Rabbi... Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Witam. Co pewien czas (średnio 2-3 dni) gdy chcę włonczyć kompa ten uruchamia się całkiem normalnie (słychać jak dysk pracuje, niema żadnych pisków ostrzegawczych) tyle tylko że monitor zachowuje się tak jakbym wogule kompa nieORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ł. Próbowałem już dociskać kartę graficzną, kabel od monitora, ale to wszystko niepomaga. Jedynym wyjściem jest zresetowanie biosu- wtedy komp się uruchamia już normalnie. Mój sprzęt to: mobo- ecs k7s5a (cheepo bios) monitor- Samsung SyncMaster 755df grafika- Gf 2 MX 400 64mb SDR Sparkle Czemu tak się dzieje, no i najwaniejsze jak mam się tego pozbyć ? Narazie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 A kabel od monitora nie jest uszkodzony, nie ma jakiegoś pęknięcia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Właśnie oto chodzi że nie. Też myślałem że gdzieś po prostu niestyka, ale sam reset biosu bez ruszania kabla pomaga- więc kabel musi być OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Wiesz, miałem u siebie podobnie- tj po reboocie monitor mi się nie włączał...komp startował sobie spokojnie, ale monitorek przechodził w standby... W biosie są ustawienia dla VGA, nie pamiętam, czy mnie pomogło to, czy nowszy bios, ale Ty mozesz popróbować, co Ci szkodzi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 "W biosie są ustawienia dla VGA" A jakoś dokładniej ? Od za<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia tych ustawień w biosie - i akurat żadnego z VGA w nazwie :[ A tak szukać na ślepo to trochę trudno. Jakbyś mógł to chociaż podpowiedz w jakiej zakładce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrol Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 jesli sprzet nie jest podkrecony to wg mnie przyczyna problemow jest plyta glowna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 Miałem kiedysto samo.Po wymiane grafy na nowa problem znikł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 "W biosie są ustawienia dla VGA" A jakoś dokładniej ? Od <font color="#FF0000">[ciach!]</font> tych ustawień w biosie - i akurat żadnego z VGA w nazwie :[ A tak szukać na ślepo to trochę trudno. Jakbyś mógł to chociaż podpowiedz w jakiej zakładce. Ależ spokojnie, bez rzucania mięsem... Sorry- nie pomyślałem . W pośpiechu byłem :oops: Power managment-> -Video off option -Video off method Co prawda, sądząc z Twojego opisu problem jest raczej z wykrywaniem karty graficznej, a nie monitora, ale spróbować nie zawadzi...jak nie, możesz popróbować upgrade biosu VGA, albo starszą wersje chepomana na ecs zapodać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 mnie sie identyko dzialo jak zasilka niewyrabiala z odpaleniem kompa wsztko startowalo za wyjatkiem grafy..ale to ze ten tego reset biosa pomaga to dzifne raczej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 Ależ spokojnie, bez rzucania mięsem... Sorki, wymskło mi się. Zareaz spróbuję tego co mi radziłeś. Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nastuk Opublikowano 19 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2003 wiesz co najlepiej sprawdz wszystko ram ,procek, grafe bo niejest powiedziane ze bios padl cierpliwosc przede wszystkim !pozdro! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 No super u mnie w biosie niema takich ustawień. Ram wymieniłem na 128 DDR i jak narazie ustało- ale jak mówiłem to niezdarza się częto i kto wie czy to pomogło wkońcu czy nie :( Procek hmmmm niewidzę zbytnio sposobów na jaego sprawdzenie - niemam nic innego na podmienienie. Grafikę mam badziewiackom ale to nie jej wina, bo probelmy zaczęły się już na wcześniejszej. Narazie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcjan Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Witam, Mam (a raczej już na szczęście miałem) identyczny problem. Mam tylko inną niż Ty konfigurację sprzętu. O moim problemie pisałem tutaj: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=304...highlight=ekran Ostatecznie pomogła mi wymiana zasilacza. Miałem 300W Huntkyea i wymieniłem go na 420W Chiefteca. Jak mierzyłem napięcia w Huntkeyu (za pomocą MBM 5) to 3,3V i 5,0V były O.K., ale 12,0V kształtowało się w pobliżu 11,0V. W Chieftecu wszystkie napięcia są O.K. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Wiecie co mi chyba też już pomogło, z tym że sam niewiem czemu ;) Zmieniłem co prawda te ramy (i to kilka razy narazię jadę na 96 sdr :( ) Jeszcze zwiechów niebyło i narazie się cieszę. Szkoda tylko że tak naprawdę niewiadomo czego to była wina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Moze teraz zaproponuje cos glupiego. Ale moze to nie jest wina monitora. Moze kolega mysli ze wszystko rusza a tak nie musi byc. Moze sie zdazyc ze komp ruszy a proc nie. I wtedy na monitorach pokazuje sie "lost imput signal" albo podobne. Proponuje posmarowac jadro procesora pasta i zobaczyc czy cooler dobrze przylega. Przelozyc ramy do innego slotu i podociskac grafike i inne podzespoly. Mialem taka sytuacje. Tez dzialo mi sie to czasami. I tez wydawalo mi sie ze reset biosu pomaga. Ale jak posmarowalem proca pasta i popraowiem coolera ruszal bez porblemu, a program zniknal. Jesli zrobilem z siebie blazna to przepraszam, ale pomyslalem, ze moze sie ta informacja przydac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nastuk Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 to jest bardzo dobra rada bo niezawsze jest wina biosu jezeli wiatraki sie kreca a jest ciemnow monitorze to trzeba szukac wszedzie problemu ile razy przychodzili do mnie ludzie z roz<span style="color:red;">[ciach!]</span>ymi kompami i za docisniecie grafiki kasowalem 50 zl heh "najpierw sprawdz" taka rada! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...