Skocz do zawartości
kobex

Kupiłem Ram 1000mhz A W Biosie 800mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem niedawno nowy komputer i zakupiłem ramy G.skill 2x2gb DDR2-1000 PC2-800 CL5-5-5-15 i mam problem bo w biosie jest napisane 800mhz i w rożnych programach także a gdy w opcji System Memory Multiplier (SPD) zmienie na 3.00A(w tedy wyswietla mi 1000mhz) to po 15-20min uzywania komputera robi mi się szary ekran i pomaga tylko reset i moje pytanie jak moge ustawic te ramy na taka wartosc jaka powiny miec. Moja płyta główna to GA-EP45-UD3L z firmy Gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ramy G.skill 2x2gb DDR2-1000 PC2-800 CL5-5-5-15

Coś mi nie gra w tym opisie jeśli DDR2-1000 to nie PC2-800 tylko jakoś PC2-8000.

Bo standardy są takie:

# PC2-8500 (1066MHz)

# PC2-6400 (800MHz)

# PC2-5300 (667MHz)

# PC2-4200 (533MHz)

Daj dokładny model pamięci ze stickera to zobaczymy, albo link do sklepu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Wiesz co? Sięgnij może po instrukcję i poczytaj rozdział poświęcony konfiguracji BIOSu bo zastanawiam się jakim cudem nie jesteś w stanie zmienić [AUTO] na ustawienie najbliższe które przemnożone przez aktualne taktowanie FSB da 1066MHz.

I może sprawdzisz od razu czy zamontowałeś RAM zgodnie z zaleceniami producenta.

tak jak bym nie wiedzial co to jest jesli to jest zablokowane

Memory Frequeney (Mhz) ta opcja? ona jest u mnie zablokowana

System Memory Multiplier

Dołączona grafika

Capisce?

Chyba nic Ci nie pomożemy skoro

ksiazke z opisem biosu przeczytałem i zjej tresci nic nie wynika

ponieważ instrukcja jest po to aby z niej dowiedzieć się które banki pamięci powinny być obsadzone przy pojedynczym zestawie kości pod dual, jak należy ustawić aby system pracował prawidłowo i wszystkie potrzebne urządzenia nie powodowały konfliktów czyli zwiech/wywaleń/BSOD...

Jeśli natomiast twierdzisz że nic nie wyciągnąłeś z informacji zawartych w manualu to lepiej idź do serwisu, powiedz żeby Ci ustawili prawidłowo i bądź lżejszy o kilka PLN.

Bo na chwilę obecną zastanawiam się czy jest sens tracić czas na pomoc komuś kto lekko mówiąc nie rozumie prostych wytycznych.

edit:

I nie kasuj postów na które odpisuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przynajmniej to dobrze. Przy 3.00A ( nie powinno być 3.2 dla 1066MHz? ) ustaw Timingi na 5-5-5-15, podbij napięcie mostka ( MCH ) o +0.125v - czy jakoś - byle nie więcej niz 0.175v, pamięci zostaw na 2.1v, Performance Enhance na Standard.

Nie bawiłem się Gigabytem także nie wiem z czym lubi się gryźć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi