pastel Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 (edytowane) tak, wiem, że nie ma się co pakować w ogniwa peltiera i że w ogóle lepiej zrobić chillera. choć i tak połowa postów będzie zawierała dezaprobatę co do mojego pomysłu :D w każdym razie mam na celu sprawdzenie, czy rzeczywiście peltiery są niewarte uwagi schemat przedstawiający co zamierzam zrobić: ogniwo peltiera zamierzam dać o mocy 267W, 50x50mm jeśli to wszystko będzie działać, może dam drugie ;) na razie mam tylko pompki: i bloczek na procesor - Swiftech Storm jako chodnicę chcę użyć chłodnicy od fiata ducato - 150zł nówka, więc się skuszę ;) zasilanie to raczej zasilacz od kompa ok. 300W, na 12V ogniwo będzie miało 65% mocy, czyli rozsądnie, no i sprawność będzie rozsądna ;) sterowanie PWM'em z pojedynczym MOSFET'em chyba będzie OK prosiłbym o wszelkie sugestie ;) Edytowane 28 Stycznia 2010 przez pastel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Jaki/e planujesz blok/i ma pelty? Chodzi o to, aby ciecz jak najdłużej pozostawała w kontakcie z chłodzoną peltem miedzią. Zasilacz- szukał bym rozwiązania które gwarantowało by większą sprawność ogniwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Ja bym się zastanawiał który blok odessie energię z peltiera ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 storm to chyba nie jest za tęgi blok do tego rozwiązania. jak masz zamiar ustawić pompy? równolegle czy szeregowo? bo szeregowo są ponoć łatwiejsze do okiełznania, choć z względu na ciśnienie dałbym je tutaj równolegle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 storm to chyba nie jest za tęgi blok do tego rozwiązania. jak masz zamiar ustawić pompy? równolegle czy szeregowo? bo szeregowo są ponoć łatwiejsze do okiełznania, choć z względu na ciśnienie dałbym je tutaj równolegle.:facepalm: ja tam widzę 2 obiegi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 :facepalm: ja tam widzę 2 obiegizmęczony dziś jestem. sorki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 tak, wiem, że nie ma się co pakować w ogniwa peltiera i że w ogóle lepiej zrobić chillera. choć i tak połowa postów będzie zawierała dezaprobatę co do mojego pomysłu :D w każdym razie mam na celu sprawdzenie, czy rzeczywiście peltiery są niewarte uwagi schemat przedstawiający co zamierzam zrobić: ... ogniwo peltiera zamierzam dać o mocy 267W, 50x50mm jeśli to wszystko będzie działać, może dam drugie ;) ... i bloczek na procesor - Swiftech Storm jako chodnicę chcę użyć chłodnicy od fiata ducato - 150zł nówka, więc się skuszę ;) ... zasilanie to raczej zasilacz od kompa ok. 300W, na 12V ogniwo będzie miało 65% mocy, czyli rozsądnie, no i sprawność będzie rozsądna ;) sterowanie PWM'em z pojedynczym MOSFET'em chyba będzie OK prosiłbym o wszelkie sugestie ;) ehh, nawet nie jesteś blisko zrozumienia jak deleko jesteś od celu... :) w bardzo dużym skrócie, bo nie chce mi się pisać tego po raz n-ty: Może by tak zajrzeć do datasheeta? Peltier o mocy cieplnej Q~250W ma typowo R=0.3ohm, V=17V a) 12V/0.3ohm = 40A - niech no się zastanowię -> 480W? -> zasilacze Ci się pomyliły. b) 12V^2/17V^2 = 0.49 Pmax -> mocy też nie umiesz policzyć (U^2/R - zależność "kwadratowa" od napięcia) c) nie wysterujesz peltiera bezpośrednio mosfetem - dochodzi ogromna pojemność złącz -> IGBT 100-150A? (no i ten śmieszny zasilaczyk pecetowy raczej oszaleje przy takich impulsach). Peltiera trzeba zasilać regulowanym napięciem stałym. d) 0.49*267W = 130.8W -> przy jakiej różnicy temperatur? odpowiedź: 0.000st.C :lol: e) 2 obiegi są bez sensu -> dochodzą zbędne wymienniki, dodatkowe straty. Biorąc powyższe pod uwagę, rada: daruj sobie, bo nie bardzo masz pojęcie co chcesz zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 ma 30A przy 15.4V, wiem, że zależność jest kwadratowa: 12V^2/15V^2 ~ 64% dzięki za rady co do zasilania, tu nie miałem pojęcia, co chcę robić ;) jaki zasilacz polecasz użyć? jeśli nie PWM, to jak mam to sterować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Podaj model peltiera / linka do PDF. Wydajność ogniwa zależy proporcjonalnie od prądu, nie od napięcia (to powyżej to wersja uproszczona). Tak na prawdę potrzebne jest wysokosprawne źródło prądowe - ponieważ rezystancja zależy od temp. strony gorącej, a ta będzie zmienna (zmienna moc CPU, lato/zima - przy tej samej wydajności WC) Są więc 2 opcje: - zbudowanie przetwornicy, która w sprzężeniu zwrotnym reguluje prąd obciążenia (zasilacz 12V nie wystarczy - mod na 15V lub zasilacz 24V przemysłowy) - WC musi mieć spory zapas mocy, aby można było wydajnością wentylatorów regulować temp. strony gorącej. Wszystko też zależy od tego ile chcesz mieć na CPU. Realnie peltier jest użyteczny do różnicy temp. ~20-25st.C - więcej się nie da przy pojedyńczym ogniwie, chyba że chcesz chłodzić atoma ;) Zakładając temp. CPU max =20st.C, dt=20st.C, temp. strony gorącej nie może przekroczyć 40st.C .To już jest niemałym wyzwaniem - moc do rozproszenia ~400-500W, temp otoczenia 25st.C (optymistycznie) -> Rth=15stC/500W = 0.03W/st.C - bardzo ciężko coś takiego uzyskać, chyba że wstawisz chłodnicę od Scani ;) Niestety nic nie napisałeś o podstawowych założeniach / oczekiwaniach - a od tego należałoby zacząć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegoly.aspx?TowarId=2141 - więcej niestety nie wiem :D założenia mam takie, żeby Phenoma TWKR schłodzić do około 10*C - 15*C do codziennej pracy. zawsze mogę dać 2 chłodnice od Ducato - są cholernie tanie :D a gdyby do PWM'a dać układ całkujący, ma to sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 Osobiście sądzę, że schładzacz fc był by efektywniejszy , prostszy i tańszy- odpada zasilacz do peltów itp... Parę lat temu ktoś się bawił w podobnym stylu i chyba ostatecznie sprzedał wszystko w cholerę... Wyniki były dalekie od założeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 (edytowane) w 100% zgadzam sie z tomcatem. pomojajac problemy z zasilaniem [bodowa nowego zasialcza] to zostaje jeszcze kwestia czasu jaki woda bedzie miala kontakt z zimnym peltem. przy takich pompach woda przeplynie 'nie zauwazajac' roznicy. przy fc parownik mozna uksztaltowac w spirale czy cos w den desen, wsadzic do jakiegos duzego czegos rezo-podobnego i woda wtedy bedzie sie mrozic. przy pelcie jak chcesz to rozwiazac? aluminiowy rez i na scianach pelty? nie wypali. nie lepiej polozyc jednego ~150w pelta bezposrednio na cepa? napewno da to lepsze efekty, anizeli takie cudo. u mnie na jakis 90w pelcie na e7200 i nisko-budzetowym wc bylo w idlu 16st, natomiast w stresie 33-35st. co prawda pII ma troszku wieksze tdp to i mocniejszego pelta trza by zastosowac, wiec i wydajniejsze wc. ale i tak moim zdaniem taka konstrukcja mija sie z celem. no bedziesz mial fajne temp na niskich taktach i niskim napieciu, ale coz z tego. po znacznym podniesieniu napiecia, tdp idzie drastycznie w gore, peltier przestaje wyrabiac i proc sie gotuje. jak dla mnie strata czasu i pieniedzy, nic ponad to Edytowane 30 Stycznia 2010 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 fakt, szkoda czasu, rzucam projekt :wisielec: w każdym razie wielkie dzięki za objaśnienia i wybicie mi tego pomysłu z głowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezary555 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) ktos jednak rozwinal twoj pomysl :) http://www.frozencpu.com/products/7316/ex-...html?tl=g30c105 ciekawe urzadzenie tylko czy wydajne bo napewno nieoplacalne :( Edytowane 8 Lutego 2010 przez cezary555 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 P3 i 2mx400 schłodzi ale nic pozatym.... 130W poboru mocy to jakies 60W mocy chłodniczej... do tego za 634.95$ w polskich realiach moza złożyć potwora freonowego... Wole juz agregat FWC 130W znacznie więcej ciepła odbierze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...