haceka Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 Mam procek AMD 64 2800+ i płytę Asus K8N, a mój OS to Windows 7. Problem mam taki, że przydałoby się procka trochę podkręcić. Zrobiłem na razie to co mogłem, a mogłem ustawić CPU FSB Frequency z 200 na 230. Zyskałem na tym 200mhz, ale to trochę mało. Przy częstotliwości 235 komputer nie wstaje, więc próbowałem zwiększyć napięcia proca. W instrukcji pisze, że żeby zwiększyć napięcie trzeba włączyć funckję Cool 'n' Quiet. Żeby ją włączyć trzeba zainstalować sterownik. Tutaj się zaczyna problem. Sterownik jest dostępny tylko dla Win ME/2000/XP i Linuxa. Próbowałem zainstalować ten dla XP, ale się nie da. Co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 napięcie zwiększasz w biosie a przy o/c CnQ trzeba wyłączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haceka Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 To, że się napięcia zwiększa w biosie to każdy zainteresowany tematem wie. W mojej instrukcji MOBO pisze wyraźnie (przy opcji CPU Voltage): "Allows you to set CPU voltage. blabalabla. This item appears only when the COOL N' QUIET feature is ENABLED". To, co napisałem dużymi literami jest pogrubione. Też mi się to dziwne wydaje. Myślałem, że może się pomylili, ale przy wyłączonym CnQ w biosie też nie ma tej opcji. Solved, musiałem ustawić FID/VID Change na Manual. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...