Skocz do zawartości
STAN OC

Sieć między dwiema chatami na odległość 90m

Rekomendowane odpowiedzi

Chcemy z sąsiadem połączyć swoje kompy skrętką. Kabel mam zamiar puścić z mojego dachu do dachu sąsiada bez ciągnięcia kabla po słupach.

Planuje puścić stalową linkę do której będzie przyczepiony kabel(skrętka).

Nie chce sie bawić w puszczanie kabla "na czarno" po słupach bo prędzej czy później ktoś z energetycznego sie dojebie, a pozwoleń na przeciąganie po słupach podobno i tak nie dają.

Do tego gdybym już połączył jakoś te kompy, planuje założyć DSL TP 512 i powiększać sieć.

Nie jestem pewien czy to wypali ze względu na dużą odległość ok.90m.

Może w tym wypadku pomoła by jakaś radiówka ???

Może ktoś z was już miał taki problem i coś mi doradzi.

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcemy z sąsiadem połączyć swoje kompy skrętką. Kabel mam zamiar puścić z mojego dachu do dachu sąsiada bez ciągnięcia kabla po słupach.

Planuje puścić stalową linkę do której będzie przyczepiony kabel(skrętka).

Nie chce sie bawić w puszczanie kabla "na czarno" po słupach bo prędzej czy później ktoś z energetycznego sie dojebie, a pozwoleń na przeciąganie po słupach podobno i tak nie dają.  

Do tego gdybym już połączył jakoś te kompy, planuje założyć DSL TP 512 i powiększać sieć.

Nie jestem pewien czy to wypali ze względu na dużą odległość ok.90m.

Może w tym wypadku pomoła by jakaś radiówka ???

Może ktoś z was już miał taki problem i coś mi doradzi.

:?:

ja mialem identyczny dylemat. Ale przewieszka wisi juz prawie 2 lata (skretka opleciona wokol stalowej linki), wszystko dziala jak nalezy. Odlegolosc- jakies 100m.

Wiec nawet sie nie zastanawial nad czyms radiowym, szkoda kasy. Mlotek, wiertarka, srubokret do reki, wskakuj na dach i do roboty! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi