Skocz do zawartości
arasso12

Neo 6mb I Problemy Z Liveboxem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Na wstepie powiem ze w sieciach siedze sporo i wiem podstawy jednak sporo ciekawostek mi brak... Wzielem neo 6mb, dziele je na 2 osoby droga radiowa... moja konfiguracja wyglada tak:

livebox

|

TP-LINK tl wr340gd

lan ja/ \wifi oni

Wszystko chodzi znosnie, w zasadzie chodziło... Livebox zaczyna sie wieszac, tracic polaczenie, a nawet przestaje reagowac na proby logowania przez www. Mysle nad zakupem jakiegos routera ktory pozwoliłby mi bezposrednio podpiac linie do niego i miec to z glowy. I tu mam 2 pytania:

1) Czy mozliwe jest to ze z liveboxem osiagam 6mb na speedtest a jak bezposrednio podlacze neo do routera to nie uzyskam takiego rezultatu? Fachmani z TP cos tak gadali...

2) Jaki router byscie polecili w cenie do 130zl - ma byc mozliwie stabilny, i miec podstawowe zabezpieczenia, narzedzia do podzialu lacza to sprawa drugorzedna bo dogadalismy sie ze sciagamy po nocy :).

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ;]!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadnych pomyslow? ;(

Powiem Ci jedno. Sam miałem kiedyś Liveboxa, tyle, że wraz z 512kbps internetem. Wieszał się, stroił fochy. Raz na tydzień mu trzeba było robić brutal reset wraz z kasowaniem wszystkich ustawień. Wniosek? Livebox to g.ówno. Im szybciej zmienisz na jakiś porządny NORMALNY router tym szybciej skończą się Twoje kłopoty. Panowie z TP powiedzieli Ci tak, przypuszczam, tylko dlatego, żebyś dalej używał tego złomu i płacił im za to. Taki internet powinien chodzić bezproblemowo na każdym z porządniejszych routerów z modemem adsl, więc oddaj im ten produkt routeropodobny i kup coś porządnego. Tylko propozycji to ja Ci nie podam ;)

Żeby nie było, że się uwziąłem ;p Spróbuj skasować wszystkie ustawienia (przycisk reset), wprowadzić wszystko na nowo. A z tym problemem z logowaniem, to tak się kiedyś działo jak wyłączyłeś to podświetlenie loga TP - nie wiem czy ten błąd jest już naprawiony czy nie, ale za mojej kadencji livebox stał za szafą, żeby nie musieć wyłączać tego podświetlenia (bo mnie irytowało), a livebox nijak do wystroju nie pasował ;) Ani to ładne ani praktyczne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze moj egzemplarz i tak jest "elitarny", mi na 6mb wiesza sie ale raz na 2tygodnie(jak sie z nim nic nie robi :P) ale zeby przy 512 fochy stroil ;o. Mysle ze u mnie poprostu sie przypycha ze wzgledu na duzy ruch sieciowy... np. podczas logowania wklepuje passy - pojawia sie kawalek panelu liveboxa a zeby zobaczyc kompletna strone musze odswiezyc jeszcze raz ;[. Czekam na jeszcze jakies opinie, no i propozycje routera :]. Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bycmoze mialem takiego pecha... ale kupilem 2 routery tp-linka jeden z funkcja klienta - po pol roku nie mogl podlaczac sie do sieci(latal po kanalach i tyle, a stalem z nim pod nadajnikiem) a drugi do zwyklego rozdzielania(ten co teraz na nim siec stoi) - niby nie jest najgorszy, ale niektore zabezpieczenia powinny dzialac a nie dzialaja, albo łapie zwiechy tak samo jak livebox. Fakt ze jest to sprzet tani... no ale nabralem jakiejs odrazy :/. Nie wiem juz co robic bo w przedziale cenowym do 150zl sa albo tp-linki, albo bezfirmowce no i pentagramy. Warto sie pchac na sile w sprzet za 150zl czy lepiej odlozyc jeszcze troche pieniedzy?

napotkalem http://allegro.pl/item900988846_router_lin...b_netia_tp.html

tylko czy przypadkiem Neostrada nie ma annexu A?

Edytowane przez arasso12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa TP-LINK'i w domu i juz nigdy nie kupie tych routero-podobnych sprzetow.

Sąsiad ma od 2 lat tp-linka i jeszcze ani jednego zwisa nie złapał. Miałem okazje kupic tez sobie tanio nowego za 90zł ale znajomy ze sklepu dał mi najpierw po testować. Pochodził parę dni, wszystko naprawde ok, prosty w konfiguracji strasznie.Ale chciałem czegoś lepszego (markowego) wiec padło na airlive wn-5000r 3 antenkowego na technologii N. Miesiąc czasu z nim walczyłem bo restartował sie co minuta jak miałem torrenta włączonego. Wreszcie na forum ktos mi poradził zebym zmniejszył ilość połączeń w utorrent z 200 do 50 i to był strzał w 10tke. Dodam jeszcze ze po WIFI w TP-linku miałem ciągły transwer (laptop-koputer stacjonarny) około 3.50 mb a na tym zekomo lepszym 3 antenkowym mam 2.50 mb :/. Żeby nie to , ze za niego juz zapłaciłem i mam paragon, wrocił bym do tego Tp-linka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych Annex'ach się do dziś nie orientuję :x zawsze mi się myli. Ja osobiście nie mam TP-Linka, ale styczność miałem przy okazji kilku sieci i sprzętu kupowanego przez kolegę, i szczerze powiem brak problemów. W Twoim przypadku myślę, że Linksys też dałby radę, niewiele dokładając, a miałbyś spokojną głowę i bez obaw o markę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz sam nie wiem... zobacze moze upoluje tego linksysa tanio na aukcji :). A jeszcze sie zapytam bo nie wiem nic na ten temat, czy TP moze jakos wyczaic mnie ze korzystam z normalnego routera a nie liveboxa? Czy w ogole oni sprawdzaja w jakis sposob czy nikt nie rozdziela lacza? Bo dopiero miesiac minal od wziecia neo i prawde mowiac troche sie boje tej kary :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi