Skocz do zawartości
rooneq

Procesor 775 Do 300 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem procesora do 300 pln. Miał być to E6750, albo jakiś E7x00 używany ofc. Dziś napotkałem na allegro procki dual core E6300 2.8, E6500 2.93 i E5400 2.7, ich OC jest całkiem pokaźny 3,8-4.0GHz bez większych problemów, ale za to tylko 2 mb cache... Cenowo są zbliżone 200-300 pln. Teraz tylko który wybrać, w tej chwili jestem za E6300 i E6500, ale nie widziałem jeszcze OC tego 2.

Procek ma pracować z:

Asus P5N-E SLI

Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz

Zasilacz: Chieftec 450 W

Radeon HD4870

Do tej pory chodzi na E4400 3.1 GHz, ale niewystarczające OC blokuje mi grafikę.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli byś pytał o procka do 350 PLN to odpowiedziałbym bez chwili wahania http://www.allegro.pl/item894077490_intel_...ox_uzywany.html . Ale że pytanie jest o coś do 300, to bierz coś z jak największym cache. Same GHz nie zdadzą się na wiele, jeśli teraz masz E4400 ładnie podkręconego.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałbym zapolować na E8200 np:

http://www.allegro.pl/item880346862_intel_..._gwarancja.html

E6300 to to samo co E5200, tyle że z wyższą szyną co tak naprawdę niewiele nam daje, a E5200 @4ghz możesz kupić już za 200zł.

E8200 to inna bajka, 6MB L2, to 2x więcej od nawet E7xxx, nie mówiąc o PDC E5xxx czy E6xxx 2MB L2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety seria E8xxx jest poza moimi funduszami, 300 to taka górna granica z wysyłką. Ciągle się zastanawiam między E6750 i jakimś Dual Corem. Oba te procki będą pracowały na podobnych taktowaniach, tyle że cache 2x większy w E6750. Znalazłem test z hd4870 i wg. niego potrzeba procka (w tescie E6750) @ 3,36+ żeby dobrze chodził. Z drugiej strony szkoda mi pieniędzy, bo w przyszłym roku, albo może nawet na jesień zamierzam przesiąść się na i5/i7, to praktycznie wszystko pojdzie w pi*du i zostanie tylko grafika, o ile ona też nie pojdzie...

test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja liczę , że moją zamianę będzie warto zrobić , a startuje z nieco wyżej postawionego proca niż ty (2mb cache i takty 3,17).

Do geszeftu będę musiał dopłacić pewnie ze 100-120zł, ale będzie trochę zabawy z oc i mam nadzieję 15-20% większa wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek doszedł. Nawet niezłe OC 3.6 - 1.475V FSB 450. 3.4 ~ 1.40V. 3.2 ~ 3.25V (mogą być małe różnice, gdyż dosyć mocno skakałem z FSB i napięciami). Póki co testuje orthosem (30 min|| small FFTs ||temp. 60C || 0 błędów) ale powinno być dobrze, wcześniej puszczałem IntelBurnTest i było ok.

Wyższe OC raczej nie wchodzi w grę, bo nawet 50MHz więcej zaniża ramy z 900MHz na ~850MHz, więc nie ma sensu. Dopiero przy FSB 500 ramy pracują na normalnych częstotliwościach, tzn pracowały by bo na 4GHz to chyba nawet ES nie wejdzie.

Generalnie spodziewałem się @ 3.8, ale to już sporo wyższe napięcia potrzeba, może któregoś dnia spróbuje wyciśnąć z niego maxa.

Z drugiej strony narzekać też nie mam co, bo jak czytałem sporo E6750 zatrzymywało się na @3.4-3.5, chyba że ludzie źle z nimi kombinowali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można w 99% przyjąć że wydajność E6750 @ 3.4GHz = C2D E7xx @ 3.4, lub Pentium E5xxx @ 3.5GHz.

Bierz zatem E5xx. Jest zimniej, taniej i lepsze OC.

napisz jak go potestujesz, jak się kręci itp, bo jak się 45nm nie polubi z moją płytą to też będę musiał kupić E6750

Napewno się nie polubi ;) zapomnij o 45nm, szukaj czegoś z serii E6xxx 65nm z 4MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowie mi ktoś co będzie lepsze bo mam ten sam dylemat miedzy 6750 a 7400.Gdzies widzialem test i oba proce wychodzily podobnie

Tobie się tylko wydaje, że masz dylemat :P w związku z Twoimi pamięciami i chęcią podkręcania procka szukaj czegoś na magistrali 200(800) lub 266(1066), a 333(1333) raczej sobie odpuść ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi