Skocz do zawartości
szym

Składanie Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowilem sobie samemu zlozyc kompa i mam mały problem, nie wiem jak podpiąć guzik wł/wył kompa pod płyte główną

Daje 2 schematy z mojej płyty który ze sposobów bedzie porprawny?

>

2 Pyt. Jak rozpoznać gdzie na zworce mam + i -

3. Podłaczenie zasilania - daje schemat:

>

Pytania:

Czy wystarczy jak podlacze zasilanie pod 4? czy musze podlaczyc i 4 i 25.

Czym wogule jest wejscie 25 ? Z zasilacza pasują tam dwie wtyczki na jednej jest napisane (4+), a na grugiej nic nie pisze. Jeżeli mam je podpinać to ktorą?

I ostatnie pytanie jak umiescić zworke na 13 i od czego ona jest ( w instrukcji jest napisane jumper CMOS)

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Postanowilem sobie samemu zlozyc kompa i mam mały problem, nie wiem jak podpiąć guzik wł/wył kompa pod płyte główną

Daje 2 schematy z mojej płyty który ze sposobów bedzie porprawny?

>

Pierwszy. Wystarczy przeczytac gdzie od czego + i -.

2 Pyt. Jak rozpoznać gdzie na zworce mam + i -

Generalnie to kolor +, bialy/czarny -, ale jakkolwiek bys nie podlaczyl to bedzie dzialac.

3. Podłaczenie zasilania - daje schemat:

>

Pytania:

Czy wystarczy jak podlacze zasilanie pod 4? czy musze podlaczyc i 4 i 25.

Czym wogule jest wejscie 25 ? Z zasilacza pasują tam dwie wtyczki na jednej jest napisane (4+), a na grugiej nic nie pisze. Jeżeli mam je podpinać to ktorą?

I ostatnie pytanie jak umiescić zworke na 13 i od czego ona jest ( w instrukcji jest napisane jumper CMOS)

Pozdrawiam !

1) musisz podalczyc 4 i 25

2)zasilanie procka, obie beda pasowac (jedna bedzie miec identyczne wtyki jak gniazdo, druga nie, uklad kabli jest taki sam : 12v i gnd, żółte kable zawsze w strone zatrzasku)

3)Zworka do resetowania ustawien biosu. Przekladasz kiedy nagrzebiesz w biosie tak, ze komp nie wstaje.

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Pierwszy sposob

2. Zazwyczaj - to bialy kabelek.

3. Wejscie atx 24 jak juz. W tym przypadku musi byc podlaczone 24 do dozej wtyczki i 4 pin do tej drugiej po drogiej stronie.

Zostalem uprzedzony ;D

A z zwrotka to zazwyczaj normalna pozycja to 1-2 czyli pierwsze dwa piny od lewej.

Edytowane przez freeq27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi