozmiar 16". Czy myslisz że choć raz wziąłem czyjś laptop ?

Kolega chce laptopa do gier, a nie laptopa do zabijania czasu na wykładach. Po cholerę iść na wykład, żeby na nim grać na 13 calach, skoro można zostać w ciepłym domu/mieszkaniu/stancji i zagrać wygodnie na 17 calach?

żeby nie grać samemu, bo granie w 2 osoby na wykładzie daje więcej wrażeń niż w jedną w domu nawet na battlenecie. Poza tym potem można iśc na piwo - a poza tym głupio chodzić na same ćwiczenia, kiedy można pójść na wykład( który jest przed/po ) i może wyjątkowo akurat coś będzie interesującego - chodzi o to że im bardziej laptop jest mobilny tym mniejsza szansa że nie będziesz go miał przy sobie kiedy go będziesz potrzebował.

Jak kupi 13, to chętnie usłyszę jego opinie po miesiącu użytkowania...

ja mam netbooka 9" od roku i naprawdę było warto

A co do i3, i5, i7, to myślę że cena może być zaporowa - przynajmniej dla tych 2 ostatnich.

nehalem dopiero wchodzi do laptopów. 720QM , który miał premiere chyba sporo dawniej dopiero co jest dostępny ale ponad połowa modeli na rynku jest tak naprawde w przedsprzedaży (orientuje się bo jestem na etapie wybierania czegoś do mojego excela) . Także i3 i i5 nie należy się realnie spodziewać mieć w ręku wczęsniej niż za 2 miesiące

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Proces...ist.2436.0.html

wydajnośc wydaje się być zabójcza dla modeli 520m 540m i 620m - porównywalna do T9900 , ale jeśłi cena bedize taka sama to nie ma się spodziewać laptopów poniżej 7k zł , czy 5k zł

natoamiast słabsze procesory z serii juz takie ładne nie są T7700 , jest już szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie polecam się zainteresować bo już laptopy z prockami z serii i są w sprzedaży.

Np. samsung R580 (i5, 4gb ram, gf330, 500 gb , win7) za ok 3100 :) więc już się pojawiają maszynki z tymi prockami więc co wy pitolicie o 2-3 miesiącach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kłótni Rikki i Pireza, zdecydowanie przychylam się do Pireza, gdyż bardziej zależy mi na mobilności, niż na super grafice. I tak laptop mi "urósł", ponieważ zacząłem od netbooka. 13" to jest max i w tym kierunku chciałbym iść.

Co do wypowiedzi Zibiego, to trzeba przyznać: R580 jest niesamowity, ale niestety ten samsung to 15 cali. ( ceneo i skąpiec )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi