Skocz do zawartości
Rafalox

Dziwne Piksele Na Ekranie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu na ekranie monitora występują dziwne piksele ułożone w rządki z góry na dół, nie ma ich wiele jednak jest to denerwujące :angry: . Kiedy np włączę przeglądarkę piksele ułożą się inaczej mniej lub bardziej chaotycznie Z tego co zauważyłem występują one tylko na obrazie 2D w grach to znaczy 3D tego nie zauważyłem ( może źle patrze). Komputer się nie resetuje, gry chodzą dobrze ( call of duty 2, wiedźmin)

Sprawdziłem monitor i jest w porządku, odinstalowałem sterowniki karty graficznej i wtedy piksele też występują. Po zainstalowaniu sterów bez zmian. Wyjąłem kartę ze slotu przedmuchałem z kurzu i nic to nie dało.

Co o tym myślicie , czy to coś z pamięcią karty graficznej, czy można to reklamować?

Posiadam kartę Radeon Palit 4850 512 MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli grafa się nie przegrzewa,stery masz postawione na nowo,to mogą padać pamięci.Mogę się mylić,ale ostatnio też tak miałem z grafą,na początku delikatnie w niektórych grach,poźniej coraz częściej na pulpicie,w końcu po kilku tygodniach trup.

Na początek zmniejsz jej takty i zobacz czy dalej występują artefakty.

Edytowane przez Gr3gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, że tylko w 2D tak masz, tym bardziej, że w 2D schodzą taktowania rdzenia z 685 na 500, pamięci mają te same tatkowanie w 2D i 3D więc na pewno nie one są winne. Zrób screena i pokaż jak to wygląda. Jakie masz temp w 2D i 3D? Może rdzeń dostaje za niskie napięcie w trybie 2D i stąd te artefakty? Spróbuj zrobić underclocking gpu i pamięci też możesz (w trybie 2D) i zobacz czy dalej ta przypadłość będzie miała miejsce, albo zwiększyć napięcie w trybie 2D, ale to już musisz pobawić się w edycje biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi