Skocz do zawartości
Kacimiierz

Opcje Modernizacji Po Raz N-ty

Rekomendowane odpowiedzi

Czasy sie zmieniaja, mozliwosci i przemyslenia tez.

Na wstepie moge od razu powiedziec, ze calkowita wymiana komputera nie wchodzi w gre, nie chce wydawac 2 czy 2,5 tysiecy na nowy zestaw a zbieranie trwalo by zbyt dlugo, zreszta na wymiane jeszcze przyjdzie czas zapewne za rok czy poltora.

Nie mam az takiego parcia na najwyzsze detale i rozdzielczosci w grach.

W kazdym razie przechodzac do meritum sprawy

Interesuje mnie wymiana nastepujacych podzespolow i chcialem poznac wasze opinie w temacie: co i czy sie oplaca.

Obecna konfiguracja to:

e2160@2,9ghz - zapewne daloby sie wycisnac cos wiecej ale nie chce krzesac z zasilacza ostatnich potow po za tym fabryczne chlodzenie sie klania

hd4850 512/256 - stockowe takty rowniez z powodow zasilaczowych, mysle ze z zapasem mocy mozna by tu cos wyciagnac wiecej

4gb ddr2 kingston 667 - szalu nie ma ale wolalem zrobic upgrade z 2 do 4gb niz zmieniac 2gb wolnych na 2gb szybkich, w tym wypadku chyba raczej ilosc ponad jakosc :P

abit ip35

modecom mc 400W - no i to jest najwieksza blokada w calym tym balecie

seagate 250gb - dokladych parametrow wam nie podam bo nie mam teraz pod reka calej tej kartki, jedyne co moge na ten temat powiedziec to sata II und chyba 16mb cache, rowniez rzecz, ktora mnie niezmiernie irytuje bo notorycznie brakuje mi miejsca

Tak wiec teraz kwestia tego co oplaca sie wymienic w pierwszej kolejnosci, na co i na ile to jest oplacalne

1 - wymiana procesora na cos mocniejszego z serii E8000 albo jakiegos Q ale to juz moglaby byc lekka przesada - powodem zmiany procesora jest fakt, ze to w co gram na codzien nie obsluguje dual core wiec moc jednego jajka gra tu pierwsze skrzypce a 2,9ghz jednak nie starcza.

Fakt lubie pyknac w jakies nowsze tytuly ale nie mam jakiegos specjalnego parcia na maksymalne detale czy wszystkie AA i AF

Od czasu do czasu trafi sie jakas robotka w programie graficznym czy amatorska produkcja filmu z gry :P

2 - wymiana dysku na cos pojemniejszego - mysle, ze w obecnych czasach najbardziej oplacalnym zakupem jest cos o pojemnosci 1 TB - pytanie co, jakiej firmy i jaki model?

3 - zasilacz - 400 W jednak mocno ogranicza tutaj mozwlisco oc jak i lekkiego upgrade, po za tym modecom to taka niska polka "pewnych" zasilaczy

No i tu rowniez pytanie jaki zasilacz tutaj zakupic.

Domyslam sie, ze najpierw opacaloby sie wymienic zasilacz a pozniej ewentualnie inne elementy.

Czekam na Wasze uwagi. :<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. patrz ad3:P

Ad2. Za kolegą Samsung F3, no chyba że SSD 40GB (intel bądź kingston).

Ad3. Kup sobie miernik za jakieś 20pln i sprawdź napięcia, jak są w normie (normę ATX znajdziesz w google) to kręć wyżej proca. Abit ma potencjał, wyciągnij z proca ile się da. Jak wtedy braknie mocy to pomyślimy. Na wypadek jakby napięcia były do bani to może OCZ 500W byłby ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie wierzę żeby MC400 nie starczał do tego zestawu. DC zbyt prądożerny nie jest, Radek też nie ciągnie nie wiadomo ile Watów, chyba tylko minimalnie więcej niż seria HD3000 czyli raczej niewiele. Jak napisał kolega wyżej sprawdź zasilacz miernikiem, podejrzewam, że napięcia będą bardzo dobre. Wtedy kręć dalej i się nie przejmuj, bo ten zasilacz to produkt Fortrona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi