turtlesomaniak Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 (edytowane) Witam , mam internet kablowy 1mb z Multimedi , polaczony kablem USB z modemu do kompa , ostatnio czesto resetowal mi sie modem i kazali mi podlaczyc pod kabel sieciowy gdyz moze to byc wina zailki (tak mowia) Podlaczam takze lapka gdy brat wraca ze studiow poprzez kabel skrosowany i udostepnianie lacza . Gdy jestem podlaczany poprzez kabel USB z modemu do kompa serwera i kablem skrosowanym do lapka to internet jest na obu kompach, lecz po podlaczeniu kablem sieciowym do serwera , skonfigurowaniu nowego polaczenia tak jak bylo na usb ( udostepnianie polaczenia itp) internet na serwerze jest ale na lapku juz nie , na lapku nic nie jest zmieniane oba komputery sie widza pinguja itp lecz niestety na 2 nie ma neta , w czym moze tkwic problem ? P.S czy resetowanie sie modemu nie jest spowodowane tym ze owy modem ma juz okolo 8 lat ? Edytowane 18 Lutego 2010 przez turtlesomaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 (edytowane) Podasz model modemu czy mamy wróżyć z fusów ? Po odpięciu USB i skonfigurowaniu połączenia na "serwerze" po lanie prawdopodobnie zmienia się IP "serwera" więc strzelam, że musisz konfigurować od nowa również na laptopie. Edytowane 28 Stycznia 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtlesomaniak Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 (edytowane) Podasz model modemu czy mamy wróżyć z fusów ? Po odpięciu USB i skonfigurowaniu połączenia na "serwerze" po lanie prawdopodobnie zmienia się IP "serwera" więc strzelam, że musisz konfigurować od nowa również na laptopie. Motorola SB4200E na "serwerze" gdy jest podpiety przez kabel usb to polaczenie mam skonfigurowane tak zeby udostepnialo polaczenie a adres ip uzyskuje automatycznie , na 2 polaczeniu z lapkiem jest ustawione 192.168.0.1, a na lapku automatycznie . gdy podlaczam z modemu do serwera przez kable sieciowy to tak samo konfiguruje te nowe polaczenie ,zeby sam pobieral ip i udostepnial polaczenie a w polaczeniu 2 nic nie zmieniam ,czyli nadal jest tam 192.168.0.1 przez usb dziala a kabel sieciowy nie , a wszytko jest tak samo skonfigurowane :/ Edytowane 28 Stycznia 2010 przez turtlesomaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Opcja 1: Zgodnie z instrukcją: http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzy...DEM%20SB4200-_E Podlacz modem przez usb do 1 komputera, drugi komputer podepnij do modemu przez ethernet, dziki temu bedziesz mial internet niezaleznie(nie trzeba bedzie wlaczac desktopa zeby internet byl na laptopie) Opcja 2(to co chcesz zrobic): Podłącz modem i laptopa przez ethernet do komputera 1. Na połączeniu z modemem ustaw udostepnianie polaczenia internetowego, dla polaczenia z laptopem system przydzieli ci adres 192.168.0.1 z maską 255.255.255.0. Na laptopie ustaw adres 192.168.0.2 z maską 255.255.255.0 i bramą 192.168.0.1 . Wpisz adresy dns: 192.168.0.1 i 194.204.152.34 Edytowane 29 Stycznia 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtlesomaniak Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 zkonfigurowalem tak jak napisales i nadal to samo , nie ma netu na lapie oba kompy sie widza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Czy udostępnianie masz na właściwym połączeniu ustawione? Na którym? Masz jakiegoś dodatkowego firewalla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtlesomaniak Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 (edytowane) ok jestem w 100% pewny ze blokuje mi program cfosspeed , po formacie i skonfigurowaniu sieci wszystko dzialalo ok , lecz po zainstalowaniu cfospeeda nie ma netu na 2 kompie , probowalem juz chyba wszystkich mozliwych ustawien w tym programie , zainstalowany na 2 kompie tez itp , najwyrazniej bede musial z niego zrezygnowac czego zaluje bo zmniejsza ping diametralnie , czy ktos tez mial taki sam problem z tym programem ? Edytowane 18 Lutego 2010 przez turtlesomaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...