nnn2007 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Mam w domu neta z kablówki. Sygnał z modemu kablowego dociera do stacjonarki przez RJ45. Chciałbym stworzyć w domu sieć bezprzewodową, przez którą będę łączył się z Internetem. Do tej sieci chciałbym podłączyć stacjonarkę, laptopa wyposażonego w WiFi oraz drukarkę HP F4580 wyposażoną w WiFi. Jakiego elementu sieciowego potrzebuje oprócz karty WiFi do stacjonarki? Access Pointa czy Routera xDSL ? Jaki konkretny model polecacie karty WiFi (w postaci klucza USB)? Jaki konkretny model AP lub routera polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Potrzebujesz AP z funkcją routera, albo routera z funkcją AP. Polecałbym aby stacjonarny komputer nadal pozostał podłączony z AP/Routerem przez kabel. Jako router, to albo tanio: TP-link, albo porządnie: routerboard 433 + r52 (albo inna sieciówka zależnie od warunków) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) albo porządnie: routerboard 433 + r52 gość nie za bardzo łapie się w sieciach, skoro zadaje takie pytanie, a Ty mu proponujesz żeby postawił to na mikrotiku ? a następnie skonfigurował go od podstaw ? Po co ? Nie wykorzysta nawet 0.1% możliwości mikrotika. Nie wydaje mi się :wink: TP-LINK tlwr340g jak najbardziej, wyłącza dhcp i ma nadajnik wifi, przez który przelatują adresy z pierwszego urządzenia. Stacjonarka niech zostanie podłączona po kablu. Edytowane 29 Stycznia 2010 przez TomCat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 ach, wiesz. Ja bawiłem się niskobudżetowymi sprzętami, ale skończyłem na tym że musiałem się poduczyć konfiguracji mikrotika (do uzytku domowego). Ale to długa historia. Co do Tp-linka - zgoda. TWLR 340G da radę i na początek wystarczy. Stacjonarny DUŻO LEPIEJ po kablu. Zapewne na laptopie & spółka nie będzie dużego obciążenia sieci. Wszystkie torrenty, i inne ściąganie pójdą przez stacjonarny i dlatego po kablu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...