n0nick Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Witam Obecnie moim sprzetem jest notebook lenovo n100 z 1,5gb ram... standard. Porzebuje dużego ekranu albo nawet dwóch, dlatego zastanawiam się nad zakupem pc albo właśnie nettopa. Zostala tylko kwestia wydajności. Całkowicie wypadlem z kwesti sprzetowych, mam nadzieje że mi pomożecie. Sprzet bedzie wykorzystany do netu i pracy z vmware. Czy taki nettop Asrock z Atom 330 ION bedzie wystarczający? Przykladowe obciazenie: - opera, firefox - w kazdej po 10 zakladek - vmware - 2 systemy xp/vista Wystarczy nettop czy jednak bude (pc)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Napisz, ile masz do wydania. Nettop to platforma ciężka w modyfikacji. Klasyczna buda chyba lepiej się sprawdzi. Przy użyciu płyty i obudowy mATX można uzyskać dość małe wymiary, jeśli zależy Ci na miejscu na biurku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0nick Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) Cena? - rozsadnie - ok 1500zł. Gry, kodowanie filmow itd.. nie wchodzi w rachube.Modyfikacji raczej nie będzie, prędziej wymienie na nowy :) Piorytetem jest stabilna i komfotowa praca przy jednoczesnie uruchomionych 2 wirtualnych maszynach i do tego net. Obudowa mATX wydaje sie byc ciekawa propozycja. Praca na kompie 12h dziennie, fajnie jakby byl cichy i obsluzyl 2 monitory. Edytowane 27 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Wirtualna maszyna + atom to IMO strzał w kolano. Dwie wirtualne maszyny, to strzał w oba kolana. Tak na poważnie : Może jakieś ZOTACowe rozwiązanie? Nawet na platformie 775, jesli kompa ma być z cyklu "złożyć raz, a potem klucz do obudowy wyrzucić do stawu". Konkretniej : http://www.allegro.pl/item900950521_zotac_...gf9300_g_e.html + http://www.allegro.pl/item900614178_intel_...0_2_50_ghz.html (4 rdzenie z wirtualizacją) do tego RAM, obudowa,chłodzenie, zasilacz.. to już wedle uznania. Tu płacisz ~860 PLN za maleńką płytę główną z 2 wyjściami na monitory (hdmi+dvi = można mieć 2x cyfrowe wyjście), procka 4rdzeniowego z wirtualizacją i myślę, że do zastosowań jakie opisałeś jest do niegłupi zestaw. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 W trochę innym ujęciu: płacisz 509 PLN za płytę trochę mniejsza od mATX + pasywną grafikę z 2 wyjściami + kartę WiFi. Wydaje mi się, że taki zestaw można kupić osobno taniej: sieciówka WiFi + dobra płyta z integrą lub prosta płyta z integrą + druga karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 IMO format ITX jest fajny, jak chce się zaoszczędzić na miejscu. Są też rozwiązania na starszych chipsetach, albo AMDowskie -> tam słabszą płytkę mozna dostać za mniejszą cenę (przykładowo : http://www.allegro.pl/item893047997_plyta_...ini_itx_fv.html ). Chciałem pokazać, że w tej cenie można zmontować mały komputerek wszystkomający, taki do pracy jak znalazł. Oczywiście można wybrać rozwiązanie tańsze, ale moim zdaniem z płytek ITXowych ten zotac z 9300 jest najlepszy, mimo swojej ceny. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0nick Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dzieki za odpowiedzi! Zdecydowałem się jednak na pc. Tylko teraz została kwestia konfiguracji. Moja wiedza o pc skończyła się na celeronie 500, 64 mb ram i rivie tnt :D Kompletnie nie znam dzisiejszych trendów. Proponuje taki zestaw do moich zastosowań (wirutalna maszyna x2 + komfortowa praca typowo biurowa) Procek wystarczy czy trzeba cos mocniejszego? Procesor : AMD Athlon II X2 240 Płyta Główna : ASRock M3A785GMH RAM : 2x GoodRam 2GB 1600MHZ Beda podlaczone 2 monitory, praca srednio 12h dziennie. Zalezy mi na wzglednej ciszy. Jaki dysk, zasilacz, obudowe (nie musi byc ladna) proponujecie? Dzieki za sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 HD502HJ, CM Elite, Delta/Fortron 400W. Ewentualnie zmień proca na x3 425. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...