Skocz do zawartości
haceka

Zmiana Napięcia Amd 64 Na Windows 7

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procek AMD 64 2800+ i płytę Asus K8N, a mój OS to Windows 7.

Problem mam taki, że przydałoby się procka trochę podkręcić. Zrobiłem na razie to co mogłem, a mogłem ustawić CPU FSB Frequency z 200 na 230. Zyskałem na tym 200mhz, ale to trochę mało.

Przy częstotliwości 235 komputer nie wstaje, więc próbowałem zwiększyć napięcia proca.

W instrukcji pisze, że żeby zwiększyć napięcie trzeba włączyć funckję Cool 'n' Quiet. Żeby ją włączyć trzeba zainstalować sterownik. Tutaj się zaczyna problem. Sterownik jest dostępny tylko dla Win ME/2000/XP i Linuxa. Próbowałem zainstalować ten dla XP, ale się nie da.

Co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że się napięcia zwiększa w biosie to każdy zainteresowany tematem wie.

W mojej instrukcji MOBO pisze wyraźnie (przy opcji CPU Voltage): "Allows you to set CPU voltage. blabalabla. This item appears only when the COOL N' QUIET feature is ENABLED".

To, co napisałem dużymi literami jest pogrubione. Też mi się to dziwne wydaje. Myślałem, że może się pomylili, ale przy wyłączonym CnQ w biosie też nie ma tej opcji.

Solved, musiałem ustawić FID/VID Change na Manual.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi