Skocz do zawartości
n0nick

Nettop Alternatywą Dla "zwykłego" Pc-ta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie moim sprzetem jest notebook lenovo n100 z 1,5gb ram... standard. Porzebuje dużego ekranu albo nawet dwóch, dlatego zastanawiam się nad zakupem pc albo właśnie nettopa. Zostala tylko kwestia wydajności. Całkowicie wypadlem z kwesti sprzetowych, mam nadzieje że mi pomożecie. Sprzet bedzie wykorzystany do netu i pracy z vmware. Czy taki nettop Asrock z Atom 330 ION bedzie wystarczający? Przykladowe obciazenie:

- opera, firefox - w kazdej po 10 zakladek

- vmware - 2 systemy xp/vista

Wystarczy nettop czy jednak bude (pc)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena? - rozsadnie - ok 1500zł.

Gry, kodowanie filmow itd.. nie wchodzi w rachube.Modyfikacji raczej nie będzie, prędziej wymienie na nowy :) Piorytetem jest stabilna i komfotowa praca przy jednoczesnie uruchomionych 2 wirtualnych maszynach i do tego net. Obudowa mATX wydaje sie byc ciekawa propozycja. Praca na kompie 12h dziennie, fajnie jakby byl cichy i obsluzyl 2 monitory.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wirtualna maszyna + atom to IMO strzał w kolano. Dwie wirtualne maszyny, to strzał w oba kolana. Tak na poważnie : Może jakieś ZOTACowe rozwiązanie? Nawet na platformie 775, jesli kompa ma być z cyklu "złożyć raz, a potem klucz do obudowy wyrzucić do stawu". Konkretniej :

http://www.allegro.pl/item900950521_zotac_...gf9300_g_e.html + http://www.allegro.pl/item900614178_intel_...0_2_50_ghz.html (4 rdzenie z wirtualizacją) do tego RAM, obudowa,chłodzenie, zasilacz.. to już wedle uznania. Tu płacisz ~860 PLN za maleńką płytę główną z 2 wyjściami na monitory (hdmi+dvi = można mieć 2x cyfrowe wyjście), procka 4rdzeniowego z wirtualizacją i myślę, że do zastosowań jakie opisałeś jest do niegłupi zestaw.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trochę innym ujęciu: płacisz 509 PLN za płytę trochę mniejsza od mATX + pasywną grafikę z 2 wyjściami + kartę WiFi. Wydaje mi się, że taki zestaw można kupić osobno taniej: sieciówka WiFi + dobra płyta z integrą lub prosta płyta z integrą + druga karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO format ITX jest fajny, jak chce się zaoszczędzić na miejscu. Są też rozwiązania na starszych chipsetach, albo AMDowskie -> tam słabszą płytkę mozna dostać za mniejszą cenę (przykładowo : http://www.allegro.pl/item893047997_plyta_...ini_itx_fv.html ). Chciałem pokazać, że w tej cenie można zmontować mały komputerek wszystkomający, taki do pracy jak znalazł. Oczywiście można wybrać rozwiązanie tańsze, ale moim zdaniem z płytek ITXowych ten zotac z 9300 jest najlepszy, mimo swojej ceny.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi!

Zdecydowałem się jednak na pc. Tylko teraz została kwestia konfiguracji. Moja wiedza o pc skończyła się na celeronie 500, 64 mb ram i rivie tnt :D Kompletnie nie znam dzisiejszych trendów. Proponuje taki zestaw do moich zastosowań (wirutalna maszyna x2 + komfortowa praca typowo biurowa) Procek wystarczy czy trzeba cos mocniejszego?

Procesor : AMD Athlon II X2 240

Płyta Główna : ASRock M3A785GMH

RAM : 2x GoodRam 2GB 1600MHZ

Beda podlaczone 2 monitory, praca srednio 12h dziennie. Zalezy mi na wzglednej ciszy. Jaki dysk, zasilacz, obudowe (nie musi byc ladna) proponujecie? Dzieki za sugestie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi