Skocz do zawartości
Heihaki

Wybór Zasilacza Pod Aktualny Zestaw I Zmodernizowany.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym się Was poradzić w sprawie wyboru zasilacza do mojej konfiguracji. Niedawno spalił mi się komputer i kupiłem nowe części - raczej budżetówka. Tj.

- Gigabyte GA-G31M-ES2L KLIK,

- Intel E3200 (2400 Mhz) KLIK,

- GoodRam 2x1GB 800Mhz,

- Samsung HD322HJ (320GB) KLIK,

- nagrywarka LG (ze starego komputera),

- Sound Blaster X-Fi Xtreme Music.

No i teraz mam zamiar dokupić Geforca GTS 250 1GB/256-bit (Asus KLIK lub Gigabyte KLIK). Do tego zestawu mam upatrzony zasilacz BeQuiet! Pure Power 530W KLIK lub Straight Power 580W KLIK. Powyższe zasilacze na pewno uciągną mój zestaw, ale proszę mi wytłumaczyć jaka jest miedzy nimi różnica prócz ceny? (oscylująca w granicach 100 zł) Wyczytałem gdzieś, że droższy model ma 20 cm dłuższe kable (60cm), co w moim przypadku nie jest konieczne, ale jakie są inne różnice?

Chciałbym jeszcze uczulić, że w przyszłości mam zamiar wyciągnąć z tej płyty trochę więcej i zmienić konfigurację na:

- Intel Core 2 Quad Q8400 KLIK,

- 2x2GB 1066Mhz RAMu,

- 2x Samsung HD322HJ (RAID 0).

Kartę graficzną i płytę główną zostawiłbym z aktualnego zestawu. Jednakże nie chciałbym zmieniać ponownie zasilacza. Tutaj kolejne pytanie - czy w/w zasilacze dadzą sobie radę z taką konfiguracją?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Heihaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) wystarczyła by spokojnie dobra 400w

2) roznice: "580w" ma odpinane kable i jest cichszy. +troszeczke wyższa sprawność. Uprzedzając twoje pytanie: słabo opłacalny.

różnica prócz ceny? (oscylująca w granicach 100 zł)

100? raczej 150+ zeta z tego co widze (~400zł vs ~250zł), w niektorych sklepach różnica nawet >200.

Edytowane przez sosna24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi