hwdp43 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 od jakiegos czasu mam problem z napedami .chodzi o to ze jak nieraz (raz dziala normalnie a raz nie , roznie) cos instaluje (przewaznie gry) to czas instalacji robi sie baaaaaaaaaaardzo dlugi , nawet i z godzine nieraz ,to jest naprawde nie normalne ... podczas tego nawet nie slychac zeby napedy chodzily ,tylko lampka sie swieci , mam nagrywarke dvd : Sony optiarc AD-7170S i naped dvd tez jakis Sony ,ale nie wiem teraz dokladnie jaki , mam teraz windows 7 32 bit , kiedys jak mialem viste to bylo to samo , co ciekawe na win xp nie bylo czegos takiego , wszystko bylo normalnie , wiec nie wiem czy to wina napedow czy windowsa .... :/ pomocy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zazwyczaj 99% problemów z napędami to wirtualne napędy w systemie - Deamon Tools, Alcohol itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 no mam i daemona i alcohola ale co ma to do napedow ?? bardzo duzo osob to uzywa :/ co moge z tym zrobic ?? oprócz odinstalowania tych progsow ?? chociaz daemona ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Na początek można zdecydować się na tylko jeden z nich i zainstalować jego najnowszą wersję - zupełnie nie rozumiem, po kiego grzyba instalować obydwa, skoro robią dokładnie to samo. No i druga sprawa, to zmniejszenie liczby napędów. Po kiego grzyba mieć 5 wirtualnych napędów? Jeden w zupełności wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) a kto powiedzial ze mam 5 ??:P , mam 1 tylko (daemon),a alcohol to przede wszystkim program do nagrywania i mam go dopiero od dzisiaj i nawet w nim nie robilem wirtuala ....:/ Edytowane 24 Stycznia 2010 przez hwdp43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Nikt nie mówił, ale często widziałem na kompach, które do mnie trafiały. Po 2-3 programy tworzące wirtualne napędy. A w nich nawet po 4 napędy. Jak pytałem: po co, to zazwyczaj było "a tak jakoś, żeby nie zmieniać załadowanego obrazu". Druga opcja to kontrolery IDE ATA/ATAPI - odinstaluj wszystkie z listy i ponownie uruchom kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) usunąłem te kontrolery , usunałem tez wirtualny dysk i wylaczylem tez daemona i nic nie dalo , teraz instaluje Left 4 Dead i juz chyba dobre pół godziny i jeszcze sie nie zainstalowało , jutro zrobie formata i zainstaluje wszystkie najnowsze stery i nie bede najpierw daemona instalowal i zobacze ....... jak dalej nic ,to nie wiem juz co robic .... zobaczymy Edytowane 24 Stycznia 2010 przez hwdp43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Jak nie pomoże, to może napęd domaga się wymiany na nowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 no i jestem po formacie i niestety dalej tak samo :/ nie instalowalem zadnych dyskow wirtualnych ani nic , to musi byc co innego :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serbit Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 wymień kable sata od napedow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 wymienialem tez :/ mam taka teorie , w sumie troche glupia ale moze , no bo na win xp napedy dzialaly dobrze , no a na win 7 nie :/ sprawdzalem na stronie windowsa ta nagrywarke ale ona nie ma certyfikatu "compatible with windows 7" , moze musze sobie jakis inny kupic ??:D z tym certyfikatem ?? ale w sumie to bezsens :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 W jednym pececie w pracy mam dvd Sony. Napęd nie nadaje się do użytku. Ruski rok znajduje płytę a potem udaje głupa i krzyczy, że nie może jej znaleźć. Zwykłe LG i Samsungi radzą sobie z tymi płytami bez problemu. Pożycz inny napęd dvd i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Podstawowe pytanie: czy "format" (czyli reinstall OS) przebiegł normalnie - jeśli tak, to dysk i resztę sprzętu można z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Pod uwagę można jeszcze wziąć wybredność napędu co do rodzaju płyty oraz jej producenta czy też nawet szybkości nagrywania. Jak znajdziesz płytę, która piekielnie wolno się instaluje, to podłącz pierwszego lepszego LG lub np Pionka 115/116 (czy jakie tak oznaczenia miały w czasach swojej świetności) i sprawdź na nich. Od Sony to mam TV w domu i jak na swoje lata, to trzyma się nadzwyczaj dobrze. Jednak napędy CD/DVD to całkiem inna dziedzina, gdzie Sony się nie sprawdza raczej. Zazwyczaj ludzie (którzy przynoszą mi sprzęt do naprawy) mają LG. W przypadku starszych to jakiś LiteOn. Gdy jest to coś innego (niż dwa wcześniejsze), to zazwyczaj już ledwo działa lub w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) no format i wszystko normalnie , dopiero jak juz jest zainstalowany windows to juz napedy chodza wolno :/ dzisiaj chcialem 1 plyte dvd skopiowac na dysk (zdjecia, ok 4GB) i czekalem chyba z godzine i nie doszlo nawet do polowy :/ , chyba sklanialbym sie raczej do tego stwierdzenia ze one tylko na win7 tak chodza , bo na win xp dzialaly normalnie , ale juz nie chce xp bo tylko by sie komp marnowal (dx11 i takie tam :P) , chyba bd musial pozyczyc/kupic inny i sprawdzic ... jaki polecacie ?? LG raczej nie maja zbyt dobrych opinii, fajny jest nowy sony nec optiarc DRU-875S - ma ten caly "compatible with win7" certyfikat...... EDIT: mam plyty ktore nagrywalem jeszcze jak mialem win xp ,no i na nim dzialaly dobrze , ale te same plyty na win 7 juz nie , bardzo wolno :/ Edytowane 25 Stycznia 2010 przez hwdp43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Oprócz wymiany napędu, warto by sprawdzić kopiowanie/nagrywanie pod LiveCD (Brasero, K3B) - wszystko będzie jasne. Gdyby tak się okazało, że pod live nie będzie problemów, to jako pierwszy podejrzeny pojawia się DRM/Safedisk. To może mieć związek z certyfikowaniem - już na XP były jaja z Safediskiem (tylko gry w zasadzie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 hmmm :/ zainstalowalem dzisiaj wina xp sp3 i dalej to samo :/ kiedys tak nie bylo :/ probowalem tez zaktualizowac firmware od nagrywarki ale cos sie nie da ,nie wiem czemu :/ chyba naprawde musze napedy wymienic :/ ale żeby 2 napedy naraz tak chodzily ??? moze to cos innego ??? kable tez nowe :/ pozniej pojade zobacze do sklepu ,cos wezme .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Powoli, gdzie ten pośpiech? Jakiego sklepu? Ciężko pożyczyć od kogoś napęd lub sprawdzić swój na innym kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 no i niestety nowy naped nic nie pomógł :/ wzielem jeden z LG , ale on dziala nawet jeszcze gorzej niz ten stary sony ,myslalem ze moze ten sony zle plytki nagrywa , wiec nagralem pare plytek na nowej nagrywarce i to samo dalej :/ nawet instalacja windowsa na nowym napedzie trwala dluzej :/ to musi byc co innego :/ ale co ?? prawie wszystkie czesci w kompie mam nowe ( procek,mobo,ram,grafika) , tylko twardy dysk , zasilacz i wlasnie napedy mam "stare" ,zaraz pojade do serwisu i oddam ten nowy naped i wezme odrazu kompa niech zobacza co jest bo mnie zaraz szlak trafi :/ :?;/ , ale kiedys wszystko normalnie smigalo , nie rozumiem tego , nawet te same plytki i teraz to juz nawet i na win xp wolno dzialaja :/ , wiekszosc plyt raczej w dobrym stanie , zadnych zarysowan :/ , moze to miec cos z dyskiem twardym albo zasilaczem wspolnego ?albo jakies ustawienia w windowsie ?? o ktorych nie wiem ? juz nie wiem co myslec .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...