Skocz do zawartości
Wiciu15

Problem Z Laptopem

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Mam już dosć starego laptopa jeszcze z win95 :lol: . Ostatnio wyciagnąłem go z szafy żeby zobaczyc czy jeszcze działa i przy uruchamianiu pojawił sie problem. laptop normalnie się włącza, dysk zaczyna się kręcić i dochodzimy do momentu gdzie sie powinien uruchamiac bios. lecz zamiast ekranu BIOSu mam ciemny ekran(matryca jest sprawna bo mruga na poczatku podświetlenie). BIOS mysli, myśli, potem włącza NumLocka, kreci napędem dyskietek a potem 2 razy pika(trudo mi okreslic długo czy krótko bo oba są tej samej długosci). W googlarce znalazłem kody pikniec biosu phoenix notebios i wychodzi że to ram powoduje błędy. więc wyłączyłem kompa, zdjałem klapkę ramu, wyczysciłem styki obejrzałem ram czy nie jest spalony włożyłem z powrotem do kompa i ciągle mam to samo. Włożyłem nawet na początku dyskietke startowa win95 ale to też nic nie dało. Wiec zamiast walic głowa w mur :damage_wall: postanowiłem sie spytać kogos kto by sie na tym znał zeby mi powiedział jak to naprawić ( mam nadzieje że wymiana ramu nie wchodzi w gre bo gdzie ja znajde 16MB kość do laptopa z 1996 Roku??)jeszcze dam dane techniczne jakby w czyms miały pomóc:

Bios: Phoenix NoteBios

Procek: Cyrix 5x85-100 100 MHz

ram 15MB

Dysk:Seagate 1.25GB

Laptop: EzBook Dual Scan Passive Matrix Color.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie ramki jak byś chcial to mozna dopaść jeszcze :) często się objawiaja na allegro w sumie sam mam taką toskę Pentium 120Mhz 64 EDO RAM i 2MB grafe .. 2 x irda lpt rs232 i takie inne cuda :) 1.13Gb HDD

Jako że to stary sprzęt spróbuj bo gruntownie przeczyścić :) Ramy na allegro albo gdzies po giełdzie elektronicznej poszukaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi