milek27 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Witam serdecznie, Zastanawiam się nad kupnem laptopa do 2000zł i na placu boju pozostały: Dell Studio 1555 i Acer Aspire 5738. Oto specyfikacje tych laptopów w cenach do 2000zł znalezione na Allegro: DELL: Intel Dual Core T4200 15,6" 1366 x 768 pikseli 2048 MB DDR2 (800 MHz) ATI Mobility Radeon HD4570 WiFi IEEE 802.11a/b/g brak Bluetooth Windows Vista HB ACER: Intel Dual Core T4300 15,6" 1366 x 768 pikseli 4096 MB DDR3 ATI Mobility Radeon HD4570 802.11 b/g/N-Draft 300Mbit/s Bluetooth 2.0 +EDR Windows 7 HP O mniejszych szczegółach nie wspominałem, bo albo mnie nie interesują, albo obydwa modele je posiadają (typu: dwa mikrofony w Dellu czy slotowy napęd CD). Ogólnie zależy mi na laptopie dość wydajnym (internet, programowanie, gry etc.). Oczywiście w tej cenie to może się Wam wydawać śmieszne, ale sądzę, że ww. sztuki powinny być dla mnie wystarczające (nie mówię tu o jakichś najnowszych grach komputerowych, ale tych sprzed 2-3 lat). Z tego co wiem, to Dell jest liderem na rynku notebooków i to mnie głównie do niego przychyla, ale kiedy patrzę na tego Acera z nieco lepszym prockiem, dwa razy takim ramem w DDR3, n-ką w Wifi i wbudowanym Bluetooth plus na dodatek Windows 7, to stopniowo zmieniam decyzję. Chcę się jednak upewnić, dlatego pytam Was o Wasze opinie na temat tych dwóch modeli - wydajność, awaryjność, kompatybilność, elastyczność w konfiguracji i użytkowaniu itp. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jeśli miałbym brać dla siebie, to bez chwili wahania wybrałbym Della. RAM - można później dokupić, poza tym różnica między DDR3, a DDR2 w tych laptopach jest niezauważalna. Windows -> 7 znacznie lepsze niż Vista, to bez dwóch zdań. Swoją drogą : Dell nie ma jakiegoś programu upgradeów do Win7? Tego Della ustawiałem już dla kilku osób i mogę szczerze powiedzieć, że jest to po prostu świetny sprzęt. Wykonanie jego jest naprawdę dobre i jeśli jest to aspekt liczący się dla Ciebie, to warto wziąć właśnie tego lapka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milek27 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Jeśli miałbym brać dla siebie, to bez chwili wahania wybrałbym Della. RAM - można później dokupić, poza tym różnica między DDR3, a DDR2 w tych laptopach jest niezauważalna. Windows -> 7 znacznie lepsze niż Vista, to bez dwóch zdań. Swoją drogą : Dell nie ma jakiegoś programu upgradeów do Win7? Tego Della ustawiałem już dla kilku osób i mogę szczerze powiedzieć, że jest to po prostu świetny sprzęt. Wykonanie jego jest naprawdę dobre i jeśli jest to aspekt liczący się dla Ciebie, to warto wziąć właśnie tego lapka. Oczywiście, że jest program upgrade do Win7, ale tylko dla Visty Home Premium, a modele tego Della z nią są już nieco droższe. A jak to jest z wbudowanym Bluetooth do Della? Wszystkie egzemplarze na Allegro w okolicy 2000zł nie posiadały tego modułu, mimo że na stronie producenta jest on wymieniony. Co prawda zawsze można wsadzić malutkie BT na USB, ale to już nie to samo. Za dodatkowy RAM i tak trzeba zapłacić w Dellu, a w Acerze mam już na miejscu. No i N-draft w karcie WiFi. Edytowane 26 Stycznia 2010 przez milek27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Ja bym wziął acera, obecnie w domu mam takiego dell'a studio 1555(prawie najbogatsza konfiguracja) i jakoś mnie nie zachwycił, wcześniej miałem styczność z serią xps (13,15), i jakoś dużo bardziej przypadła mi do gustu. Nawet jakby była możliwość upgrade'u do win7 z tego co wyczytałem wychodzi ok. 25e("darmowy upgrade"),z gwarancją CAR również możesz mieć obecnie problemy. Acer może(?), wykonanie gorsze, ale dokupywanie BT czy też win7 nie widzi mi się oraz szkoda ograniczać możliwości sieci jeśli mamy standard N. Jeśli ostatnio w serwisie acera się nic drastycznie nie zmieniło ewentualna naprawa powinna odbyć się sprawniej niż w Dell'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) Za ta sama kase acer wypada lepiej Sam mam della ze słynna gwara NBD (3 lata) ... car to inna bajka ;p Co prawda to prawda wykonanie della przynajmniej w moim wypadku bajka ... osobiscie sprzedalem duzo asusow seria K50 tez ladne lapki za przyzwoita kase na allegro wyrwiesz miesiecznego z grafa na NV juz za 1600zl z win 7 ;p mnie sie udalo tak 3 sztuki kupic - nieudane prezenty ;p Edytowane 27 Stycznia 2010 przez meilbox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Szwagier ma tego Della i jakos mnie nie zachwycił .... Do tego jest sporo osób zgłaszających problem z migotaniem matryc w tych dellach i to niezależnie od konfiguracji. tu masz wątek... http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=23281 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Szwagier ma tego Della i jakos mnie nie zachwycił .... Do tego jest sporo osób zgłaszających problem z migotaniem matryc w tych dellach i to niezależnie od konfiguracji. tu masz wątek... http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=23281 Migotanie matrycy występuje tylko w matrycach full hd przy nie pełnej jasności ekranu. Moduł bluetooth jest na złączu mini pcie karta wygląda tak http://allegro.pl/item896817004_bluetooth_...n_dell_370.html. Co mogę więcej powiedzieć. Seria studio nie jest topową serią, nie ma najlepszych materiałów (magnez) tylko plastik. Jest całkiem nieźle wykonana. Jedynym tak naprawdę zauważalnym minusem jest napęd szczelinowy który lubi sobie paść raz na jakiś czas. Co do gwarancji jeżeli laptop nie pracuję na Ciebie i nie jest Twoim głównym narzędziem pracy brał bym CAR bo pewnie jest tańsza o 300zł a naprawa inżynierem/technikiem i tak jest realizowana zazwyczaj w około 2-3 dni, przy NBD w 90% jest to dzień następny. Jeszcze jedna rada Tak jak pisałem wyżej są problemy z matrycami full hd, jak bym brał tą z rozdzielczością 1366x768 bo full hd przy 15 calach to bez sens (moje prywatne zdanie).Po za tym karta graficzna będzie się przy takie rozdzielczości sprawdzać.Co do wydajności układu graficznego jest ona na poziomie m8600gt bądź nieco wyższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milek27 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Czyli do Della Studio 1555 da się wsadzić wskazany przez Ciebie moduł BT? Po stronie Della stoi jeszcze fakt, że posiada gniazdo Express Card, dzięki czemu zamontowanie USB 3.0 czy nawet tego WiFi Draft-n nie będzie w przyszłości problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Nie wiem co masz na myśli przez usb 3.0 Złącze mini pcie są pod pokrywą. Moduł bt możesz zamontować sobie sam i nie stracisz gwarancji oczywiście,tak samo wymienić pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dau Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Ja również zastanawiałem się nad wyborem pomiędzy tymi modelami. Ostatecznie wybrałem Acera. Niestety mam problem z tylną pokrywą. Po włożeniu baterii przesuwam pierwszą blokadę, a drugiej już się nie da. Instrukcja nic nie wyjaśnia, w sieci też kiepsko z instrukcjami. Ktoś może miał taki problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 I rest my case... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadowek Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Masz problem z acerem? To raczej masz problem z gwarancją :D Ale nie koniecznie, serwis acera najbliższy jest w Czechach niby pewny, ale produkty acera nie są pewne, dlatego acera się nie poleca, pomimo lepszych parametrów za ta cenę niż u konkurentów, a oszczędzamy za słaba jakość wykonania, i dlatego prawie wszyscy odradzają acera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...