Johnnyre Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Witam Poszukuję laptopa do kwoty 5 tysięcy złotych. Moje oczekiwania względem sprzętu do rozmiar matrycy 15. Laptop miałby służyć do projektowania czyli programy typu auto cad photoshop corel itp miały by śmigać bez najmnieszego zarzutu. Czy ktoś mógłby polecić jakiś model warty uwagi. Właścicielką sprzętu będzie kobieta (chciałaby żeby fajnie też wyglądał) Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Proponowałbym coś w ten http://www.allegro.pl/item898508330_dell_p...nvidia_led.html deseń (+ rozszerzenie pamięci RAM tak do 4 GB i jakiś dysk dodatkowy), a jeśli 17" by wchodziło w grę to taki http://www.allegro.pl/item891151493_dell_p...sion_m6300.html sprzęt. Ten drugi jest o tyle fajny, że ma matrycę z bardzo zacną rozdzielczością (1920x1200), co przy projektowaniu może być przydatne. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Asus N71VN Dell Studio 1747 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Witam. Pozwolę sobid podłączyć pod temat, bo akurat mam podobne wymagania: - laptop nowy (brany na dotację) - 17" - przedział cenowy 4500-5000 (zupełny max to 5500) - głównie potrzebny do: - archicad 12 (http://www.graphisoft.com/support/archicad/system_requirements/archicad12.html) - artlantis (http://artlantis.com/index.php?page=products/artlantisR/config) - corel x3 Wychodząc z założenia, że ewentualne renderingi i tak muszą trwać ile muszą - bardziej mi chodzi, żeby sama praca na środowisku 3d była w miarę komfortowa. Co proponujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Problem z laptopami jest taki że montowane są tam żałosne matryce TN (mocne przekłamanie barw choćby z powodu kiepskich kątów góra-dół). Laptop to sprzęt który ma być energooszczędny do pracy na kolanie w pociągu ... do domu niespecjalnie dobry pomysł. Na pewno mało miejsca zajmuje ... ale o dobrą jakość obrazu na laptopowej matrycy po prostu trudno (IPS nie są oszczędne w takim stopniu jak TN i dla tego w laptopach stosuje się ...TN, które są poza tym tanie). Dodatkowo sama wielkość matrycy jest niewielka (CAD'owiec powinien szukać czegoś typu 24" 1920x1200 a 30" 2560x1600 wcale nie jest tu złym pomysłem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Mobilność w moim przypadku to tyle, że będę musiał czasami pracować w domu (tu mogę podpiąć większy monitorek, też TN), a czasem w biurze (różnie w tym przypadku bywa). Czasem też będę musiał podjechać z czymś do klienta. Dlatego wybieram laptopa. Nie pracuję typowo w grafice - głównie będę wykonywał rysunki budowlane. Czasem oczywiście będzie robiona jakaś wizualizacja, ale już nie szalejmy z tym przekłamywaniem kolorów (zwłaszcza, że drukować będę rzadko - a i tak co /nie pro/ monitor to inaczej wyświetla). Może coś takiego (kolega co trzaska wizki mi polecał te i7): http://www.komputronik.pl/index.php/produc...dv7_3030ew.html można dostać już za ~5200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 M4400 jest wydajniejszy niż m6300. W M4400 też może być matryca full hd. Ten Hp ma dość marną grafikę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 A co sądzicie na temat takiego? DELL Studio 1747 http://www.kuplaptopa.pl/product_info.php?products_id=3288 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) M4400 jest wydajniejszy niż m6300. W M4400 też może być matryca full hd. Ten Hp ma dość marną grafikęZależy w jakiej konfiguracji. Można jeszcze rozejrzeć się za M6400. Edytowane 27 Stycznia 2010 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Ale co zależy w jakim konfigu ? Co do DELL Studio 1747 to wszystko fajnie ale to nie jest laptop do projektowania. To jest kombajn multimedialny. Problem jest taki że szukasz "nówki" niestety za 5k nie dostaniesz nowego Dell'a precisiona. Tylko jakiego refubrished. Jeżeli Cię to nie odstrasza to poszukasz m6400 co prawda ciężki ale: Super obudowa aluminiowa,baaardzo mocna grafa jak na laptopa.Do 16gb ddr3. Do 2 dysków z możliwością raid. Ewentualnie jeszcze możesz looknąć sobie na m1730 z 8800sli ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Ale co zależy w jakim konfigu ?Ojej - nie przyciąłem txt. Miało być: M4400 jest wydajniejszy niż m6300.Co do m6400 co prawda ciężki- toć to cały kilogram mniej od XPS M1730. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) Problem jest jeszcze taki, że laptop powinien być w miarę dostępny w różnych sklepach. Niestety składając podanie o dotację muszę dokładnie określić co kupuję, a jak później tego nie dostanę (bodajże w czasie 30 dni) to moja sprawa - i dotację muszę zwrócić :< Na co powinienem zwrócić uwagę wybierając sprzęt do CAAD? Czy dobrze myślę (tak na chłopski rozum), że coś jak sprzęt dla graczy? I tu się renderuje 3d i tu ;) Kolejną sprawą jest, że archicad 12 jest jeszcze pisany pod systemy 32-bitowe. Dopiero 13 jest pod 64. Czy wtedy jakiś super mega quad core ma rację bytu? Edytowane 27 Stycznia 2010 przez celt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...