Skocz do zawartości
Marthedar

Problem Z Intel Pentium 4!

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Mam problem z procesorem. Chodzi o to ze wymienilem procesor Intel Pentium 2.46ghz 800mhz na Intel Pentium 2.6ghz 533mhz i przez to teraz podczas gry lub uzywania internetu mam zurzycie procesora siecagajace co jakis czas 100%!

Czy po zmianie procesora musze zmienic parametry jakies w Biosie, np aktowanie FSB ?

Prosze o pomoc :( i o nie karanie mnie przez adminow jesli temat zostal zalozony w zlym miejscu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już się pytasz o pomoc to mógłbyć podać trochę więcej informacji - jakie procki , jaka płyta na jaki socket .

Bo nie każdy masz czas lub wiedzę aby tego szukać .

Wygląda że masz płytę na S478 , pierwszy procek miał na 100% HT ( taki wirtualny drugi rdzeń ) - chyba nawet wiem który P4 ( Pentium 4 HT 2.4C - jedyny który ma FSB 800 mhz i zbliżone takty ) , z identyfikacją drugiego są już większe problemy - były dwa P4 z takim zegarem .

Nie wiadomo z czego może wynikać obciążenie systemu - niby pierwszy procek miał HT , drugi go nie ma ale raczej to nie to .

Może system jest zasyfiony .

Zrób kompletny skan hdd checkdiskiem ( komenda chkdsk ) , defragmentację , sprawdź sys pod kątem wirusów , spyware i innego syfu .

Może odchudzanie rejestru - jakieś programiki do konserwacji systemu .

Ostatecznie format i stawianie systemu na nowo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już się pytasz o pomoc to mógłbyć podać trochę więcej informacji - jakie procki , jaka płyta na jaki socket .

Bo nie każdy masz czas lub wiedzę aby tego szukać .

Wygląda że masz płytę na S478 , pierwszy procek miał na 100% HT ( taki wirtualny drugi rdzeń ) - chyba nawet wiem który P4 ( Pentium 4 HT 2.4C - jedyny który ma FSB 800 mhz i zbliżone takty ) , z identyfikacją drugiego są już większe problemy - były dwa P4 z takim zegarem .

Nie wiadomo z czego może wynikać obciążenie systemu - niby pierwszy procek miał HT , drugi go nie ma ale raczej to nie to .

Może system jest zasyfiony .

Zrób kompletny skan hdd checkdiskiem ( komenda chkdsk ) , defragmentację , sprawdź sys pod kątem wirusów , spyware i innego syfu .

Może odchudzanie rejestru - jakieś programiki do konserwacji systemu .

Ostatecznie format i stawianie systemu na nowo .

A więc jest to plyta MSI 865PE Neo2 Ms-6278, socket 478, procesory to stary był P4 2.46Ghz taktowanie 800mhz, a ten ktory teraz jest to P4 2.66Ghz taktowanie 533mhz.

Zrobilem kompletny skan hdd, troszke pomoglo ale nadal zurzycie procka siega do 100% przy czynnosciach jak korzystanie z witryny internetu czy GG, wirusy , spyware sprawdzone, defragmentacja rowniez. :unsure:

A nie trzeba zmieniac w BIOSIE taktowania jezeli procesor jest inny? Pytam bo sie na tym kompletnie nie znam :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest więc tak jak pisałem :razz: .Northwood to strasznie słaby procek (słabszy niż poprzedni) więc nie dziwne że często masz obciążenie po 100% (przy przeglądaniu www).

Dla pewności sprawdź w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąża za bardzo procka(CPU).

Swoją drogą kto Cię namówił na takiego procka? :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest więc tak jak pisałem :razz: .Northwood to strasznie słaby procek (słabszy niż poprzedni) więc nie dziwne że często masz obciążenie po 100% (przy przeglądaniu www).

Dla pewności sprawdź w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąża za bardzo procka(CPU).

Swoją drogą kto Cię namówił na takiego procka? :damage_wall:

To znaczy ten procesor kupił mi wujek na gieldzie. Ja swoj zepsulem podczas czyszczenia poniewaz niefortunnie wyciaglem procesor z rdzeniem i wpychalem na chama.. Postaram sie kupic taki co mialem wczesniej, bo przy tym dostaje nerwicy :/

Dzieki za odpowiedz :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już będziesz kupował, to kup coś lepszego, bo wchodzić ponownie w taka samą padakę, mija się z celem.

p.s.

Który dokładnie z tych modeli płyt posiadasz?

Jeżeli ten: http://pl.msi.com/index.php?func=prodcpusu...mp;prod_no=591#

poszukaj któryś z wyżej taktowanych Prescott'ów, najlepiej od 3GHz w górę, by poczuć jakąś zauważalną różnicę względem starego uszkodzonego procka, nie mówiąc o obecnie posiadanym.

Edytowane przez NuCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już będziesz kupował, to kup coś lepszego, bo wchodzić ponownie w taka samą padakę, mija się z celem.

p.s.

Który dokładnie z tych modeli płyt posiadasz?

Jeżeli ten: http://pl.msi.com/index.php?func=prodcpusu...mp;prod_no=591#

poszukaj któryś z wyżej taktowanych Prescott'ów, najlepiej od 3GHz w górę, by poczuć jakąś zauważalną różnicę względem starego uszkodzonego procka, nie mówiąc o obecnie posiadanym.

Tak, ta plyte :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie szukaj procków z przedziału Pentium 4 3.0GHz - Pentium 4 3.4GHz (Prescott, FSB800, L2 Cache 1MB), poniżej sens zamiany jest wątpliwy, poniewaz tylko wydasz kasę, a różnica w wydajności będzie niewielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi