Skocz do zawartości
DI3S3L

Nvidia 3d Vision

Rekomendowane odpowiedzi

witam, w moim ostatnim temacie pytalem sie wam jaka grafe kupic. ludzie mowili ze radek 5870, ale kupilem gtx 295. teraz chce grac w 3d ale nie wiem co musze miec. monitor 120hz, grafe mam i okulary. nie wiem czy to wszystko czy potrzeba czos jeszcze. z gory dzieki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Z góry przepraszam jeżeli nie ten dział ale nie wiedziałem gdzie dokładnie dopasować moje pytanie.

Posiadam Nvidię Vision 3D. Słyszałem również ,że można ją wykorzystać do oglądania filmów 3D. Tylko w jaki sposó? Filmy 3D występują tylko na BR czy też na zwykłym DVD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Tylko Blu-ray, potrzebny PowerDVD i Windows 7 (nie Vista).

Możesz też korzystać z nieoficjalnych filmów które są w postaci czy to streamów side-by-side, czy też w postaci dwóch plików dla lewego i prawego oka. Takowe można odtwarzać w Stereoscopic Player lub playerze od NV (bo jakiś jest z tego co wiem). Tylko mnie nie pytaj skąd je brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak dany film jest w 3D to możesz kupić wersje w 3D. Jak jest też zwykła to możesz kupić zwykła. Raczej na jednej płycie czy w jednym pudełku nie znajdziesz obu wersji jeśli o to Ci chodzi. Ja tam osobiście bym sobie darował na razie całe to 3D. Kupe kasy wydasz, a efekt taki sobie.

Masz dobry wzrok ? Na obu oczach nie może być inna wada, bo w innym wypadku nie zobaczysz tego efektu Jestem jednym z tych nielicznych co kiepsko widzą ten efekt.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Film jest w obu wersjach na płycie BD, ponieważ wersja 2D to po prostu jeden ze streamów dla któregoś oka, przeważnie lewego.

Obecnie filmów 3D jest garstka, i są to głównie animacje. Pierwszy BD 3D jaki się pojawił w sprzedaży to Cloudy with a Chance of Meatballs. Przetestowałem ten BD u siebie na zwykłych anaglifach i efekt jest świetny, dużo lepszy niż w kinie (byłem na Toy Story 3 3D), przede wszystkim nie ma separacji obrazu, która jest w kinie gdy nie siedzi się idealnie na środku.

Kolega ma już chyba wszystko co potrzebne do 3D, wiec specjalnie kasy wydać nie musi. Na obecną chwilę natomiast nie opłaca się zmieniać sprzętu A/V specjalnie pod 3D, bo sporo czasu zejdzie zanim dostaniemy więcej filmów. Jak dla mnie jednak warto czekać.

Tutaj jest lista tego co wyszło/wyjdzie w najbliżczym czasie w 3D - Blu-ray.com - Blu-ray Movies - Search Movies

Głównie są to exclusive-y producentów TV dołączane do nowych telwizorów/playerów. Widziałem też Grand Canyon Adventures: River at Risk, i również efekt jest fajny nawet w anaglifach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt do 3D mam więc to nie jest problem. Wady wzroku nie mam. Ostatni problem to czytnik płyt BR ale nie długo się go załatwi więc i to nie będzie problemem.

Filmów nie będę kupował tylko wyporzyczał z wypożyczalni więc będę mógł przetestować 3D bez obaw.

Dziękuję bardzo za poświęcony czas.

A jak w grach? Zeby miec gre 3D np Metro trzeba okulary, sterownik i monitor 120 HZ?

Monitor 120hz i okulary. Efekt w metrze jest bardzo fajny testowałem osobiście ale wymaga też super sprzętu.

Na moim I7 GTX 260 6GB ramu gra potrafi się ciąć na średnich wymaganiach DX9 i roździałce 1600x900(lub coś podobnego)

sporo czasu zejdzie zanim dostaniemy więcej filmów. Jak dla mnie jednak warto czekać.

Raczej nie bo teraz każdy film jest robiony w 3D bo wiadomo huczna nazwa to ludzie chętniej chodzą.Przez co kina ma większy zysk. Edytowane przez Lato Arts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Jak chcesz normalne kolory to tak. Można też grać na anaglifach, ale jak dla mnie nadaje sie to wyłącznie do testów.

Sprawdzałem kilka gier na anaglifach, efekt był, ale nie tak fajny jak w filmach BD, no i była widoczna separacja obrazu albo na pierwszym albo na drugim planie, zależy jak się ustawiło. Testowałem to z użyciem iZ3D na Radeonie, nie wiem jak wygląda NV 3D Vision.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa monitory LCD 120 HZ? Czyli 60 HZ nie nadaja sie do 3D?

Niestety ale żeby bawić się w 3D trzeba wydać pieniądze na monitor 120hz koszt to MIN. 1500zł trzeba doliczyć jeszcze okulary Nvidii kolejne 500zł.

Więc narazie to jest droga zabawa.

Na monitorze 60hz możesz pobawić się w Nvidia Discover. Przy użyciu czerwono-niebieskich okularków. Efekt jest podobny ale gra robi się praktycznie czarno biała.

Edytowane przez Lato Arts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi