kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Witam kupiłem niedawno nowy komputer i zakupiłem ramy G.skill 2x2gb DDR2-1000 PC2-800 CL5-5-5-15 i mam problem bo w biosie jest napisane 800mhz i w rożnych programach także a gdy w opcji System Memory Multiplier (SPD) zmienie na 3.00A(w tedy wyswietla mi 1000mhz) to po 15-20min uzywania komputera robi mi się szary ekran i pomaga tylko reset i moje pytanie jak moge ustawic te ramy na taka wartosc jaka powiny miec. Moja płyta główna to GA-EP45-UD3L z firmy Gigabyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 sprobuj wgrac najnowyszy bios. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Mam najnowszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiki Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 ramy G.skill 2x2gb DDR2-1000 PC2-800 CL5-5-5-15Coś mi nie gra w tym opisie jeśli DDR2-1000 to nie PC2-800 tylko jakoś PC2-8000. Bo standardy są takie: # PC2-8500 (1066MHz) # PC2-6400 (800MHz) # PC2-5300 (667MHz) # PC2-4200 (533MHz) Daj dokładny model pamięci ze stickera to zobaczymy, albo link do sklepu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=17543 tak sory nie napisalem 0 i ty link to strony producenta http://www.gskill.com/products.php?index=53 Edytowane 26 Stycznia 2010 przez kobex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiki Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Dołóż im troszkę papu - tak z 0,1~0,2V Jak masz default=1,8V to daj 1,9~2,0V Vdimm itd. itp. i sprawdź jakimś LinX'em czy ORTHOS'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Juz to robiłem nawet zwiekszalem do 2.1v i nic nie dało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zmień tylko dzielnik - strap - a nie całą szynę FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) w tym jest problem bo nie wiem jak Edytowane 26 Stycznia 2010 przez kobex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 w tym jest problem bo nie wiem jak Bo ciężko jest pomyśleć czym może być System Memory Multiplier i wartości pod tą linijką w BIOSie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) tak jak bym nie wiedzial co to jest jesli to jest zablokowane Memory Frequeney (Mhz) ta opcja? ona jest u mnie zablokowana Edytowane 26 Stycznia 2010 przez kobex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 ... Wiesz co? Sięgnij może po instrukcję i poczytaj rozdział poświęcony konfiguracji BIOSu bo zastanawiam się jakim cudem nie jesteś w stanie zmienić [AUTO] na ustawienie najbliższe które przemnożone przez aktualne taktowanie FSB da 1066MHz. I może sprawdzisz od razu czy zamontowałeś RAM zgodnie z zaleceniami producenta. tak jak bym nie wiedzial co to jest jesli to jest zablokowane Memory Frequeney (Mhz) ta opcja? ona jest u mnie zablokowana System Memory Multiplier Capisce? Chyba nic Ci nie pomożemy skoro ksiazke z opisem biosu przeczytałem i zjej tresci nic nie wynikaponieważ instrukcja jest po to aby z niej dowiedzieć się które banki pamięci powinny być obsadzone przy pojedynczym zestawie kości pod dual, jak należy ustawić aby system pracował prawidłowo i wszystkie potrzebne urządzenia nie powodowały konfliktów czyli zwiech/wywaleń/BSOD... Jeśli natomiast twierdzisz że nic nie wyciągnąłeś z informacji zawartych w manualu to lepiej idź do serwisu, powiedz żeby Ci ustawili prawidłowo i bądź lżejszy o kilka PLN. Bo na chwilę obecną zastanawiam się czy jest sens tracić czas na pomoc komuś kto lekko mówiąc nie rozumie prostych wytycznych. edit: I nie kasuj postów na które odpisuję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 no taki sam bios mam ja i tam gdzie ty masz 1066mhz to ja mam 800 i nie moge tego zmienic a jak zmienie to gdzie ty masz 2.40b to sie robi szary ekran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 W jakie sloty wsadziłeś kości? Jaki masz procesor? I może zasilacz bo coś mi się nie podoba... I ja nie mam Gigabyte'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Kosci sa w 1 slocie i 3 procesor intel core 2 duo E8400 3.00ghz i zasilacz bequiet! PurePower L7 530W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Przynajmniej to dobrze. Przy 3.00A ( nie powinno być 3.2 dla 1066MHz? ) ustaw Timingi na 5-5-5-15, podbij napięcie mostka ( MCH ) o +0.125v - czy jakoś - byle nie więcej niz 0.175v, pamięci zostaw na 2.1v, Performance Enhance na Standard. Nie bawiłem się Gigabytem także nie wiem z czym lubi się gryźć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobex Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Przestawienie nic nie pomoglo ale i tak dzieki za pomoc napisalem juz email do firmy ktora mi sklada kompa wiec albo oni to naprawia albo oddam na gwarancje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...