Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kiedys ktos tu juz wspomnial o zakopywaniu rur pod ziemia aby schlodzic wode a ja wpadlem na inny pomysl 8O przytastac do pokoju zwykly grzejnik i podlaczyc go zamiast chlodnicy 8) powieszchnia ogromna jak cholera wiec z oddawaniem ciepla nie byloby problemu tylko ile wody wchodzi do takiego grzejnika?? i cos mi sie tak wydaje tez ze zwykla pompka nie nadalaby sie no a w zimie mozna taki grzejnik wywalic na balkon to juz super by bylo moze te -10C 8) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wystawisz latem to będziesz miał ogrzewanie proca :D

Nie wiem czy dobrze myśle ale taki kaloryfer to nie jest najlepszy do oddawania ciepła, bo on się pierwsze nagrzewa i jeszcze potem długo zostaje ciepły, i nie oddaje od razu całego ciepła, bo musi zostać jeszcze te ciepło dla pozostałych kaloryferów w obiegu. Musiałbyś też korzystać chyba z tych nowych kaloryferów, bo te żeliwne są do d***.

PS.

Jakie rury o średnicy 15mm i 20 cm mają najlepszą przewodność cieplą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy zastosowac konwektory

wchodzi do nich pare litrow wody

powiedzmy ze taki 2 -3 litrowy

a oddaja ponad 600 wat ciepla (mam taki z w lazience na reczniki z 24 rurek i ma 850 wat wydajnosci)

jednak uwazam ze lepsze beda takie jak w pokju plaskie - lepiej powietrze przeplywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I woda zamarznie w tym grzejniku  w zime !! To chyba ni jest dobry pomysl !!

WC nie znaczy ze tam musi woda płynąc (np. Borygo zimowe) ... poprawcie mnie jesli sie myle

Oczywiscie ze nie musi woda plynac, mozesz nawet piwem zalac (Tyskim ofkozz)

Chodzi o to ze woda, ma dobra pojemnosc cieplna.

Takie Borygo, jest dobre, owszem, ale w aucie bo, nie zamarza i nie zagotuje sie w wyzszej temperaturze, ale nie jest najlepszy do odprowadzania ciepla w kompie.

Przeciez nie masz tam temperatur rzedu 90 - 100*C ??

Byly juz zreszta o tym posty na forum.

Na 100% nie warto lac Boryga do WC, przynajmniej w czystej postaci.

Mozna go domieszac do wody, ze wzgledu na glony jakie sie niektorym pojawiaja w WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC nie znaczy ze tam musi woda płynąc (np. Borygo zimowe) ... poprawcie mnie jesli sie myle

Takie Borygo, jest dobre, owszem, ale w aucie bo, nie zamarza i nie zagotuje sie w wyzszej temperaturze, ale nie jest najlepszy do odprowadzania ciepla w kompie.

Ale ja o zamarzalnosci wody i zimie mowilem :) latem woda z "uszlachetniaczami" efkors ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja o zamarzalnosci wody i zimie mowilem :) latem woda z "uszlachetniaczami" efkors ;)

Erio

Jezeli woda bedzie krazyc, to jakim cudem ma Ci zamarznac ?

No chyba ze bedziesz ta chlodnica caly czas za oknem trzymal, nawet jak kompa nie odpalasz ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak fajnie chłodno będzie w promieniu z 3km:)

Kaczor, Ty myslisz ze rtec jest chlodna ? tak sama z siebie ?

Pomijam aspekt : finansowy i ekologiczny.

Ale tez zdrowia zycze z ciezarem takiego chlodzenia, o sile pompki nie wspominam :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka jest temp krzepniecia rteci cos ok - 30. Wiec teoretycznie nadawala by sie do celow przewidywanych powyzej. Z pompka tez bylby problem- rtec jest chyba gesta / nie wiem nigdy nie widzialem rteci poza termometrem :)/.

Ale i tak jak ktos by sie dowiedzial o takiej ilosci rteci to by cie zwineli za terroryzm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem jak ty ale ja nie jestem tak odważny żeby pić taki drogi spirytus. Ale możesz też użyć denaturatu i będziesz miał od razu zabarwiony na fajny kolor wode w wc. A jak chcesz "czysty" denaturat to zawsze jest chleb ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...