Skocz do zawartości
sasek

Problem Z Napędem Dvd Sataii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien duży problem. Otóż posiadam napęd dvd samsung sh-s223 z interface'm SATAII. Mój komp to Nec VL350. Płyta główna posiada złącza sata, ale na pewno pierwszej generacji.

KIedy podłączyłem napęd windows po prostu go nie wykrywał, tak samo jak bios. Pobawiłem się ustawieniami w biosie i również zero rezultatów. Kiedy wszedłem do konfiguracji RAID przy boocie systemu komp widział napęd...

Więc moje pytanie jest takie: co mogę zrobić w tej sytuacji? Szkoda mi napędu, bo jest nowy. Mój os to WIN XP.

Proszę o pomoc bo już z tym napędem po prostu nie wyrabiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiazanie proste jak słońce :

najpierw dodaj Stery do SATA ( kontroler właczony ? raczej tak jak widzi RAID to wyłacz sam raid na płycie jak się da )

Z tego co wygrzebałem to masz płyte MSI MS-7168 na SB400 :

http://support.packardbell.com/uk/item/ind...neymoon_ixtreme

Identyko siedza w innych kompach..

Spróbuj wykryć recznie sprzet ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiazanie proste jak słońce :

najpierw dodaj Stery do SATA ( kontroler właczony ? raczej tak jak widzi RAID to wyłacz sam raid na płycie jak się da )

Z tego co wygrzebałem to masz płyte MSI MS-7168 na SB400 :

http://support.packardbell.com/uk/item/ind...neymoon_ixtreme

Identyko siedza w innych kompach..

Spróbuj wykryć recznie sprzet ...

Mógłbyś odpisać o co chodzi z dodaniem sterowników sata? :>

kontroler włączony, a samego raidu nie mogę wyłączyć bo w biosie nie ma takiej opcji...

próbowałem wykryć ręcznie sprzęt...

To mógłbyś mi napisać co z tymi sterami? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz powiem ci powinno zajarac od kopa.. bo SH-S223 ma SATA I a nie II ( a do tego jest widoczna w RAID )

Zaktualizuj sterowniki od chipsetu południowego SB400... ( ati smbus) ale sterów do samego sata nie widze w sieci...

Chyba ze sa takie same jaja jak z VIA VT 8237... tez nagrywarki sata nie chciały chodzić..

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi